110.000 de euro profit net pe hectar! În Ţara Lalelelor crizantema este regina - Revista Ferma
5 minute de citit

110.000 de euro profit net pe hectar! În Ţara Lalelelor crizantema este regina

flori olanda 03 110.000 de euro profit net pe hectar! În Ţara Lalelelor crizantema este reginaOlanda este cunoscută pentru agricultura sa inovatoare şi pentru abilitatea de a transforma condiţiile geografice dificile în oportunităţi. Industria floriculturii este un exemplu elocvent în acest sens.

Cu ocazia vizitei efectuate la fabrica Kverneland din Nieuw-Vennep, la invitaţia AgroConcept, am avut parte şi de o experienţă inedită, un scurt popas la Arcadia Chrysanten, companie specializată în producţia de flori. Aceasta deţine o suprafaţă de 8 hectare cu sere în De Kwakel, unde săptămânal sunt plantate 450.000 de răsaduri. Pe parcursul unui an sunt recoltate circa 20 de milioane de flori, diferite varietăţi de crizanteme, în culori şi forme diverse.

Am nimerit în sere chiar cu o zi înainte de Sfântul Valentin, când comenzile erau deja în mare parte onorate.

flori olanda 01 110.000 de euro profit net pe hectar! În Ţara Lalelelor crizantema este regina

Trei săptămâni de viaţă la raft

De la plantarea răsadurilor şi până la recoltare durează zece săptămâni. O bună parte din activitate este automatizată. Astfel, după ce sunt tăiate, florile sunt plasate pe nişte benzi transportoare care parcurg 500 de metri (prin pământ) până în zona de sortare şi împachetare. Din momentul recoltării, florile ar trebui să reziste circa trei săptămâni.

În Olanda sunt cultivate 70 de hectare numai cu crizanteme, iar Arcadia controlează 35% din această piaţă. Aproape 50% din producţie este vândută direct către clienţi, iar 40 până la 45 de procente merg spre centrele de licitaţie. „Florile noastre ajung în toată Europa. Exportăm cantităţi importante în Marea Britanie, statele baltice şi Estul Europei”, ne-a explicat André van Paassen, co-proprietar al acestei companii, care exploatează în total 25 de hectare cu crizanteme, în patru locaţii diferite.

Salarii atractive

În sera de 40.000 de metri pătraţi pe care am vizitat-o lucrează în jur de zece persoane, şase zile pe săptămână, cu duminica liberă. Trei până la cinci oameni se ocupă de tăierea florilor, alţi patru angajaţi împachetează, unul e responsabil pentru plantarea răsadurilor şi altul pentru managementul integrat al dăunătorilor. În funcţie de complexitatea muncii, un angajat primeşte aici un salariu între 19 şi 22 de euro pe oră (înainte de impozitare). Asta ar însemna echivalentul net în jur de 12-13 euro. Dacă luăm în calcul că un muncitor lucrează nu mai mult de 50 de ore pe săptămână, câştigurile pot depăşi 2.600 de euro pe lună. Printre angajaţi se numărau şi români.

Foto 1 Andre van Paassen 110.000 de euro profit net pe hectar! În Ţara Lalelelor crizantema este regina

Ne ocupăm de acest business deja de 30 de ani şi din punctul meu de vedere este mai profitabil decât cultivarea legumelor în seră.ANDRÉ VAN PAASSEN , Co-proprietar al serelor de flori Arcadia Chrysanten

110.000 de euro profit net pe hectar!

„Pe fiecare metru pătrat plantăm într-un an aproximativ 220 de răsaduri. Costul de producţie pentru o singură floare este de 44 eurocenţi, în medie – incluzând aici absolut totul, de la achiziţia răsadurilor şi până la cheltuielile cu întreţinerea culturii (încălzire, iluminat, apă, tratamente) şi plata salariilor. Vara, când se reduc foarte mult cheltuielile cu încălzirea şi iluminatul interior, este mai ieftin – 28 de eurocenţi, în timp ce iarna se ajunge la 60 de eurocenţi. Iar vânzările au atins anul trecut media de 49 eurocenţi pe plantă”, a ţinut să menţioneze olandezul. Aşadar, ar fi un câştig net de 5 eurocenţi pentru fiecare crizantemă vândută. Înmulţiţi cu 220, numărul de flori cultivate într-un an pe metrul pătrat, şi va rezulta 11 euro pe metrul pătrat, respectiv 880.000 de euro profit net obţinut numai pe cele 8 hectare!

Sterilizare termică pentru combaterea patogenilor din sol

În mod normal, o dată la doi ani solul în care sunt plantate răsadurile este supus unui proces de sterilizare termică, prin aplicarea unui tratament cu aburi, cu scopul distrugerii agenţilor patogeni şi a tuturor microorganismelor din sol. Este de fapt o regenerare a solului, aşa cum remarca André. Dat fiind însă costul ridicat al energiei din prezent, acest tratament este aplicat acum la fiecare trei ani. Întreaga suprafaţă este irigată prin pulverizeare aeriană. Îngrăşămintele sunt aplicate prin sistemul de fertirigare iar controlul dăunătorilor se face prin combatere biologică.

flori olanda 04 110.000 de euro profit net pe hectar! În Ţara Lalelelor crizantema este regina

Investiţie amortizată în zece ani

Pentru a construi o seră de 4 hectare, Arcadia a investit 6 milioane de euro, bani pe care compania şi i-a amortizat în zece ani. Nu există subvenţii în acest sector. Doar achiziţia sistemelor LED pentru iluminatul interior este subvenţionată parţial de stat, pe motiv că această tehnologie are rolul de a reduce consumul de energie. „Suntem cel mai mare producător olandez de crizanteme crescute dintr-un singur răsad. Am prieteni care cultivă tomate în sere şi ştiu că lor le este mult mai greu pentru că e o competiţie acerbă pe piaţă. Trebuie să fii mereu în top ca să rezişti. Noi suntem mulţumiţi de ceea ce facem. Iar avantajul nostru este că producem tot timpul anului fără întreruperi”, a concluzionat antreprenorul André van Paassen.

flori olanda 05 110.000 de euro profit net pe hectar! În Ţara Lalelelor crizantema este regina

FARMECUL CRIZANTEMELOR

Cu toate că lalelele continuă să îşi păstreze farmecul şi semnificaţia culturală, de ceva timp încoace crizantemele au devenit din ce în ce mai populare în Olanda. Cu tehnologii de cultivare avansate şi metode de producţie eficiente, producătorii olandezi reuşesc să fie suficient de competitivi pentru a se impune pe piaţa globală a florilor. Crizantemele vin într-o varietate impresionantă de culori şi forme, ceea ce le face atrăgătoare pentru diferite preferinţe. Această diversitate oferă posibilităţi nelimitate de aranjamente florale şi decoraţiuni.

În sera din De Kwakel, săptămânal sunt plantate 450.000 de răsaduri, iar pe parcursul unui an sunt recoltate circa 20 de milioane de flori.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →