Zile fierbinţi în răsadniţă - Revista Ferma
6 minute de citit

Zile fierbinţi în răsadniţă

„În perioada 15-31 mai se pot recolta două tone de roşii pe mia de mp, considerând în felul următor: că se cultivă hibrizi foarte timpurii cu ciclu scurt, cu dezvoltare forţată, cu o densitate de 5000 de plante pe 1000 mp şi fiecare plantă să dea minim trei fructe”, ne-a declarat Aurel Lupu, legumicultor din Matca, judeţul Galaţi, care a ieşit anul trecut pe piaţa de gros la data de 13 mai. Şi anul acesta, mătcaşul este convins că va scoate primele tomate la jumătatea lunii mai. Până atunci, Aurel Lupu se îngrijeşte de cele o sută de mii de fire de răsad de tomate pe care le-a plantat în jurul datei de 15 martie.

lupu ÅŸi 100 mii de fire de rosii
În bazinul legumelor de la Matca, unul dintre cei mai cultivaţi hibrizi de tomate este Gravitet F1, un produs extratimpuriu cu creştere semideterminată, recomandat pentru cultivarea în sere şi solarii în ciclul I de producţie, iarna – vara. Gravitet F1 se poate conduce atât pe un braţ, cât şi pe două braţe, iar greutatea fructului este de 180-220 g.
Grădinarii din sudul ţării, îndeosebi cei din Vidra, judeţul Ilfov, folosesc hibridul Prekos F1, foarte timpuriu. Densitatea este de 5 plante/mp, pentru 4 recolte. Unii legumicultori preferă să cultive sămânţă hibridă care să ţină 7-8 recolte. Atunci, densitatea este mult mai mică, de până la 2 plante/mp. Cum recoltează mai puţin, automat trebuie să cupleze cu recoltele din noiembrie-decembrie pentru a realiza cele două tone de roşii de pe 10 ari, minimul impus de programul guvernamental.
Legumicultorii încălzesc rudimentar solariile cu sobe cu rumeguş, având consum energetic mare. Potrivit lui Gheorghe Vasilache, cultivator din Matca, cheltuielile se duc undeva la 5-700 lei/zi pe mia de mp, în zilele şi nopţile foarte friguroase, mai ales după plantat, lucrare executată în luna martie.

Zambile pentru piaţă
Legumicultorul Marin Dumitru, din Copăceni-Ilfov, a cultivat 12 mii de fire de salată în solarul de 1200 mp din gospodărie, iar la sfârşitul lunii martie va onora contractul cu Mega Image. Anul trecut a vândut cu aproape 2 lei firul de salată. „Aş fi produs mai multă, dar viscolul mi-a dărâmat un solar unde trebuia să plantez salata. Nu l-am reparat încă, dar trebuie să scot 20 mii de lei să-l ridic”, a precizat grădinarul. Fermierul mai deţine 2500 mp cu dovlecei de plăcintă, 250 mp cu sfeclă roşie şi 2000 mp cu lalele şi narcise în câmp. „Începând cu anul acesta, am zambile pentru piaţă: zece mii de fire la ghiveci şi 50 mii care trebuie tăiate. Ieri, (22 februarie 2017 – n.r.) am fost prima zi cu ele la piaţa de flori din Rahova, în Bucureşti. Am încercat să le vând cu 4,5-5 lei la ghiveci şi 1,0 -1,5 lei pe celelalte. A fost slabă mişcarea”, spune Marin Dumitru. Afacerea cu zambilele albastre, cu material genetic din Olanda, l-a costat pe legumicultorul ilfovean 6000 de euro. La această sumă se mai adaugă încă pe atâta şi avem imaginea completă a investiţiei în afacerea de familie pentru acest sezon de producţie.

Protecţia plăntuţelor
La mijlocul lunii februarie, în răsadniţă se desfăşurau lucrări de întreţinere şi de producere a răsadurile pentru spaţiile protejate. „Trebuie asiguraţi factorii de vegetaţie, respectiv, temperatura, necesarul de apă – (udatul să fie la temperatura spaţiului respectiv pentru a evita şocurile termice), aerisitul zilnic, mai ales când temperatura de afară este crescută, pentru a elimina gazele acumulate în solar. De asemenea, trebuie asigurată o lumină corespunzătoare pentru a se evita procesul de etiolare a plantelor. Aşadar, este necesară menţinerea – prin controlul factorilor de vegetaţie: temperatură, lumină, apă şi hrană – a unui echilibru pentru dezvoltarea armonioasă a plantelor”, ne-a precizat şefului Laboratorului genetică şi ameliorare al SCDL Buzău, Costel Vînătoru.
Omul de ştiinţă buzioan a atras atenţia şi asupra menţinerii stării de sănătate a plantelor, mai ales că fiind vorba de spaţii închise, cu umiditate atmosferică crescută, pot apărea o serie de boli şi dăunători (coropişniţa, păiajeni, tripşi, tuta absoluta…). Atenţie la căderea plăntuţelor, care poate compromite toată producţia de răsad.
„Atenţie deosebită la sămânţă (să fie liberă de boli şi dăunători) sau la răsad, pentru că putem duce în gospodăria noastră sau în fermă nu bucurie, ci necazuri: boli şi dăunători, cum ar fi nematozii. Semănatul pentru producţia răsadului de câmp se face în prima parte a lunii martie pentru majoritatea speciilor legumicole de primă apariţie: salată, ridichi, spanac, pătrunjel, leuştean, ceapa de stufat, mărarul care este mai sensibil la temperaturi scăzute, loboda”, a precizat cercetătoru buzioan.

TONE DE ROŞII LA GUNOI!
„Nu m-am înscris în programul de 3000 euro pentru că anul trecut am avut tomate puse şi nu am avut unde să le vând; pur şi simplu, le-am aruncat la platforma de gunoi. Am avut trei varietăţi de tomate tip cireaşă Cherry, cu sămânţă de la Staţiunea Legumicolă Buzău: cireaşă cafenie, Prinţul negru, de culoare neagră, şi roşii Cherry normale. Supermarketurile nu au vrut să mi le ia, cu toate că aveam o ofertă de preţ extraordinar de mică. La raft, 200 g de roşii aduse din Italia costau 8 lei, iar eu voiam să le dau cu 3-4 lei/kg! De zece ori mai ieftin. Mi-au spus că au contract cu furnizorii italieni. În piaţa liberă, nici vorbă, lumea nu a cumpărat roşiile mele închise la culoare. Astfel că aproape 5 tone de tomate au mers la platforma de gunoi”, ne-a declarat Marin Dumitru.

Costel Vinatoru
Costel Vînătoru: „La Staţiune, ne pregătim de semănat, să producem răsadurile pentru afară. Având foarte multe linii genetice, nu dispunem de suprafeţele necesare pentru a putea pune soiurile pe care le avem să le păstrăm. De asemenea, împrospătăm sămânţa, să nu pierdem soiurile vechi şi valoroase, cum ar fi: vinetele Danubiana, Bucureştene – lucrăm la reabilitarea lor, tomatele de Tigăneşti, Bizon, Inimă de bou, sper să le aducem la forma lor iniţială”.

Articol publicat in revista Ferma nr. 5 (188) din 15-31 martie 2017

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →