Zahărul în 2016, la bilanț - Revista Ferma
3 minute de citit

Zahărul în 2016, la bilanț

Campania de sfeclă de zahăr 2016 a fost una dintre cele mai dificile din ultimii ani. Pe de o parte, din cauza secetei excesive de la mijlocul perioadei de vegetație (iulie – august), în mai mult de o treime din țară (în special în Moldova) și, pe de altă parte, din cauza ploilor abundente înregistrate în perioada de recoltare (septembrie – octombrie) și a gerurilor și a zăpezilor din luna decembrie.

Sfecla

Este pentru prima dată în ultimul deceniu când rămân nerecoltate mai mult de 1000 ha de sfeclă de zahăr din cele peste 23.635 ha declarate înainte de recoltare (tabel).

Pagubele sunt enorme. Vor veni despăgubirile?
Cea mai dificilă campanie de recoltare s-a întregistart în vestul țării, fabrica din Oradea nereușind să recolteze aproape 700 ha. Există fermieri care au rămas în pagubă cu suprafețe semnificative (chiar peste o sută de hectare!). La un cost de peste 1500 euro/ha, ne putem imagina cam care este pierderea suferită de aceștia. Așa cum speră și președintele Federației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România (FCSZR), Ioan Gherman, Guvernul va trebui să aloce despăgubiri, acceptând forța majoră (ploi abundente urmate de ninsori și de geruri puternice), acestor fermieri care n-au reușit să-și valorifice producția.
Suprafețe nerecoltate, mai mici dar destul de semnificative, se înregistrează la Fabrica de zahăr Bod (217 ha), Agrana Roman (111 ha – aici directorul de producție Mihail Dimitriu ne-a informat că practic această suprafață a fost compromisă din alte cauze înainte de începerea recoltării și că nici n-a existat intenția de a fi recoltată) și fabrica Luduș – 50 ha.
De subliniat mai e un aspect foarte important, întâlnit în 2016 după foarte mulți ani. Unele fabrici și-au oprit procesarea în plină campanie din cauza imposibilității recoltării și asigurării stocului de sfeclă din cauza ploilor abundente.

Producție medie de 6,4 tone de zahăr/ha
Producția netă de rădăcini se situează la un nivel acceptabil de 47 tone/ha, cu peste 50 tone/ha la Oradea și Luduș, aproape 43 tone/ha la Roman (seceta excesivă!), Bod-ul situându-se pe media țării.
Producția de zahăr depășește cota (104.689 tone) cu 38%, obținându-se o cantitate de peste 144 mii tone. Această producție este mai mare decât în 2015 cu peste 26 mii tone, dar mai mică decât în 2014, când s-a obținut cea mai mare producție de zahăr după intrarea României în UE (206.751 tone).
Ca producție medie de zahăr la hectar, deși departe de realizările din Franța sau Germania, de exemplu, obținem 6,4 tone/ha (5,1 t/ha în 2015 și 7,14 t/ha în 2014). Ploile abundente din toamnă, dar și unele carențe în fertilizare, tratamente, au determinat obținerea unor indicatori modești (digestia de 16,3% și randament de extracție de 13,65%).
A fost ultimul an de cotă în producția de zahăr din UE. Fermierii și fabricile de zahăr negociază acum noile contracte și-și croiesc strategiile pentru anii viitori, când cel puțin până în 2020 subvenția la sfeclă rămâne totuși atractivă.

 

 

OPERATIVA FINALĂ PRIVIND RECOLTAREA SFECLEI DE ZAHĂR LA DATA DE 26.01.2017

Tab sfecla

Articol publicat in revista Ferma nr. 3 (186) din 15-28 februarie 2017

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →