Acaricidul ORTUS 5 SC. Atacul păianjenului roșu comun la legume - Revista Ferma
4 minute de citit

Acaricidul ORTUS 5 SC. Atacul păianjenului roșu comun la legume

Foto 1 2B1J03C Acaricidul ORTUS 5 SC. Atacul păianjenului roșu comun la legume
Atac de Tetranychus urticae la vinete (sursa alamy.com)

Dăunătorul înregistrează o evoluție rapidă în condiții de temperaturi ridicate și secetă. Aplicat la atingerea PED-ului, de 3-5 indivizi pe o frunză, acaricidul ORTUS 5 SC controlează eficient formele mobile.

Nicio specie de acarieni nu provoacă pagube atât de însemnate în culturile de legume precum Tetranychus urticae, cunoscut ca păianjenul roșu comun. Acest dăunător poate fi întâlnit în câmp și în spații protejate, mai ales atunci când se întrunesc condițiile meteo ideale pentru dezvoltare: temperaturi ridicate și umiditate redusă.

Păianjenul roșu comun. Cum îl recunoaștem

Adulții, cu 4 perechi de picioare, prezintă o culoare variabilă (de la cărămiziu la verde deschis), în funcție de planta-gazdă, cu 2 pete negre caracteristice pe ambele părți. Au cel mult 0,5 mm lungime, masculii fiind mai mici decât femelele. Larvele sunt transparente, nimfele au culoare deschisă și cele 2 puncte specifice. Numără 6-10 generații pe an în câmp și până la 15 generații pe an în spațiile protejate. Iernează sub formă de adulți (femele fecundate) în resturi vegetale și în sol. Depune până la 100 de ouă, de regulă câte 10-12 ouă pe zi. Ouăle se găsesc pe partea inferioară a frunzelor, mai ales în zona nervurilor, fiind deschise la culoare, de formă sferică și lucioase.

Adulții și larvele produc pagube

Au aparat bucal adaptat pentru înțepat și supt, producând pagube în etapa de adult și larvă. Ca urmare a atacului, foliajul începe să prezinte zone clorotice, în special în apropierea nervurilor, care în timp se unesc, conducând la uscarea frunzei afectate. Dezvoltarea generală a plantelor este afectată: se opresc din creștere, lăstarii nu se mai dezvoltă, legumele au dimensiuni mici, fructificarea este redusă, înregistrează o coacere prematură, evoluând cu rapiditate până la uscarea totală a plantelor.

Metode de combatere a păianjenului roșu comun

  • Monitorizarea permanentă (cel puțin săptămânal) a culturilor este primul pas către limitarea atacului. La temperaturi de peste 27°C și umiditate redusă, ouăle eclozează în 3-4 zile. În funcție de condițiile meteo, o generație are nevoie de 2-4 săptămâni pentru a ajunge la maturitate, ceea ce face ca riscul de atac să fie mai intens în perioadele cu temperaturi ridicate.

Se pot identifica semnele caracteristice (de exemplu înțepăturile și pânzele pe care aceștia le țes), dar și numărul formelor mobile pe o frunză utilizând o lupă de mărire.

  • Când se aplică tratamentul? Pragul economic de dăunare la care trebuie să aplicați tratamentul acaricid cu ORTUS 5 SC este de 3-5 dăunători (forme mobile) pe o frunză. Produsul, pe bază de fenpiroximat 51,2 g/l, acționează prin contact și prin ingestie, cu efect rapid și de șoc asupra larvelor și adulților, care încetează să mai producă daune în cultură la o zi după tratament.

ORTUS 5 SC – CERINȚE LA APLICARE

ORTUS 5 SC este omologat în legumicultură pentru culturile de tomate, ardei, vinete și castraveți, în doză de 1 l/ha, iar timpul de pauză până la recoltare este de 7 zile. Se recomandă o singură aplicare pe sezon, pentru evitarea apariției fenomenului de rezistență.

Având în vedere perioadele cu temperaturi ridicate din perioada verii, produsele de protecție a plantelor se vor aplica numai pe plantele bine hidratate, irigate în prealabil, atunci când temperatura nu depășește 25°C, însoțite de un adjuvant: Designer 0,1 – 0,2 l/ha, pentru o bună aderență a soluției de stropit pe plante. Se recomandă calibrarea mașinii de stropit pentru o acoperire cât mai uniformă a culturilor.

Află detalii despre insecticidul – acaricid cu acțiune șoc asupra acarienilor!

Atac de Tetranychus urticae la vinete (sursa alamy.com)
Atac de Tetranychus urticae la vinete (sursa alamy.com)
Atac de Tetranychus urticae la castraveți (sursa Adobe Stock Photos)
Atac de Tetranychus urticae la castraveți (sursa Adobe Stock Photos)
Foto 3 AdobeStock 742452710 Acaricidul ORTUS 5 SC. Atacul păianjenului roșu comun la legume
Atac agresiv de Tetranychus urticae la tomate (sursa Adobe Stock Photos)

 

un articol de

KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă

www.kwizda-agro.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →