3 ÎN 1: VACI, OI ȘI PROCESARE. Ferma Bârsan este astăzi visul împlinit al lui Traian și al familiei lui - Revista Ferma
6 minute de citit

3 ÎN 1: VACI, OI ȘI PROCESARE. Ferma Bârsan este astăzi visul împlinit al lui Traian și al familiei lui

ferma barsan 01 3 ÎN 1: VACI, OI ȘI PROCESARE. Ferma Bârsan este astăzi visul împlinit al lui Traian și al familiei luiPe Daniela și Traian Bârsan i-am cunoscut la expoziția Agromalim. Au venit în premieră cu noul produs obținut în ferma lor din Câlnic, jud. Alba: IAURTUL DE OAIE din laptele muls de la oile Assaf.

Povestea fermei Bârsan a început în 1992, cu un efectiv de vaci cu lapte. Lui Traian i-au plăcut de mic animalele iar visul lui a fost să aibă o activitate zootehnică integrată, cu fermă, procesare și produsul finit care să poarte cu el povestea familiei și gustul autentic al laptelui de pe Valea Secașelor.

O ZONĂ CU TRADIȚIE AGRICOLĂ

Nu degeaba se spune că gustul tradițional este legat de locuri, obiceiuri și oameni. Am vizitat în urmă cu câțiva ani Cetatea din Câlnic, un valoros edificiu istoric și, totodată, marca distinctivă a satului care-i poartă numele, purtând până azi amprenta civilizației coloniștilor germani stabiliți în Transilvania.
Cetatea este reprezentativă pentru stilul de viață al comunității săsești de altădată fiind, printre altele, un important centru de depozitare și păstrare a grânelor și produselor de origine animală provenite de la țăranii din zonă.
Și astăzi comunitatea locală se îndeletnicește cu agricultura iar Ferma Bârsan este un bun reper pentru autenticitatea produsului românesc ce poartă cu el istoria și tradițiile acestor locuri.

ferma barsan 02 3 ÎN 1: VACI, OI ȘI PROCESARE. Ferma Bârsan este astăzi visul împlinit al lui Traian și al familiei lui3 ÎN 1: VACI, OI ȘI PROCESARE

Ferma Bârsan este astăzi visul împlinit al lui Traian și al familiei lui. Sectorul de vaci cu lapte numără 120 de vaci la muls și 60 de capete tineret iar în urmă cu 3 ani, activitatea zootehnică s-a dezvoltat prin achiziționarea unui efectiv de oi Assaf, despre care se știe că sunt foarte bune de lapte.
Sectorul ovine cuprinde acum 700 de capete efectiv matcă și 150 de mieluțe obținute în ferma de la Câlnic. La acestea se adaugă 17 berbeci din aceeași rasă prolifică Assaf. Toate animalele – mamele și berbecii – sunt cuprinse în Registrul genealogic al rasei.
De ce ovine din această rasă? ”Din momentul în care soțul meu a avut inițiativa de a pune bazele unei ferme de oi, ne-am gândit la scopul final: acela de a procesa, de a ieși pe piață cu produse în cantități mai mari, dar și mai diversificate. De aceea am ales Assaf, oaia care ne asigură producția de lapte de care avem nevoie”, spune Daniela Bârsan.

PROCESARE CU FONDURI EUROPENE

Dorința de a da plusvaloare laptelui obținut în fermă s-a materializat printr-un proiect finanțat cu fonduri europene.
”Am achiziționat utilaje semiautomate pentru iaurt, două dulapuri de maturare, două automate de umplut borcanele, adică am realizat o mică unitate de procesare. Ne-am gândit la iaurt după ce am testat piața cu brânza obținută din laptele muls de la oile noastre, dar care nu a fost pe placul clienților. Însă iaurtul este cu totul altceva. E un produs 100% natural, doar din lapte și cultură, după o rețetă tradițională, din partea locului. La noi îi spune covăsală, dar am dezvoltat și îmbunătățit rețeta pentru a obține iaurtul pe care îl vedeți astăzi”, explică Daniela Bârsan.
Iaurtul de oaie ”din laptele bogat al Secașelor” a făcut senzație la Agromalim, unde a fost prezentat în premieră, deoarece producția începuse cu doar 3 săptămâni înaintea expoziției de la Arad. Rezultatul procesării de la Câlnic este de o calitate fără cusur iar gustul a fost apreciat deopotrivă de vizitatori, dar și de alți producători de lactate din lapte de oaie. Cu alte cuvinte, iaurtul de la Ferma Bârsan a trecut cu brio testul pieței!

ferma barsan 03 3 ÎN 1: VACI, OI ȘI PROCESARE. Ferma Bârsan este astăzi visul împlinit al lui Traian și al familiei luiTOATĂ FAMILIA E LA FERMĂ!

Mare lucru și bucurie pentru soții Bârsan e că toți cei trei copii ai lor – doi băieți și o fată – au îndrăgit de mici animalele și cu toții au rămas acasă, la fermă, pentru a putea dezvolta activitatea familiei. Mai ales că-și produc singuri furajele necesare pentru hrana animalelor, ori la atâtea suflete e nevoie de multă mâncare și de multă muncă… Membrii familiei lucrează, cu utilajele proprii, 350 de hectare de teren agricol luat în arendă.
”Mulțumim lui Dumnezeu că am putut să ne ținem copiii lângă noi. Chiar și nora e de la Jina, adică tot dintr-o zonă cu tradiție în oierit. Avem și 5 nepoți, care și ei au prins dragul de animale. Împreună am reușit să realizăm ceea ce ne-am propus: o fermă cu circuit închis. Lucrăm pământul, creștem animalele, facem procesare și comercializăm produse finite: iaurt, telemea și caș. Avem mașină cu frig, mergem din magazin în magazin cu lactatele noastre, chiar și la București, colaborăm cu o rețea de supermarketuri, mergem și la piață. Dorința noastră în continuare e să prelucrăm tot laptele pe care îl obținem de la oi și de la vaci, chiar dacă pentru moment o parte îl livrăm la alți procesatori”, îmi povestește Daniela Bârsan.

CĂUTAȚI IAURTUL DE LA FERMA BÂRSAN!

Nu se plâng nici de munca zilnică și nici de greutățile vieții de fermier în România. Nu vor să se îmbogățească de pe urma fermei, ci să trăiască decent iar produsele lor să fie plătite corect, la valoarea socotită după munca depusă.
Pe Daniela Bârsan o găsiți la tel. 0754 523 234 și vă poate spune de unde să cumpărați iaurtul din lapte de oaie. Vă zic sincer, merită să-l încercați!
N-ar fi rău ca Statul nostru să sprijine mai mult producătorii locali, nu doar cu vorbe, ci și cu fapte. Să le asigure accesul pe piață și să facă loc produsului românesc la raft, printre atâtea importuri de calitate îndoilenică. Iar noi, consumatorii, să apreciem mai mult gustul autentic și să oferim un ban în plus pentru calitate și pentru susținerea fermierilor noștri! Nu e greu și nici imposibil!

un articol de
NICOLETA DRAGOMIR

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →