5 minute de citit

6 soluţii tehnice pentru dezmiriştire

În piaţă există numeroase echipamente potrivite pentru executarea lucrărilor minime ale solului şi pentru dezmiriştire. „Prelucrarea eficientă a solului este prima condiţie pentru obținerea unor recolte bogate cantitativ și calitativ”, spune Laurenţiu Gheorghe, product manager implemente IPSO Agricultură, responsabil cu echipamentele Kuhn şi Bednar. „Prin intermediul IPSO Agricultură, fermierii pot alege din multitudinea de soluţii de prelucrare a solului: începând de la pluguri şi continuând cu grapele cu discuri şi cultivatoarele cu discuri şi/sau cu dinţi”, a precizat Laurenţiu Gheorghe.

Foto 2 Laurentiu Gheorghe_b

Foto 1: Laurențiu Gheorghe 

„Perioada optimă pentru lucrările solului și pentru semănat se scurtează, iar fermierii au nevoie să pregătească terenul cât mai rapid, atât superficial, cât şi, dacă se poate, într-o singură trecere, cu un singur utilaj, imediat după recoltat.” – LAURENŢIU GHEORGHE, Product manager implemente IPSO Agricultură


AVANTAJELE DEZMIRIŞTIRII

Dezmiriştirea reduce costurile datorită cultivării minime. Importanța dezmiriștirii sau a lucrărilor minime ale solului efectuate imediat după recoltare este binecunoscută:

• crearea unui pat germinativ propice pentru emergenţa forţată a buruienilor;

• menținerea umidității în sol;

• descompunerea resturilor vegetale;

• controlul mecanic al buruienilor;

• pregătirea terenului pentru lucrările viitoare.

 

Echipamente marca Bednar și Kuhn

 

Din portofoliul complex şi complet de utilaje al IPSO Agricultură am selectat şase utilaje Kuhn şi Bednar, ideale pentru lucrările de dezmiriştire:

1. Cultivatorul cu discuri și dinți Kuhn Performer este o mașină ultra-versatilă, ce poate prelucra solul atât în profunzime, cât şi superficial. Kuhn Performer combină patru operațiuni într-o singură trecere: discurile frontale taie şi toacă rădăcinile şi în acelaşi timp le mixează, iar cele patru rânduri de dinţi realizează un amestec în profunzime, încorporând resturile vegetale în sol. La final, discurile de nivelare şi tăvălugul greu închid „capilaritatea” solului pentru a se păstra umiditatea.

Construcţia complexă permite ca fiecare modul să poată fi folosit independent: numai discurile sau numai dinții (colţii). Pentru dezmiriştirea superficială putem lucra doar cu discurile şi cu cuţite laterale („aripioare”) montate pe organele active. „Aripioarele” vor tăia sistemul radicular al buruienilor pe toată lăţimea de lucru a utilajului, amplificând efectul de multiplicare datorită formei curbate a dinţilor acestui echipament.

Foto 5 Performer_Deep-working-cultivator_Tillage_discs-tines_b

Foto 2: Cultivatorul cu discuri și dinți Kuhn Performer


2. Grapa cu discuri independente Kuhn Optimer+ permite o dezmiriştire rapidă și eficientă imediat după semănat. Kuhn Optimer+ este o soluţie potrivită pentru orice fermă, principalele avantaje ale acestui implement fiind:

– discuri adaptate diferitelor condiții de lucru şi terenuri;

– degajare crescută la sol;

– confort sporit în operare;

– nu solicită operatorul foarte mult, acesta fiind atent la lucrarea în sine;

– o gamă largă de tăvălugi.

Foto 3 OPTIMER L 12000_b

Foto 3: Grapa cu discuri Optimer L 12000


3. Cultivatorul cu dinţi Kuhn Cultimer L este proiectat atât pentru prelucrarea superficială, cât și pentru decompactarea în profunzime (35 cm). Datorită formei curbate a dinţilor, acest cultivator asigură amestecarea foarte bună a solului cu resturile vegetale, urmată de nivelare şi de compactare cu ajutorul bateriei de discuri şi a tăvălugului din spate.

Kuhn Cultimer L setează noi limite datorită poziționării dinţilor pe mai multe rânduri, precum și a unei degajări mari între dinţi. Cadrul robust şi siguranţaNSM(Non-Stop Mecanică) cu dublu arc permite o încărcare maximă la vârful tălpii de până la 600 kg forţă.

Foto 5 Performer_Deep-working-cultivator_Tillage_discs-tines_b

Foto 4: Cultivatorul cu dinţi Kuhn Cultimer L


4. Cultivatorul universal Bednar Fenix FO asigură prelucrarea miriştilor şi afânarea solului la adâncimi de la 5 până la 35 cm. Fenix FO este un cultivator pe 3 şi 4 rânduri, cu ultimul rând de dinţi dispus într-o singură linie şi cu o axă integrată care reduce raza de întoarcere. Degajarea foarte mare la sol (86 cm), precum şi protecţia non-stop a fiecărui ogran activ permite echipamentului să lucreze în orice condiţii, chiar şi în terenuri cu multe resturi vegetale, fără a se înfunda.

Atât la cultivatoarele Fenix, cât şi la celelalte echipamente Bednar se pot ataşa o multitudine de tipuri de tăvălugi.

 

5. Cultivatorul combinat Bednar Actros RO este un utilaj robust cu discuri şi organe active de scarificator, care lucrează până la 35 cm adâncime. Cele două rânduri de dinţi au protecţie hidraulică non-stop (dinţi Active-Mix) pentru prelucrarea solului şi amestecarea resturilor vegetale şi pentru decompactarea solului – dinţii Zero-mix.

Pentru condiţii diferite de lucru pot fi ataşate diferite tipuri de tăvălugi. Pentru condiţii extreme, utilajul poate funcţiona şi fără tăvălugii posteriori (există dinţi în spatele roţilor de transport).

6. Grapele cu discuri Bednar Swifterdisc realizează o prelucrare de calitatea miriştii, cu viteze foarte mari (până la 15 km/oră) şi la adâncimi de la 2 până la 12 cm. Discurile sunt ataşate în sistem twin-disc (câte două pe fiecare braţ), ceea ce permite procesarea unui volum mare de resturi vegetale. În opțiunea standard pot fi prevăzute cu diferite tipuri de tăvălugi şi de discuri. Discurile A (agresive) asigură un proces amplificat de tăiere şi de amestecare.

 Foto 1 de impact John_Deere_Swifterdisc_XE_IMG_1990_b

Foto 5: Cultivatorul cu discuri și dinți Kuhn Performer

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →