ZENO ACHIM: Oamenii îşi fac provizii, dar nu pot mânca cu mai multe guri! - Revista Ferma
3 minute de citit

ZENO ACHIM: Oamenii îşi fac provizii, dar nu pot mânca cu mai multe guri!

Zeno-Achim_bZeno Achim, de pildă, fermier din judeţul Arad, care lucrează în jur de 2.000 de hectare, îşi dedică o bună parte din timp în aceste momente de criză pentru a gestiona activitatea la Moara Apateu, pe care familia sa o deţine. Cum era de aşteptat, pandemia de coronavirus a dus la sporirea capacităţii de procesare, în condiţiile în care şi cererea a crescut foarte mult.

„E o nebunie ce se întâmplă. Nu înţeleg acest fenomen. Oamenii îşi fac provizii, dar nu pot mânca cu mai multe guri. Această panică a dat puţin peste cap activitatea noastră. Lucrăm 12 ore pe zi fără întrerupere. Procesăm în jur de 15 tone şi jumătate pe zi şi tot ce producem se vinde în ziua respectivă. Este o situaţie neobişnuită pentru noi. Vin persoane private care cumpără câte o sută de kilograme de făină, ceea ce înseamnă foarte mult. Suntem efectiv depăşiţi de situaţie, s-au făcut liste de aşteptare. Ne-am asigurat clienţii că moara va funcţiona în continuare, grâu avem suficient ca să producem făină. Nu e cazul să ne panicăm în halul ăsta”, ne-a declarat proprietarul Morii Apateu.

Procesează 5.000 de tone pe an

Oamenii nu intră chiar în moară. Există un birou de desfacere, iar cei cu care se intră în contact sunt dotaţi cu mască de protecţie. „Le-am explicat angajaţilor să păstreze o anumită distanţă de clienţi. Sfătuim oamenii să nu vină toţi la aceeaşi oră, dar nu toată lumea înţelege situaţia specială în care ne aflăm. După orele 16, chiar dacă măcinăm până seara, închidem poarta şi nimeni nu mai poate intra. E o chestiune temporară, eu ştiu asta„, constată Zeno Achim.

Moara Apateu, situată undeva la jumătatea distanţei dintre Arad şi Oradea, procesează anual circa 5.000 de tone de grâu şi de secară, iar în aceste zile lucrează la capacitate maximă pentru a face faţă fluxului de comenzi. Nouă nu ne rămâne decât să salutăm încă o dată efortul acestor oameni minunaţi, care îşi pun practic în pericol siguranţa personală pentru a ne pune pâinea pe masă!

–––-
Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →