5 AVANTAJE majore ale utilizării dronelor pentru pulverizarea pesticidelor - Revista Ferma
4 minute de citit

5 AVANTAJE majore ale utilizării dronelor pentru pulverizarea pesticidelor

În China, în 2021, peste 120.000 de drone au fost folosite pentru a pulveriza pesticide pe peste 71 de milioane de hectare de teren agricol din întreaga țară şi erau înregistraţai peste 200.000 de piloți de drone agricole.

erbicidare drone 5 AVANTAJE majore ale utilizării dronelor pentru pulverizarea pesticidelor

Principalele motive pentru care asităm la o creștere semnificativă a utilizării dronelor cu mai multe rotoare pentru pulverizarea pesticidelor a fost analizată într-un articol din Ohio Ag Net. Utilizarea dronelor pentru pulverizarea pesticidelor este atractivă pentru tot mai multe țări deoarece:

  1. topografia sau condițiile terenului nu permit utilizarea pulverizatoarelor tradiționale la sol sau a aeronavelor agricole convenționale;
  2. avioanele și elicopterele nu sunt disponibile sau sunt prea scumpe de utilizat;
  3. dronele pulverizează mai eficient câmpuri mici, de formă neregulată, care sunt frecvente în majoritatea țărilor;
  4. dronele de pulverizare reduc semnificativ riscul ca operatorii să fie contaminați cu pesticide (pulverizatoarele de spate prezintă un risc semnificativ pentru sănătatea utilizatorilor);
  5. lipsa unor reglementări stricte pentru operarea dronelor de pulverizare.

Situaţia din SUA

În Statele Unite pulverizarea cu drone se află la început deoarece multe dintre motivele pentru de adoptare a dronelor în alte țări nu se aplică agriculturii americane. Statele Unite au câmpuri mari pe care este mult mai eficientă utilizatoarea pulverizatoarelor cu rampe uriașe, de până la 40m, fezabile din punct de vedere economic. Terenul agricol din SUA este relativ plat, propice utilizării aeronavelor convenționale cu pilot sau pulverizatoare de sol cu rampe mari.

Cu toate acestea, interesul pentru utilizarea dronelor pentru a pulveriza pesticide este în creștere constantă şi în SUA. Conform datelor furnizate de o companie lider din SUA care furnizează servicii cu drone de pulverizare, suprafaţa cpulverizată cu drone a crescut de la doar cca. 400ha în anul 2019 la aproape 80.000 de hectare în 2023.

Creşterea utilizării dronelor agricole pentru puverizare în SUA se datorează:

  1. apariției mai frecvente a terenurilor umede în primăvară, care împiedică operarea echipamentelor tradiționale de pulverizare.
  2. reducerea numărului de avioane convenționale cu echipaj, ceea ce face aplicarea în timp util a pesticidelor mai dificilă atunci când condițiile o cer.
  3. progresele tehnologice recente în proiectarea dronelor cu pulverizare le permit operatorilor să acopere suprafețe mai mari/oră de funcționare.
  4. FAA (Federal Aviation Administration) aprobă într-un ritm mai rapid autorizaţiile de zbor pentru pulverizare pe timp de noapte venite de la operatorii de drone.
  5. costul utilizării dronelor cu pulverizare în comparație cu pulverizarea la sol devine extrem de competitiv și chiar mai mic în unele zone.

Vezi care este cea mai mare dronă agricolă din lume!

Anterior dronelor s-au folosit elicoptere fără pilot

În mod tradițional, pulverizarea aeriană cu pesticide în întreaga lume a fost făcută folosind avioane convenționale (cu aripă fixă) sau elicoptere. De mulţi ani, avioane mici, pilotate de la distanță, sunt folosite pentru aplicarea pesticidelor în întreaga lume, în special în Asia de Est (în principal China, Japonia și Coreea de Sud). De exemplu, în 2016, în Japonia erau înregistrate aproximativ 2.800 de elicoptere fără pilot care efectuau lucrările de pulverizare pe mai mult de o treime din câmpurile de orez ale țării. De asemenea, potrivit unui raport, 30% din pulverizarea cu pesticide în Coreea de Sud se face cu drone.

China – pionier în pulverizarea cu drone

Prima dronă cu pulverizare cu mai multe rotoare din China a fost fabricată în 2009. Deja în 2016, existau cca. 200 de companii care produceau şi comercializau peste 169 de modele diferite de drone cu pulverizare cu mai multe rotoare, vânzări totale depășind 10.000 de unități în acel an. Producătorii de drone din China continuă să introducă unul sau două noi modele proprii anual, adesea cu îmbunătățiri semnificative.

În prezent, China este de departe cel mai mare utilizator de drone mici, cu mai multe rotoare. În 2020, China a pulverizat 25 de milioane de hectare folosind tehnologia de aplicare cu drone mici. În anul următor (2021), suprafața de teren cultivat pulverizat de drone a crescut la 62 de milioane de hectare.

Pulverizarea culturilor cu drone include nu numai insecticide și fungicide, ci și erbicide și defolianți. Deși utilizarea dronelor cu pulverizare în China a început în 2015, utilizarea dronelor pentru a pulveriza pesticide în toate celelalte țări, începând din 2024, este egală cu un mic procent din utilizarea actuală a dronelor cu pulverizare în China. Potrivit datelor de la Centrul Național de Extensiune și Servicii Agro-Tech al Chinei (NATESC), ţara avea aproximativ 4.000 de drone pentru protecția culturilor în 2016. După care, în 2021, peste 120.000 de drone au fost folosite pentru a pulveriza pesticide pe peste 71 de milioane de hectare de teren agricol din întreaga țară şi erau înregistraţai peste 200.000 de piloți de drone agricole.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →