VTol Agrobee - "MEGA-drona" ce transportă 200 litri de soluţie şi costă 300 mii de euro! - Revista Ferma
4 minute de citit

VTol Agrobee – „MEGA-drona” ce transportă 200 litri de soluţie şi costă 300 mii de euro!

Agrobee drona 2 VTol Agrobee - "MEGA-drona" ce transportă 200 litri de soluţie şi costă 300 mii de euro!
Sursa: Agrobee/Divulgação

Drona agricolă VTol Agrobee 200 a fost dezvoltată de către un grup de ingineri aeronautici şi au fost vândute deja 50 de unități la Agrishow 2024, principalul eveniment dedicat tehnologiilor agricole din Brazilia.

Mega-drona se remarcă prin autonomia de zbor şi capacitatea de transport – volumul sarcinii utile, în comparaţie cu alte drone agricole. Drona VTol Agrobee 200 poate zbura până la 1 oră și 20 de minute, față de cel mult 25-30 de minute autonomia de zbor a modelor concurente și poate transporta până la 200 kg de pesticide.

Performanța ridicată a mega-dronei este posibilă datorită utilizării unui mic motor flex – care pot fi alimentat cu etanol, motorină sau benzină, care încarcă o baterie, permițând un timp de zbor mai lung.

Un alt produs remarcabil al companiei Agrobee Aricraft este drona Tupã, care a trezit chiar interesul familiei regale a Arabiei Saudite, după ce s-a plasat în top cinci cele mai bune inovații din 13 mii de exponate prezentate la târgul MEBAA 2022, desfășurat la Dubai.

Tehnologia de propulsie a ambelor modele reuşeste să depăşească vechile performanţe de anduranţă şi greutate. Inginerii Agrobee lucrează la dezvoltarea acestui sistem de propulsie de șase ani. Sistemul Agrobee permite o decolare verticală lină și un zbor de croazieră cu un nivel ridicat de siguranță.

Agrobee drona VTol Agrobee - "MEGA-drona" ce transportă 200 litri de soluţie şi costă 300 mii de euro!
Sursa: futurefarming/Daniel Azevedo

Flexibilitate în operațiunile agricole

VTol Agrobee 200 poate decola și ateriza pe verticală și poate zbura la viteze mici, oferind o flexibilitate excepțională în operațiunile agricole. Sistemul dezvoltat de Agrobee îmbunătățește calitatea pulverizării, deoarece garantează o distribuție uniformă a soluției de pulverizare şi controlul driftului.

VTol Agrobee 200 poate acoperi 380 de hectare pe zi, deoarece poate funcționa practic 24 de ore pe zi, cu doar cinci minute timp de oprire pentru fiecare realimentare!

Pe lângă modelul intrat în producţia de serie – Agrobee 200, compania dezvoltă alte două versiuni: Agrobee 500 și Agrobee 900 vor avea o capacitate de 500 și respectiv 900 de litri de pesticide.

schita drona Agrobee VTol Agrobee - "MEGA-drona" ce transportă 200 litri de soluţie şi costă 300 mii de euro!

Managementul zborului

Agrobee 200 poate efectua toate operațiunile în mod autonom prin preprogramarea planului de zbor înainte de fiecare misiune. După cartografierea zonei pe care se doreşte aplicarea produselor de protecţia plantelor, traseul este încărcat în Agrobee prin transfer wireless, iar echipamentul este gata de zbor.

Modelul poate efectua toate operațiunile în mod autonom prin preprogramarea planului de zbor înainte de fiecare misiune.

Dronele Agrobee vor avea instalalte sistemele de pulverizare recomandate de către specialiştii parteneri, pentru a garanta mai multă precizie și eficiență, optimizarea utilizării inputurilor și minimizarea impactului asupra mediului.

Sistemul Agrobee folosește, de asemenea, senzori GPS, camere și senzori cu ultrasunete pentru a mapa terenul și a planifica ruta de zbor. În plus, echipamentul are senzori de siguranță care îl ajută să evite obstacolele și oamenii.

Specificații tehnice Agrobee 200 / 500 / 900:

  • Timp de zbor: 1 oră şi 20 min.
  • Eficiența operațională a pulverizării.
  • Combustibil: biodiesel (opțional: etanol).
  • Altitudine operaţională de zbor: 4m deasupra culturii.
  • Viteza de zbor (operaţională): 60 km/h (poate varia de la 0 la 140 km/h).
  • Încărcare: 200 / 500 / 900 litri de soluţie.
  • Greutate totală: 440kg / 1100kg / 1980kg;
  • Anvergura aripilor: 6,0m / 10,6m / 14,4m.
  • Preț – 300.000 USD

Aplicaţii ale dronelor agricole.

„Agrobee este un tribut adus albinelor, datorită importanței lor în polenizarea culturilor agricole” a explicat Marco Minerbo, managing partner al companiei constructoare.

Până și culorile echipamentelor, galben și negru, amintesc de aceste insecte, dar în acest caz, zborul se face cu opt motoare electrice, acționate de un generator care funcționează cu biodiesel sau etanol. Producția de serie ar trebui să înceapă în noiembrie 2025, a mai declarat unul dintre parteneri companiei Agrobee pentru Agro Estadão.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →