5 măsuri obligatorii ca să evitați un INCENDIU la RECOLTAT! Ce să faceți când COMBINA ia foc în câmp! - Revista Ferma
5 minute de citit

5 măsuri obligatorii ca să evitați un INCENDIU la RECOLTAT! Ce să faceți când COMBINA ia foc în câmp!

masuri incendiu la recoltat cristian danaila mewi
Cristian Dănăilă, Branch Manager MEWI și fermier cu 500 ha în județul Constanța

Cum puteți evita un incendiu la recoltat și ce trebuie să faceți când combina ia foc în câmp!

  • Pompierii au stins aproape 140 de incendii de vegetație și de miriște doar în ultimele 24 de ore
  • O mașină de pompieri s-a făcut scrum în câmp la un incendiu de miriște în județul Constanța
  • Care sunt cele 5 măsuri obligatorii ca să evitați un incendiu la recoltat pe care le recomandă Cristian Dănăilă, Branch Manager MEWI Constanța și fermier
  • Care sunt principalele cauze ale unui incendiu la combină și la tractor
  • La ce temperatură lucrează motorul unei combine și motorul unui tractor
  • Ce să faceți când combina ia foc în câmp: De ce nu e recomandat să decuplați și să opriți combina în brazdă

Potrivit IGSU, pompierii au stins 139 de incendii de vegetație și de miriște doar în ultimele 24 de ore, dintr-un total de 187 de incendii înregistrate pe tot teritoriul ţării. Suprafaţa de teren afectată de incendii este de peste 300 de hectare.

TOATĂ ȚARA este sub COD de CANICULĂ, cu temperaturi de aproape 40 de grade la umbră, astfel că riscul de incendiu la recoltat este și mai mare.

Marți, 9 iulie, în județul Constanța, în localitatea Culmea, a ars pe câmp și o mașină de pompieri care intervenea la un incendiu pornit de la un autovehicul și care s-a extins la miriște, iar un pompier a avut nevoie de îngrijiri medicale şi a ajuns la spital, a informat ISU Constanța.

5 măsuri obligatorii ca să evitați un incendiu la recoltat!

Cristian Dănăilă, Branch Manager MEWI Constanța și fermier care lucrează 500 de hectare în comuna Vulturu din județul Constanța, are câteva recomadări pentru fermieri și combainieri, pentru a evita un incendiu la recoltat:

1. Le recomand fermierilor să aibă întotdeauna un extinctor verificat pe combină.

2 .După recoltarea capetelor de solă, să tragă brazde de control, să delimiteze suprafețele recoltate de cele nerecoltate.

3. Să aibă întotdeauna la capăt de solă un tractor echipat cu un plug, o cisternă cu apă, eventual cu o motopompă pe ea, mături de paie și lopeți.

3. Este strict interzis să folosească focul deschis pe miriște, ceea ce implică fumatul, sudura, polizatul. Lucrările de întreținere a combinei se fac pe o solă dezmiriștită, delimitată prin brazde de control, în niciun caz pe tarla cu miriște.

4 .Este foarte importantă și întreținerea combinei, ceea ce înseamnă suflatul combinei în fiecare dimineață, curățatul de pleavă și de paie în exces. Am văzut unii tractoriști care spun ”lasă, că se pun alte paie la loc”, dar dacă o curăță în fiecare zi de pleavă și de paie, chiar dacă combina se încinge, poate nu ia neapărat foc, dacă nu are paie pe piesa în mișcare care s-a încins.”

Care sunt principalele cauze ale unui incendiu la combină și la tractor

”În general, combina ia foc de la elementele în mișcare care se supraîncălzesc, nu neapărat de la motor. Principala cauză de pornire a unui incendiu la recoltat pe combină sunt piesele care se uzează foarte tare, rulmenți, lagăre.

Dacă nu se sesizează la timp uzura respectivă, frecând fier pe fier, aceste elemente se supraîncălzesc, se încing și scânteile provoacă incendiul de combină și pe miriște.

La tractoare, principala cauză de izbucnire a unui incendiu ar fi un scurtcircuit pe instalațiile electrice, dar tractoarele iau foc mai greu.

De obicei, dacă sunt fire care au fost lipite greșit sau din cauza uzurii cablurilor se pot atinge între ele, fac un scurtcircuit și pot provoca un incendiu. Și la combină se poate întâmpla așa ceva, dar este mult mai rar.

În general, la combină, fiind foarte multe părți în mișcare, acestea se supraîncălzesc și provoacă incendiile”, explică Dănăilă.

La ce temperatură lucrează motorul unei combine și motorul unui tractor!

”La temperatura de 35 de grade afară, temperatura resimțită la nivelul solului este de 40-45 de grade.

La combină, motorul lucrează la o temperatură între 81 și 85 de grade, deci cam asta este temperatura de lucru a combinei.

Și la tractoare la fel, temperatura de lucru este între 80 și 85 de grade”, adaugă Cristian Dănăilă.

Nu decuplați și nu opriți combina în brazdă la prima scânteie de incendiu!

Acesta le recomandă fermierilor și combainierilor să nu oprească combina în brazdă în momentul când sesizează că a izbucnit un incendiu pe combină:

Din combină e foarte greu să sesizezi că iese fum, poți observa asta doar dacă îți bate vântul din spate și duce fumul către cabina combinei sau, când vântul bate din față, dacă vezi în oglinzile combinei. Ține și de experiența fiecărui combainier.

Foarte mulți tractoriști se sperie când văd că iese foc din combină și o opresc în câmp. Eu le recomand, dacă cumva simt miros de fum de la un incendiu pe combină, să nu oprească combina.

Dacă pot să se deplaseze cu combina, să iasă din brazdă cu combina cuplată și să meargă la cel mai apropiat loc de ieșire din solă sau către cisterna cu apă.

În momentul în care ai oprit o combină cu paie în interiorul ei, ia foc dintr-o dată, ca benzina. Dacă o lași cuplată, combina aruncă din ea toate paiele.

Vopseaua se aprinde mai greu, când ai ajuns la un cap de solă, ai timp să dai cu un extinctor pe combină și să eviți, astfel, un incendiu la recoltat mai mare.”

IGSU: Recomandări pentru prevenirea incendiilor în timpul recoltării păioaselor

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →