6 APLICAŢII ALE DRONELOR ÎN AGRICULTURĂ - Revista Ferma
3 minute de citit

6 APLICAŢII ALE DRONELOR ÎN AGRICULTURĂ

Principalele aplicaţii ale dronelor în agricultură sunt:

1. Monitorizarea culturilor şi imagistică;

2. Analiza terenului: cu ajutorul hărţilor 3D este posibilă planificarea modelului de semănat, plasarea rândurilor de seminţe şi se obţin informaţii despre irigare şi managementul fertilizanţilor după semănat.

3. Evaluarea sănătăţii culturilor: datele colectate de drone creează imagini multispectrale care urmăresc modificările de culoare ale plantelor şi indică starea lor de sănătate, respectiv infestările bacteriene şi fungice.

4. Pulverizare aeriană a produselor pentru protecţia plantelor şi fertilizare. Dronele scanează terenul şi pulverizează cantitatea adecvată de lichid. Reglând distanţa faţă de sol în timp real, dronele asigură o acoperire uniformă în stropirea culturilor. Cele mai bune drone pentru plantaţii pot realiza pulverizarea aeriană de până la cinci ori mai rapid decât metoda tradiţională.

5. Semănat – sistemele de semănat cu ajutorul dronelor se pot face cu cheltuieli mai mici cu 85% faţă de variantele clasice.

6. Îmbunătăţirea şi modificarea programelor de irigaţii. Dronele echipate cu senzori multispectrale sau termici detectează zonele mai uscate din teren şi calculează, de asemenea, indicele de vegetaţie.

DRONE VERSUS METODE TRADIŢIONALE

Dronele pot fi mai eficiente şi pot „acoperi” o suprafaţă mai mare de teren decât metodele tradiţionale în agricultură datorită următoarelor caracteristici/”calităţi”:

 • Viteză în operare;
 • Accesibilitate: dronele pot ajunge în locuri care pot fi dificil sau imposibil de accesat pentru oameni.
 • Precizie: dronele sunt echipate cu senzori ce pot colecta date detaliate;
 • Cost şi eficienţă: dronele pot ajuta fermierii să reducă costurile prin utilizarea mai bine direcţionată şi mai eficientă a inputurilor, inclusiv apa. În plus, utilizarea dronelor poate reduce costurile cu forţa de muncă asociate cu metodele tradiţionale de management al culturilor.
 • Acoperire: dronele pot acoperi suprafeţe mari într-un singur zbor.
 • Colectarea datelor în timp real;
 • Îmbunătăţirea procesului decizional.

Alte caracteristici interesante ale eficienţei dronelor găsiţi într-un articol detaliat!

drone farming_b 

LIMITĂRI TEHNOLOGICE

Desigur, la fel ca în cazul oricărei noi tehnologii, există unele limitări. Probabil cea mai mare problemă este rezistenţa la schimbare, aşa cum se întâmplă adesea cu noile tehnologii, deoarece există puţine experienţe din trecut şi cunoştinţe generale despre drone. În plus, deşi dronele asigură un nivel ridicat de precizie, nu este garantat că vor da rezultate exacte de fiecare dată, aşa că este necesară supervizarea umană. Chiar dacă există aceste limitări, este posibil să spunem că beneficiile depăşesc cu mult riscurile.

Alţi factori limitativi:

 • Înălţimea maximă (legală) de zbor a dronelor – în funcţie de care variază şi suprafaţa „acoperită”/ora de zbor;
 • Necesită condiţii „prielnice” de zbor;
 • Greutatea „mică” de transport a dronelor;
 • Necesită operatori calificaţi;
 • Costul relativ ridicat.

Drona este tractorul viitorului. Află ce tip de dronă se potriveşte fermei tale!

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →