„Dacă până acuma ne confruntam cu înghețuri și frig, în acest sezon pomicol ne-am confruntat cu o nouă provocare: temperaturile crescute! A fost prea cald în perioada înfloritului și la peste 30 de grade Celsius cireșul nu mai polenizează.
Va fi un an mediu în ceea ce privește producția, nu unul foarte bun, sperăm să fie și prețurile bune”, ne-a declarat Adrian Nedelcu, pomicultor din județul Galați.
CĂPȘUNI ȘI CIREȘE ÎN SISTEM SUPERINTENSIV
Adrian Nedelcu are o mândrețe de livadă bio în sistem superintensiv intrată în producție de câțiva ani. Pe lângă cele 10 hectare de cireșe, cultivă și 3 hectare cu căpșuni tot bio, în același sistem de producție.
Ne spune că nu au fost probleme cu bolile și dăunătorii, „în schimb avem probleme mari cu seceta; e uscăciune cum n-a mai fost vreodată pe zonă, și de mai bin e de o lună udăm cu toate motoarele la maxim.”
„De două săptămâni recoltăm la căpșuni și livrăm la hipermarket. Avem asigurată forța de muncă și din două în două zile livrăm fructele așezate în lădițe sau caserole, așa cum ne obligă contractul. Suntem mulțumiți de preț, deoarece ne acoperă investiția făcută, la clientul final ajungând cam la 20 de lei kilogramul”, a precizat administratorul societății Aromafruit Bio.
LIVADA SOARELUI, UN PROIECT AMBIȚIOS
În urmă cu patru ani, Adrian Nedelcu a reușit să adune cinci pomicultori și să înființeze o cooperativă agricolă cu scopul de a realiza o vânzare integrată a producției de fructe.
Astăzi, Livada Soarelui cuprinde circa 80 ha de livadă, cu măr, cireș, prun, cais…
Intenția cooperatorilor este de a investi în construcția unei capacități de depozitare cu atmosferă controlată de 120 de tone, dotată cu linii tehnologice moderne de sortare, ambalare și etichetare pentru ca totul să fie automatizat.
„Vom avea cam 75% din producția de cireșe a anului trecut!”
Adrian Nedelcu: „Anul trecut am exportat mare parte din recolta de cireșe. Am putut face acest lucru, deoarece am avut rodul foarte bogat; un sezon de producție bun. Anul acesta, după toate aparențele, vom avea cam la 75 la sută din cea fost anul trecut, pe toată cooperativa”.