3 minute de citit

10 sfaturi din experienţa practică a lui Thomas Fouhy pentru ”cover crops” şi culturi asociate

planta rapita 10 sfaturi din experienţa practică a lui Thomas Fouhy pentru ”cover crops” şi culturi asociateIrlandezul Thomas Fouhy, care lucrează ecologic 50 hectare de teren şi aplică predominant sistemul minim-till, a desprins din experienţa lui o serie de învăţăminte pentru tehnlogia culturilor de acoperire (cover crops) şi însoţitoare.

Acum sunt la „modă” culturile de acoperire (”cover crops” sau ”de înverzire”), dar se practică tot mai mult şi asocierea dintre o cultură de bază şi o cultură însoţitoare/companion.

Ce strategie aplică Thomas Fouhy în ferma sa?

Thomas Fouhy aplică o rotaţie flexibilă de 10 ani, care include numeroase culturi, inclusiv 10 acri de flori (un acru = aproximativ 0,4 ha). Fermierul evidenţiază potenţialul solului şi demonstrează că menţinerea sănătăţii solului se poate face cu ajutorul culturilor însoţitoare şi cu diverse amestecuri de plante care „acoperă” pe timp de iarnă golurile dintre culturi. De asemenea, multe dintre culturile comerciale şi culturile de acoperire înfloresc, oferind o mare diversitate sezonieră pentru polenizatori.

Ai cel puţin 5 motive pentru a semăna culturi asociate. Care sunt acestea?

Link la articolul I – avantaje

10 recomandări pentru ”cover crops” şi culturi asociate

  1. Selectaţi culturi de acoperire cu creştere rapidă pentru semănat în toamnă şi care tind să reţină mai mult azot şi alţi nutrienţi (ovăz, secară, triticale, etc.).
  2. Culturile fixatoare de azot, cum ar fi trifoiul, bobul şi leguminoasele funcţionează mai bine dacă sunt semănate în sezonul normal de creştere, unde fixarea azotului poate avea loc atunci când temperaturile solului sunt peste 12°C.
  3. Folosiţi specii din familia Brassicaceae (muştar, etc.) numai într-un amestec de culturi de acoperire deoarece nu sunt fixatoare de azot, iar ca monocultură pot deprecia microbiologia solului.
  4. Evitaţi să semănaţi aceeaşi specie ca o cultură de acoperire şi apoi ca următoarea cultură comercială, deoarece creşte riscul apariţiei bolilor şi dăunătorilor.
  5. Nu semănaţi niciodată o cultură însoţitoare care să concureze cultura de bază (comercială) pentru lumină şi nutrienţi.
  6. „Lichidaţi” culturile de acoperire în mod corespunzător, deoarece acestea pot deveni buruieni în următoarea cultură comercială.
  7. Aplicaţi gunoiul de grajd în toamnă, odată cu cultura de acoperire, deoarece acestea vor face nutrienţii „mai disponibili” în primăvară pentru următoarea cultură comercială.
  8. Cu cât amestecul de culturi de acoperire şi de culturi însoţitoare este mai divers, cu atât este mai mare potenţialul de a extrage şi de a pune „în circulaţie” nutrienţii pentru următoarea cultură comercială.
  9. Semănaţi cultura de acoperire cât mai repede posibil în toamnă, pentru a beneficia de condiţiile favorabile de dezvoltare (la sfârşitul lunii august, începutul lunii septembrie).
  10. Fiecare acţiune în sine va aduce beneficii pe parcursul rotaţiei, dar combinaţia dintre cultura de acoperire şi cultura însoţitoare poate avea efecte dramatice asupra culturii de bază.

Vezi care sunt beneficiile tehnologiei culturilor asociate asupra rapiţei!

Ambasador ”Farming for Nature” în 2020

Agricultura practicată de Thomas este cu adevărat productivă, profitabilă şi funcţionează în armonie cu natura. Thomas Fouhy a fost nominalizat ambasador ”Farming for Nature” în 2020.

Află mai multe detalii, precum şi alte sfaturi şi din experienţa fermierului Andrew Bergin!

 

un articol de

GHEORGHE GHIŞE

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →