6 ani de Pestă Porcină Africană. Dezastrul continuă! - Revista Ferma
5 minute de citit

6 ani de Pestă Porcină Africană. Dezastrul continuă!

analiza ppa 6 ani de Pestă Porcină Africană. Dezastrul continuă!
iStock.com/Jevtic

În fiecare an, la data de 31 iulie, fermierii producători de carne de porc din România comemorează fatidica zi din 2017, în care primul focar de Pestă Porcină Africană a fost raportat în România.

Au trecut 6 ani și nimic nu lasă de înțeles că răspândirea acestui virus cumplit va fi stopată în viitorul previzibil.

CONDUCEM DETAȘAT TOPUL CAZURILOR DE PPA ÎN UE!

În acest interval s-au perindat prim-miniștri, miniștri ai agriculturii și mediului, dar și președinți ai ANSVSA fără ca palidele tentative de a stăpânii această epidemie să fi avut vreun efect pozitiv semnificativ. Nici în privința salvării fermelor și nici a mistreților, una dintre podoabele cinegetice ale României.

Porcii din gospodăriile populației și din exploatațiile comerciale continuă să moară sau să fie eutanasiați în nesfârșitul șir de focare ce apar zilnic iar numărul crescând al cadavrelor de mistreț găsite prin păduri ne împiedică să sperăm că vremuri mai bune ne-ar aștepta în viitorul apropiat.

Conducem detașat în clasamentul UE la numărul de focare, în medie, cu peste 85% din cazurile raportate anual și situația ar fi mai extremă dacă s-ar cunoaște realitatea din teren, atât în privința porcilor din gospodării, cât și a mistreților.

CONDUCEM DETAȘAT TOPUL CAZURILOR DE PPA ÎN UE!

Referindu-ne însă doar la statisticile ce privesc sacrificările de porci din abatoarele autohtone constatăm că, an de an, din 2017 încoace, acest număr scade vertiginos.

Astfel, dacă în 2017 s-a atins cifra record de 4,3 milioane, am ajuns în 2022 la un minim istoric, de doar 3 milioane de porci sacrificați per an. Dacă luăm în calcul și scădem porcii vii importați pentru sacrificare, practic am coborât deja sub acest prag psihologic.
În schimb, importăm carne de porc cum nu a făcut-o niciodată, costul anual al acestuia apropiindu-se vertiginos de 1 miliard de Euro pe an, adică 80% din ce regăsim în galantare! Genial, nu-i așa? Într-o țară aflată în fruntea clasamentelor la exportul de cereale și, implicit, de subvenții! E clar, avem o strategie pe carnea de porc care, parafrazându-l pe Caragiale, “este admirabilă, e sublimă, putem zice, dar lipseşte cu desăvârşire”!

Nu același lucru cred guvernanții noștri actuali care, în proaspătul program de guvernare și-au propus ca prim obiectiv “echilibrarea balanței comerciale cu produse agroalimentare prin reducerea importurilor, stimularea exportului, a producției și a consumului de produse românești”, un obiectiv care nu pare a fi nou deloc. Dar nu acest lucru este important, ci cât de realist este. Ori, dacă ne referim la carnea de porc, cred că nici cel mai optimist cetățean al acestei țări nu ar putea crede că e realizabil în următorii 5-10 ani! Un alt obiectiv este ”creșterea gradului de acoperire a consumului de alimente din producția internă”. Realist? Sigur NU în privința cărnii de porc și NU în viitorul previzibil!

VIZIUNEA NOULUI MINISTRU NU ESTE DELOC REALISTĂ!

La momentul preluării ștafetei, noul ministru a agriculturii spunea următoarele despre sectorul cărnii de porc:
”Nu în ultimul rând vreau să vă transmit că obiectivul meu principal este realizarea de ferme de reproducție în România… Sunt în implementare proiecte finanțate și semnate pentru 56.000 de locuri de cazare și, în continuare, prin programul meu pe care îl voi pune în transparență vrem să creștem capacitatea la încă 160.000 de locuri de cazare în sistemul de reproducție suin din România. Țara noastră trebuie să producă 9 milioane de purcei, practic materialul pentru cei 2 milioane de porci de care România are nevoie pentru asigurarea securității alimentare”.

Mă întreb din nou: realist? NU! Ba chiar imposibil având în vedere că asta ar însemna că în mandatul dânsului numărul de scroafe să crească cu 300%, de la cele aproximativ 90.000 de capete existente azi în fermele comerciale! Și, din nou, IMPOSIBIL, atâta vreme cât pesta nu va fi ținută, cât de cât, sub control. Iar cifrele ne arată clar că NU este ținută!

SALVAREA AR PUTEA VENI DE LA VACCIN!

Avem vreun motiv de optimism în lupta cu pesta? Ar fi unul: noul vaccin european aflat în testare, atât pentru mistreți, cât și pentru porcii domestici. Îl vom testa și noi în România? Nu se știe dacă avem în vedere că autoritățile noastre nu au făcut încă niciun demers în acest sens chiar dacă asociațiile de fermieri cer asta. Au făcut-o în schimb guvernanții din Ungaria care, în decembrie 2023, vor demara un amplu program de testare a vaccinului la mistreți.

Ce ne așteaptă? Cred că nici oracolul din Delfi nu ar putea să ne dea un răspuns credibil. Ce avem de făcut? Doar să mergem înainte, pentru că, nu-i așa, înapoi nu se poate!

Cifre oficiale la 6 iulie 2023: de la începutul PPA în 2017 au murit, au fost eutanasiați și au fost îngropați 1.585.845 porci domestici și 7.233 mistreți!

Cifrele dezastrului! Pesta Porcină Africană în 2020: care era situația după 3 ani de PPA în România și care erau previziunile pe termen lung?

SURSA FOTO
iStock.com/Jevtic

un articol de
IOAN LADOȘI
USAMV Cluj-Napoca

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →