Producem ouă și pui suficient cât să ne asigurăm autosuficiența, respectiv consumul național iar peste 50% din producţie pleacă la export!
OUĂ ȘI PUI PESTE NEVOILE DE CONSUM. MINISTRUL AGRICULTURII: ESTE NORMAL SĂ PROMOVĂM SECTORUL AVICOL!
„Avem un grad de autosuficienţă de peste 150% atât la carnea de pui, cât şi la ouă, şi acum două săptămâni am luat o decizie pentru că piaţa a fost invadată cu ouă din Ucraina. Am licenţiat aceste produse. Procesatorii pot solicita licenţe de import din Ucraina în cazul în care în România nu sunt stocuri atât de carne de pui, cât şi de ouă. În cazul în care vin la licenţă, noi îndreptăm procesatorii români către producătorii noştri locali. Este normal să promovăm acest sector.
Este un sector foarte important pentru noi pentru că peste 50% din ceea ce producem în România pleacă la export. Este un pui de calitate, avem şi puiul vegetarian. Şi la ouă se merge pe sistem bio”, a subliniat ministrul agriculturii, Florin Barbu, citat de Agerpres. Ministrul a fost prezent sâmbătă, 19 octombrie, la Târgul de carne de pasăre şi ouă din curtea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
OUĂ ȘI PUI DIN ROMÂNIA, PE PIEȚELE DIN FRANȚA ȘI ITALIA
Florin Barbu a amintit că ouăle româneşti sunt căutate în multe ţări şi a precizat că au fost deschise pieţe noi, în Franţa şi Italia.
„Am deschis pieţe, am avut discuţii cu omologii mei din aceste state şi în continuare Ministerul Agriculturii, prin Programul Naţional Strategic, a scos o alocare separată pentru sectorul avicol. Vrem să ne dezvoltăm foarte mult în acest sector. Ministerul Agriculturii a finalizat deja cele nouă milioane de locuri de cazare pe care le-am început în 15 iunie 2023, proiecte foarte importante pentru dezvoltarea fermelor.
Au fost proiecte derulate prin Ministerul Agricultorii, prin Direcţia Agricolă, decontările au mers foarte bine şi ceea ce vedem aici sunt puii care au fost crescuţi, deja sunt populate aceste ferme. În continuare vom deschide noi sesiuni de proiecte atât pe porc, cât şi pe pasăre în România, pentru că aşa cum am ajuns ca, într-un an de zile, să creştem capacitatea internă cu 20-30% la carne de pui, aşa vom face în următorii 4 ani şi cu porcul”, a precizat Florin Barbu.
ASALTAȚI DE OUĂ ȘI PUI DIN UCRAINA!
Importurile de ouă din Ucraina în România au crescut cu 48% în primele luni din 2024, iar importurile de carne de pasăre au crescut de peste 50 de ori, în ultimii trei ani.
Asaltați de importurile tot mai mari de carne de pasăre și de ouă din Ucraina la preț foarte mic, producătorii români amenințați de faliment cer interzicerea importurilor de produse avicole din Ucraina. Recent, în mediul online au apărut informații conform cărora în unele supermarketuri din România se vând ouă din Ucraina cu doar 0,55 lei/ou, un preț mult mai mic decât al ouălor românești.
Importul de carne de pasăre din Ucraina în România a crescut de peste 50 de ori, din 2021. Menționăm că fermierii avicoli din Ucraina folosesc doar tehnologiile standard de creștere, fără implementarea tehnologiilor europene – Ilie Van, președinte Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR)
Conform datelor Eurostat, importul total de ouă de găină proaspete pentru consum din Ucraina spre UE, în perioada ianuarie – iunie 2024, a crescut cu 42,7%. Importul de ouă de consum proaspete în România din Ucraina, în primele șase luni din 2024, a atins 534 tone, 48% creștere față de aceeași perioadă a anului 2023, cu prețuri de import sub cele ale ouălor românești și cu o tendință descrescătoare pe parcursul perioadei, de la o medie de 0,12 eurocenți pe ou în luna ianuarie 2024, la cca. 0,6 – 0,7 eurocenți pe ou în lunile iulie – august 2024, din informațiile primite de la fermieri.