Peste 61% din ferme au nevoie de bani pentru investiții în utilaje agricole, însă pentru aproape 16% din fermele din România, principala nevoie de finanțare vizează supraviețuirea fermei, arată o analiză a sectorului agricol pentru acest an.
Aceste cifre reies dintr-un studiu realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), care a lansat, pe 26 noiembrie, prima ediţie a studiului ”Carta Albă a Agriculturii din România”.
Potrivit unui comunicat al Consiliului Național pentru IMM-uri, citat de Agerpres, studiul realizat de Consiliul Național pentru IMM-uri se concentrează pe situaţia IMM-urilor agricole, punând accent pe strategii de dezvoltare ale afacerilor din domeniul agricol, accesul fermierilor la finanţare, resurse umane și forța de muncă din agricultură şi dinamica pieţei agricole.
Studiul ”Carta Albă a Agriculturii din România” face o evaluare a stării actuale a agriculturii şi, totdată, identifică principalele provocări şi oportunităţi pentru următorii ani pentru antreprenorii din agricultura românească.
Principalele nevoi de finanţare pentru ferme
Din analiza sectorului agricol pentru anul 2024 realizată de Consiliul Național pentru
IMM-uri reiese că principalele nevoi de finanţare pentru fermele din România sunt:
- investiţii în utilaje/echipamente agricole (61,25%);
- investiţii aferente administrării fermei/afacerii (33,5%);
- digitalizare (28,5%);
- supravieţuire (15,75%);
- cercetare/dezvoltare/inovare (11%);
- training resurse umane (9,5%);
- altele (5,5%).
Studiul mai arată că principala modalitate de finanţare a activităţii fermelor din România este autofinanţarea, acest lucru fiind menţionat de peste 55% dintre respondenţii care au participat la culegerea datelor despre sectorul agricol.
Obiective pentru următorii trei ani
În privinţa obiectivelor fermierilor pentru următorii trei ani, 32,5% dintre respondenţi doresc să investească în activităţi care vor contribui direct la creşterea profitului, 25,5% sunt orientaţi spre creşterea investiţiilor, iar 17,25% preferă să menţină afacerea la dimensiunile curente.
Vezi aici ce vor fermierii și care este profilul antreprenorului din agricultură din România:
38% din fermieri vor subvenții mai mari!
La studiul ”Carta Albă a Agriculturii din România”, realizat de Consiliul Național al IMM-urilor, au participat 560 de antreprenori din sectorul agricol din România.
Ștefan Muscă: Peste 200.000 de ferme vor intra în insolvență sau chiar în faliment!