Ferma: Cum a fost anul 2015 pentru MEWI?
Cristian Dănescu: Am avut o primă jumătate de an spectaculoasă și încărcată, cu o creștere deosebită a vânzărilor, poate și datorită unei sesiuni de proiecte cu fonduri europene. Apoi lucrurile au început să se așeze și nivelul vânzărilor a scăzut, din diverse motive: rezultatele slabe pentru culturile de primăvară, secetă, prețuri mici la cereale, lipsa fondurilor/proiectelor etc. Astfel, apetitul investițional al fermierilor a scăzut, ceea ce a încurcat atât planurile fermierilor cât și pe cele ale furnizorilor de echipamente. Aceasta a fost partea mai puțin plăcută a celei de-a doua jumătăți a anului trecut. În a doua parte a anului putem vorbi despre o extragere a nevoii din piață și nu de o cerere venită din piață. Practic, din totalul vânzărilor, circa 65 la sută s-au derulat în prima jumătatate a anului, iar diferența nu a fost așa de mare niciodată până acum… Însă, în ultimii ani, fiecare an își are specificul lui. Iar pe 2015 l-aș caracteriza ca pe un „acoperiș în două ape”.
Ferma: Cum apreciați evoluția pieței de utilaje agricole din România?
Cristian Dănescu: După informațiile pe care le avem de la producătorii de utilaje agricole, a existat o scădere la nivel european, raportat la 2014. Cred că și piața noastră se înscrie în această tendință, cu o scădere de circa 10 procente.
Ferma: Care a fost evoluția vânzărilor la mărcile reprezentate? Evidențiați cel mai vândut tractor sau gamă de utilaje.
Cristian Dănescu: Se pare că achizițiile s-au făcut strict pe nevoia mai pregnantă pe care a avut-o fermierul. Dacă vorbim de tractoare și utilaje Horsch, rezultatele sunt chiar mai bune decât în 2014. Vânzările au fost mai mici pentru celelalte utilaje de completare, adică utilajele care nu țin de activitățile principale din câmp. Astfel, s-au vândut mai puține utilaje pentru primăvară, prășitoare, tehnică de transport și complementară. Probabil că, din cauza condițiilor limită din ultima jumătate a anului, fermierii au înțeles că fără o dotare adecvată nu se poate lucra. Iar utilajele și echipamentele Horsch au făcut această diferență.
Ferma: Care sunt perspectivele și planurile pentru 2016?
Cristian Dănescu: Nevoia de utilaje și tehnică modernă rămâne și va rămâne încă zeci de ani de aici înainte. Media europeană este de circa 3,2-3,3 CP/ha, iar noi mai avem mult până să ajungem la acest nivel. În situații limită și având condiții dificile de mediu este nevoie de o dotare corespunzătoare. Pentru noi este important că am reușit să ne închegăm echipele de vânzări și service. Avem o echipă de vânzări (aproape) completă, cu o acoperire bună a țării, iar rezultatele vor apărea cu siguranță. Departamentul nostru de Resurse umane caută permanent colegi noi, mai ales pentru departamenul Service, pentru că avem, în teren, un număr în continuă creștere de mașini și utilaje agricole.
Avem stabilite planurile cu furnizorii pentru 2016. Am păstrat, în linii generale, același nivel per total (la unele branduri cu mici scăderi, la altele cu mici creșteri). Desigur, cu perspectiva că aceste ținte vor fi depășite. Anul acesta ne vom orienta spre activități gândite pentru grupuri restrânse, bine țintite, pentru o eficiență mai mare a promovării produselor noastre. De asemenea, 2016 va fi și anul lui Fendt 1000 Vario. Ne dorim să avem acțiuni cu demonstrații practice; în următoarele luni vor fi organizate, împreună cu producătorul, prezentări și test drive cu Fendt 1000 Vario.
Ferma: În încheiere, un gând pentru cititorii Ferma…
Cristian Dănescu: Le dorim un an bun, cu sănătate mai ales. Și să își facă socotelile cât mai bine ca să mergem împreună înainte și să încercăm să îi concurăm și mai tare pe fermierii occidentali!
Articol publicat in revista Ferma nr.1(162) 1-31 ianuarie 2016