Portofoliul de porumb Dekalb pentru fermierii români este unul complet, care acoperă toate mediile de producţie şi toate grupele de maturitate, de la FAO 290 până la FAO 580, afirmă reprezentanţii Bayer. Aceştia promovează anual în jur de 15 hibrizi de porumb pentru fermele din România.
NOII HIBRIZI DEKALB PENTRU 2021
Şase hibrizi de porumb Dekalb nou intraţi în portofoliul companiei vor fi promovaţi din toamnă:
1. DK4709 (FAO 370): Hibrid semitimpuriu, cu maturitate relativă de 97 zile, potenţial mare de producţie, toleranţă foarte bună la secetă şi arşiţă, adaptabilitate foarte bună la condiţiile de mediu, pierde apa foarte repede din bob, are potenţial de producţie de peste 13-14 tone/ha. „Noul hibrid DK4709 îl flanchează pe DK4670, cel mai vândut hibrid de porumb din portofoliul Dekalb. În recomandăm pentru nivelul mediu şi ridicat de producţie, pentru cultură neirigată, cu 77.000-80.000 boabe germinabile pe hectar la semănat”, spune George Pandor, reprezentant tehnic şi comercial al companiei Bayer pentru zona de vest a României.
2. DK4897 (FAO 380): Hibrid semitimpuriu, maturitate relativă 98 zile, cu producţii excelente, tolerează foarte bine seceta şi arşiţa, are o calitate excelentă a plantelor şi a boabelor. În grupa sa de maturitate, are o înflorire devreme. Se recomandă să fie semănat în epoca optimă. „Vine exact lângă DK4943. Îl recomandăm pentru toate mediile de producţie. Singurul lucru la care fermierul trebuie să fie atent este să respecte toate recomandările privind semănatul şi tehnologiile aplicate”, explică reprezentantul Bayer.
3. DK4908 (FAO 390): Hibrid semitimpuriu, cu dublă utilizare, inclusiv pentru industria de morărit, la fel ca DK4608. Are o calitate foarte bună a boabelor, un MMB mare şi poate fi cultivat în toate mediile de producţie.
4. DK5404 (FAO 450): Hibrid cu potenţial mare de producţie, tulpini puternice, toleranţă foarte bună la secetă şi la arşiţă şi, în plus, cu o toleranţă foarte bună la frig. „Am observat o tendinţă a fermierilor de a semăna porumbul cât mai repede, iar acest hibrid poate fi semănat chiar înainte de epoca optimă, timpuriu, deoarece tolerează bine frigul, dar trebuie să fie minimum 8 grade Celsius în sol”, spune George Pandor.
5. DK5709 (FAO 470): Hibrid tardiv, intensiv, pretabil şi pentru cultură în sistem irigat, cu toleranţă foarte bună la cădere, toleranţă foarte bună la frig. „Vine lângă un hibrid Dekalb consacrat deja, DK5830. Diferenţa dintre cei doi hibrizi este că noul hibrid de porumb este potrivit doar pentru mediile de producţie mediu şi ridicat. Şi acest hibrid poate fi semănat mai timpuriu”, adaugă reprezentantul Bayer.
6. DK6897 (FAO 580): Cel mai tardiv hibrid de porumb din portofoliul Dekalb, cu maturitate relativă de 118 zile. Este recomandat doar în condiţii unde există irigaţii. De asemenea, reprezentanţii Bayer recomandă acest hibrid de porumb doar pentru zonele de sudul ţării, deoarece are nevoie de multă căldură pentru a ajunge la maturitate.
CLASIFICAREA FERMELOR
Specialiştii Dekalb clasifică fermele din România în funcţie de nivelul/mediul de producţie, care reprezintă totalitatea factorilor, de orice natură, ce se regăsesc într-o fermă şi care limitează potenţialul de producţie al hibrizilor de porumb cultivaţi. Astfel, sunt ferme cu:
1. Nivel SCĂZUT de producţie: media producţiei anuale de porumb boabe nu depăşeşte 7 tone/ha, teren slab calitativ, tehnologie rudimentară, aplicare deficitară a îngrăşămintelor – 50 kg substanţă activă azot/ha, densităţi mici 55.000-60.000 boabe germinabile semănate, mai multe erori de tehnologie.
2. Nivel MEDIU de producţie: media producţiei de porumb este de 7-10 tone/ha, soluri cu fertilitate medie, parcele care nu sunt afectate foarte tare de secetă şi arşiţă, fertilizare 50-100 kg azot/ha, mai puţine erori de tehnologie.
3. Nivel RIDICAT de producţie: producţie medie anuală de porumb boabe peste 10 tone/ha, soluri bune, tehnologie de vârf, fertilizare peste 100 kg substanţă activă azot/ha, densităţi la semănat peste 70.000 boabe, sistem de irigaţii.
CUM RECUNOAŞTEŢI HIBRIZII DE PORUMB DEKALB?
Având în spate o experienţă de cercetare în genetica plantelor de peste 100 de ani, hibrizii de porumb Dekalb se evidenţiază prin anumite particularităţi, care îi fac uşor de recunoscut în câmp.
George Pandor, reprezentant tehnic şi comercial al companiei Bayer pentru zona de vest, explică cele patru trăsături caracteristice ale hibrizilor de porumb Dekalb şi avantajele pe care acestea le oferă.
4 CARACTERISTICI INCONFUNDABILE
1. Sistemul radicular. Este foarte bine dezvoltat, atât cantitativ, cât şi calitativ, ceea ce înseamnă că rădăcina explorează un volum mai mare de sol şi, automat, trage şi mai multă apă şi mai multe săruri minerale. De asemenea, rădăcina bine dezvoltată fixează foarte bine planta în sol, ceea ce asigură stabilitate în caz de furtuni.
2. Tulpina. Este destul de robustă, cu diametrul mic, iar talia plantei este medie, în general, la toţi hibrizii. Diametrul mai redus al tulpinii prezintă un avantaj la recoltare, deoarece resturile vegetale vor fi tocate mai uşor, iar elasticitatea tulpinii este foarte bună. Chiar dacă, la prima vedere, tulpina pare subţire, acest lucru face planta de porumb să stea foarte bine în picioare, în caz de furtuni.
3. Foliajul. Este semierect. Frunzele sunt inserate pe tulpină cu un unghi foarte mic, fiind întotdeauna semierecte. Un limb al frunzei semierect ajută ca planta să îşi reducă evapotranspiraţia şi chiar transpiraţia, ceea ce reprezintă un avantaj în anii secetoşi. Un alt avantaj datorită acestei caracteristici este că hibrizii de porumb cu genetică Dekalb tolerează foarte bine densităţi mari, pe care specialiştii Bayer le recomandă în fermele din România.
4. Ştiuletele. La maturitate, ştiuleţii porumbului Dekalb sunt îndreptaţi în jos, iar ştiuletele nu este acoperit complet de pănuşi. Astfel, boabele pierd apa mai repede. În plus, orientarea în jos oferă şi protecţie împotriva încolţirii.
CUM ALEGEŢI HIBRIDUL DE PORUMB POTRIVIT
„Chiar în aceeaşi fermă putem găsi mai multe nivele de producţie. Nu există cel mai bun hibrid de porumb, ci există hibrizi specifici pentru fecare mediu de producţie, iar acesta este rolul nostru, al reprezentanţilor de vânzări, care ne întâlnim cu fermierii, să identificăm corect mediul de producţie şi să recomandăm fiecărui fermier cei mai potriviţi hibrizi. De obicei mai mulţi, deoarece cu un singur hibrid riscul este mai mare”, spune George Pandor, reprezentant tehnic şi comercial al companiei Bayer pentru zona de vest a României.
CE INDICĂ DENUMIREA HIBRIZILOR DE PORUMB DEKALB
Primele două cifre din denumirea hibridului indică maturitatea relativă (RM – Relative Maturity) a acestuia, clasificare introdusă de Dekalb din 2016: la primele două cifre adunăm 50 şi obţinem maturitatea relativă a hibridului respectiv, dată de numărul de zile cu temperaturi biologic active (între 10 şi 30 grade Celsius) de la răsărit până la maturitatea fiziologică, mai exact apariţia punctului negru, când umiditatea boabelor de porumb se situează în jur de 30%, explică reprezentanţii Bayer. Aceştia atrag atenţia că această perioadă nu trebuie confundată cu zile calendaristice.