4 măsuri apitehnice urgente în stupine - Revista Ferma
6 minute de citit

4 măsuri apitehnice urgente în stupine

Sezonul apicol precedent a început cu o primăvară târzie, rece, cu ploi de lungă durată, a continuat cu o perioadă secetoasă, urmată de câteva zile cu ploi scurte și apoi, în vară, timp de aproximativ două luni, o secetă cumplită. Această evoluție impune întreținerea suplimentară a familiilor de albine. Iată ce măsuri iau stuparii experimentați!

 

1. HRANĂ CÂT PENTRU 3 ANI, TRATAMENTE BIO

 

Ioan Vlad Bălteanu este producător de mătci și deține o exploatație apicolă autorizată recent ca fermă de elită, în care crește aproximativ 250 de familii de albine, în zonele Moșna și Grozești, județul Iași. În timpul verii 2020, în mod constant, a fost nevoit să susțină familiile de albine cu hrană și cu tratamente bio. ”Anul trecut am administrat o cantitate de hrană similară cu cea pe care o administram în trei ani, cu o evoluție normală a vremii. Așa ceva nu mi s-a întâmplat în cei peste 30 de ani de activitate în apicultură. Dar am reușit să depășim cu bine situația și acum familiile de albine iernează normal”, preciza ieșeanul. Cât privește tratamentele, chiar dacă nu are certificare eco, folosește doar medicație de acest tip.

stupina CANVA_bfoto: canva.com 

 

2. ÎNTĂRIREA ȘI STIMULAREA FAMILIILOR DE ALBINE

 

În principiu, până la primul zbor de curățire nu se recomandă intervenția cu hrană la familiile de albine. Dar în această iarnă există o situație specială. Acolo unde nu s-a putut interveni la timp cu hrană, acum se văd efectele condițiilor și ale acțiunilor din sezonul 2020. Cu siguranță, mătcile și-au încetat ponta, s-a diminuat cantitatea de puiet și, implicit, puterea familiilor de albine. În condițiile de iarnă, acolo unde este cazul, apicultorii pot întreprinde unele intervenții salvatoare, cum ar fi hrănirea suplimentară și împachetajul. ”Dar, atenție, trebuie să fie hrană energetică și nu proteică. Hrana proteică se administrează familiilor de albine doar după primul zbor bun de curățire. Administrarea ei în timpul iernii duce la încărcarea suplimentară a tubului digestiv provocând diareea. De aceea, este indicat a se interveni cu șerbet și de preferat cu medicație bio (de exemplu, Protofil, pus în șerbet și administrat), pentru a combate nosemoza și pentru a stimula dezvoltarea familiei de albine”, preciza Ioan Vlad Bălteanu.

 

3. ÎMPACHETĂRI SUPLIMENTARE

 

Tot în sezonul rece, acolo unde se intervine cu surplus de hrană, este recomandat ca apicultorii să efectueze împachetări suplimentare, pentru a asigura o temperatură optimă în stup, în cazul în care vremea se va răci accentuat. ”Astfel albinele sunt stimulate să migreze în partea superioară a stupului, acolo unde intervenim cu hrană energetică. La temperaturi scăzute (sub -15-20oC), ghemul de iernare se comprimă și se îndepărtează cu 1-2 cm de sursa de hrană. Prin împachetajul suplimentar, se elimină pierderile de căldură și se relaxează ghemul de iernare. Albinele se ridică în partea superioară a fagurilor și ajung la hrana suplimentară și, astfel, vor trece cu bine peste perioadele reci”, explica inginerul ieșean.

albine canva 1_b4. PREGĂTIREA NOULUI SEZON APICOL

 

În stupinele în care condițiile sunt asigurate din toamna precedentă, după primul zbor masiv de curățire, se recomandă intervenții în ordinea următoare:
• Restrângerea familiei de albine la numărul de faguri bine ocupați cu albine în stupii în care nu s-a umblat peste iarnă e prima intervenție.
• Apoi se face un împachetaj suplimentar.
• În perioada rece, până in momentul zborului de curățire, trebuie să se asigure un mic curent de aer, cu o viteză de 0,3 m/s, pentru a elimina umiditatea produsă prin respirația albinelor, prevenind astfel boli precum nosemoza și ascosferoza (puietul varos).
• După una-două zile de zbor de curățire, în condițiile în care în natură încă nu există polen, se impune administrarea de hrană proteică, pentru stimularea familiei de albine și pentru creșterea pontei la mătci. ”Atâta vreme cât în timpul iernii nu se intervine asupra stupului, albinele având destulă hrană și fiind suficient de puternice, este de presupus că nu discutăm nici despre pungă rectală încărcată, nici despre diaree, nici despre mirosuri neplăcute, care irită albinele și care pot conduce inclusiv la nosemoză. Cel mult s-a intervenit cu acea hrană energetică și cu un tratament bio, pentru susținere, urmate de împachetajul suplimentar. Dar, după primul zbor serios de curățire, trebuie să fie administrate turte de 4-500 de grame, cu un amestec de miere de albine, zahăr pudră și polen, la care se adaugă și câte 40 ml Protofil/kg”, explică apicultorul.
• Menținerea temperaturii constante în stup, fără uzura albinei. ”Dacă vine un val de frig cu -20oC, imaginați-vă ce efort și ce uzură a organismului albinei sunt necesare pentru a asigura în stup temperatura optmă de 34oC!”, mai observa Ioan Vlad Bălteanu.
Administrarea hranei proteice, care poate să înceapă în luna martie, se va reduce cantitativ, pe măsură ce apare polenul proaspăt în natură.


Foto 2 Ioan Vlad Balteanu_b

Trebuie să-i asigurăm albinei absolut tot ce este necesar. Dar, mai presus de toate, trebuie să o lăsăm într-un ritm cât mai natural, fără stimulări proteice în timpul iernii, până în luna martie, atunci când își poate începe zborul adevărat de curățire și creșterea de , puiet – IOAN VLAD BĂLTEANUApicultor din jud. Iași

CITIȚI ÎN NUMĂRUL VIITOR
Ioan Vlad Bălteanu a obținut autorizația de fermă apicolă de elită, cu laborator de inseminări artificiale, fiind singura stupină de acest nivel din zona Moldovei. În numărul viitor al Revistei Ferma, venim cu noutăți legate de etapele și rigorile depășite până la obținerea acestei autorizații.

Un reportaj amplu în ferma de la Moșna citiți pe www.revista-ferma.ro, AICI!

un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
Redactor Radio România Iaşi

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →