5 aplicaţii noi ale dronelor agricole - Revista Ferma
5 minute de citit

5 aplicaţii noi ale dronelor agricole

Odată cu utilizările devenite deja „clasice”, dronele pot fi folosite acum pentru diverse alte aplicaţii, inclusiv managementul irigaţiilor, semănatul culturilor de acoperire, plantarea copacilor, polenizarea culturilor sau/şi inspecţia panourilor solare.

Flight-App-drone_b

1. DRONE POLENIZATORI

O echipă de cercetători japonezi a reuşit să folosească o dronă minusculă (de buzunar) pentru a poleniza o floare. Polenizatorul artificial este creaţia lui Eijiro Miyako, un chimist la Institutul Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie Industrială Avansată din Tsukuba. Drona de mici dimensiuni are ataşată o „pensulă” din păr de cal acoperit cu un gel special care permite colectarea polenului din flori şi distribuirea acestuia către o altă floare, la fel cum procedeză albinele. Echipa lui Miyako a explicat semnificaţia acestei inovaţii, în condiţiile reducerii populaţiilor de albine.

Urmăreşte un videoclip publicat de Science News cu o astfel de dronă în acţiune!

Şi alte studii şi experimente au arătat că inteligenţa artificială poate ajuta la „orientarea şi dirijarea” dronelor polenizatoare pentru identificarea florilor şi găsirea celui mai scurt drum către acestea!

De asemenea, dronele pot ajuta la stimularea polenizării în spaţii închise prin simpla lor trecere (în zbor) şi producerea unor curenţi de aer. Vezi un videoreportaj pe acest subiect!

2. DRONELE „PLANTEAZĂ” POMI

Compania canadiană Flash Forest speră să „planteze” până în 2028 un miliard de copaci, folosind drone. Practic, dronele au ataşat un mecanism asemănător unui pistol de paintball pentru a trage (de la înălţime) cu seminţe care sunt înglobate într-o bilă nutritivă. Dronele sunt apoi folosite şi pentru a monitoriza creşterea şi rata de supravieţuire a copacilor. De asemenea, Flash Forest foloseşte drone pentru a localiza cele mai bune locuri pentru a planta copacii şi pentru a asigura tinerii copaci cu nutrienţi.

Click AICI şi citeşte mai mult despre proiectul celor de la Flash Forest!

Foto 2 bees-drones_b

3. DRONELE SEAMĂNĂ CULTURI DE ACOPERIRE

Folosind o dronă DJI T-30, Jeremy Williams de la American Drone, a semănat un amestec de secară şi rapiţă în mirişte de porumb şi soia, folosind o normă de semănat de 40 kg/ha. Experimentele au fost făcute pe terenurile mai multor ferme din statul Wisconsin, SUA.

Principalele provocări sunt: durata de viaţă a bateriei şi capacitatea de transport a dronelor. Din fericire, tehnologia evoluează rapid şi în numai opt luni, sarcina utilă maximă de transport a ajuns la 30 de litri pentru lichide, cu 20% mai mare decât la modelul anterior.

Astfel, pe măsură ce dronele continuă să devină mai mari şi mai puternice, „devin şi mai eficiente şi mai rentabile pentru distribuirea seminţelor pentru culturi de acoperire şi aplicarea produselor pentru protecţia plantelor.

Costul operării dronelor este de aproape 40 dolari/ha, la care se adaugă costul seminţelor, iar rezultatele sunt încurajatoare. Află detalii despre drona DJI T-30!

4. INSPECŢIA PANOURILOR SOLARE

Asigurarea calităţii şi a integrităţii fizice a panourilor solare este de o importanţă fundamentală. Panourile solare au o durată de funcţionare (garantată) de circa 20 de ani.

De-a lungul timpului, panourile pot dezvolta defecte care pot fi reparate cu uşurinţă dacă sunt detectate la timp, fără a provoca o scădere severă a producţiei de energie sau chiar un incendiu. Performanţa scade pe măsură ce celulele solare se degradează din cauza unor circumstanţe inevitabile (expunerea la radiaţiile UV, ciclul termic căldură/îngheţ, etc.). Panourile solare se degradează cu aproximativ 0,5% până la 3% în fiecare an.

Inspecţiile periodice ale panourilor solare cu ajutorul dronelor echipate cu camere termice (termoviziune) este un mecanism rapid, simplu şi fiabil prin care:

  • se pot detecta anomalii care nu pot fi văzute cu ochiul liber;
  • inspecţiile se pot fectua în timpul funcţionării normale a panourilor solare;
  • sunt „scanate” zone mari într-un interval scurt de timp;
  • geo-etichetarea permite localizarea cu uşurinţă a modulelor defecte.

Află mai multe despre utilizarea dronelor pentru inspecţia panourilor solare!

5. DRONE DE PULVERIZARE

Potrivit unui studiu olandez realizat de SEO Economic Research asupra potenţialului dronelor în agricultură şi în special în horticultură, până în anul 2050 o dronă ar putea „pulveriza”/trata 500 de hectare. Utilizarea dronelor în Olanda a crescut semnificativ în ultimii ani, cele mai multe drone fiind folosite pentru inspecţie pe teren. Aproximativ 1.000 de ferme olandeze au o dronă pentru inspecţia terenului, iar alte companii vor închiria o dronă pentru această aplicaţie. Accesează rezultatele studiului olandez!

DRONE AIR SEED_b

40.000 DE COPACI ÎN FIECARE ZI!

Folosind o flotă de „octocoptere” (drone cu 8 rotoare) şi tehnologia AirSeed, un start-up australian luptă împotriva defrişării. „Fiecare dintre dronele noastre poate planta peste 40.000 de bile cu seminţe pe zi şi zboară autonom”, spune Andrew Walker, CEO şi co-fondator al AirSeed Technologies. „În comparaţie cu metodologiile tradiţionale, este de 25 de ori mai rapid, dar şi cu 80% mai ieftin.” Bilele în care sunt încorporate seminţele sunt fabricate folosind biomasă reziduală ce protejează seminţele de păsări, insecte şi rozătoare, dar susţine în acelaşi timp sămânţa odată ce germinează şi furnizează nutrienţi şi minerale de care are aceasta nevoie, împreună cu unele probiotice pentru a stimula creşterea în stadiu incipient. Dronele navighează pe trasee de zbor fixe, plantând după modele predefinite şi înregistrând coordonatele fiecărei seminţe.

Compania a plantat deja peste 50.000 de copaci. Detalii, text şi video găsiţi AICI!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →