2 minute de citit

5 FACTORI care determină ALUNGIREA RĂSADURILOR!

Unii au făcut-o deja, deoarece au intrat în solarii la pregătirea noului sezon legumicol încă de la jumătatea lunii decembrie.  

Nu de puţine ori, legumicultorii se confruntă cu riscul alungirii răsadurilor atunci când tinerele plante au scăpat de sub control.    

plante alungite 01_b

Alungirea răsadurilor este o accelerare a procesului de dezvoltare a plantelor, cauzată de factori de mediu, hormoni şi lucrări tehnologice, fenomen des întâlnit, îndeosebi pe primul ciclu de cultură (cel extratimpuriu). Răsadurile alungite şi subţiri reprezintă o problemă majoră, deoarece vor fi mai sensibile, se vor dezvolta mai greu şi vor fi predispuse mai repede la boli şi dăunători.

„Cinci factori determină această alungire, susţine. dr. ing. Felföldi Zoltán, preşedintele Asociaţiei Terra Gloria, expert horticol. Aceştia sunt:

1. Lipsa luminii

În această perioadă razele soarelui sunt foarte scăzute, de aceea vă sfătuiesc să vă instalaţi lumină artificială în răsadniţă;

2. Temperaturile foarte ridicate

Practic, după ce seminţele germinează, nu mai au nevoie de o temperatură de 22 °C. Astfel, se va reduce temperatura ziua la 20 °C de grade, iar noaptea la 17 °C.

3. Udările excesive

În această perioadă răsadurile se udă undeva la două-trei zile şi nu cu apa foarte rece.

4. Corelaţiile între temperatură, umiditate şi lumină  

Toate acestea trebuie să conlucreze împreună, într-un echilibru bine definit. Practic, noaptea plantele respiră, degajă dioxid de carbon, iar acesta pe parcursul zilei trebuie eliminat din spaţiul de cultură protejată. 

5. Excesul de azot din turbă

Trebuie verificat cu atenţie substratul folosit, tipul de turbă, controlat pH-ul, raportul de nutrienţi din acel  amestec pentru a avea răsaduri viguroase şi sănătoase.

PREVENIRE

Prevenirea fenomenului de alungire a răsadurilor se poate realiza, în primul rând, prin optimizarea factorilor de vegetaţie, iar în al doilea rând (într-o anumită măsură) prin folosirea unor regulatori de creştere, extracte din planta Mimosa tenuiflora sau diferiţi biostimulatori pe bază de alge marine sau acizi humici şi fulvici. 

A consemnat

Marian MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →