XERION 12 - legenda continuă - Revista Ferma
6 minute de citit

XERION 12 – legenda continuă

XERION 12 legenda continua 1 XERION 12 - legenda continuă

Claas şi-a intensificat eforturile în vederea stabilirii unor standarde mai înalte pe segmentul tractoarelor de puteri mari, lansând două noi modele prin intermediul cărora doreşte să-şi revendice supremaţia.

Pe 18 şi 19 iulie, Claas a invitat presa europeană la sediul său din Harsewinkel (Germania) pentru a-şi prezenta în avanpremieră inovaţiile care vor fi lansate oficial în toamna aceasta la Agritechnica, evenimentul de gală al tehnologiilor agricole. Cum era de aşteptat, toate privirile jurnaliştilor au fost aţintite asupra noii serii de tractoare Xerion 12, cu cele două modele ale sale propulsate de motoare Mercedes-Benz de 15,6 litri şi cu şase cilindri în linie, care oferă o putere de până la 653 de cai putere, oferind un cuplu impresionant de 3.100 Nm la 1.300 de rotaţii pe minut.

XERION 12 legenda continua 4 XERION 12 - legenda continuă

Cea mai mare cabină de pe piaţă

Dezvoltarea noului Xerion până la demararea producţiei de serie a durat şase ani şi a ţinut cont de părerile exprimate de numeroşi clienţi din întreaga lume chestionaţi cu privire la specificaţiile care ar trebui să le ofere acest tractor de mare putere. Astfel s-a ajuns la extinderea cabinei cu 27 cm în faţă, ceea ce înseamnă un confort sporit şi o mai bună vizibilitate pentru operator. Detalii precum suportul pentru picioare (un standard în fermele americane) şi scaunul şoferului care poate fi rotit cu 40 de grade ar trebui să facă zilele lungi de lucru mai plăcute. Noua suspensie în patru puncte a cabinei oferă un nivel de confort necunoscut anterior în această clasă de performanţă. Prin amortizarea impacturilor şi contracararea mişcărilor de ruliu, aceasta permite operatorilor să se concentreze pe deplin asupra lucrărilor efectuate, fără stres, chiar şi în zilele lungi de lucru. În plus, cabina a fost decuplată şi mai mult de şasiu pentru a reduce în mod semnificativ impactul zgomotelor şi al vibraţiilor de la sistemul de transmisie şi şasiu asupra operatorului.

XERION 12 legenda continua 3 XERION 12 - legenda continuă

Economie de carburant

Claas se mândreşte cu distribuţia greutăţii 50:50 sub tracţiune, puterea fiind transferată la sol fără compromisuri, asigurând în acelaşi timp o protecţie maximă a solului, indiferent de unghiul de virare. Asta înseamnă că tracţiunea integrală este disponibilă chiar şi atunci când se lucrează pe terenuri în pantă sau la trecerea peste obstacole. Comportamentul direcţiei este similar cu cel al tractoarelor standard, operaţiunile de întoarcere fiind uşor de efectuat. Xerion 12 Terra Trac atinge o viteză maximă de 40 km/h la o turaţie eficientă de 1.400 rpm. În varianta cu roţi, viteza maximă ajunge la 50 km/h, ceea ce nici un alt tractor din acest segment de performanţă nu este capabil să facă. Distribuţia ideală a greutăţii, independent de nivelul de combustibil din rezervor, şi sistemul de propulsie cu conceptul 2.0 de turaţie redusă a motorului permit un consum de carburant cu până la 10% mai mic în comparaţie cu alte tractoare din aceeaşi clasă, susţin reprezentanţii companiei germane.

Optimizarea proceselor

Noul Xerion a făcut, de asemenea, un pas înainte în direcţia digitalizării, odată cu integrarea CEMOS, acest sistem de asistenţă pentru operatori şi de optimizare a proceselor, care şi-a dovedit eficienţa pe tractoarele din gama Arion şi Axion. Sistemul de auto-învăţare ajută operatorul maşinii să ajusteze fin motorul şi cutia de viteze, inclusiv să regleze presiunea din anvelope, optimizând astfel parametrii de lucru. Datorită acestui fapt, sarcinile sunt efectuate cu cea mai bună eficienţă şi productivitate posibile. CEMOS compară datele înregistrate în timp real cu valorile optime disponibile, apoi sugerează opţiuni de setare pentru a optimiza performanţele. Îmbunătăţiri procentuale de două cifre ale consumului de motorină şi ale producţiei raportat la suprafaţă pot fi obţinute prin optimizarea transmisiei de putere, gestionarea conducerii şi balastare – fapt demonstrat în testele DLG. În plus, CEMOS integrează un asistent pentru setările plugului, precum şi aplicaţia Terranimo, care calculează şi afişează riscul de compactare în trei straturi ale solului, pentru a ajuta operatorul să optimizeze setările utilajului pentru o protecţie mai mare a solului.

XERION 12 legenda continua 2 XERION 12 - legenda continuă

Aplicaţii pentru agricultura de precizie

Seria 12 de la Xerion vine cu un pachet personalizabil pentru ISOBUS şi aplicaţii ale agriculturii de precizie. Clienţii pot alege între direcţia automată prin GPS Pilot cu diferite semnale de corecţie, gestionarea lucrărilor atât online, cât şi offline, precum şi aplicaţii de control al secţiunii şi aplicarea cu rată variabilă. Toate funcţiile sunt disponibile împreună cu terminalul CEMIS 1200 de 12 inch, care utilizează conceptul familiar de control CEBIS. Cu CLAAS CONNECT, noile licenţe sau activări pot fi transferate direct pe terminal online, la fel ca şi lucrările cu trasee predefinite şi cu hărţi de aplicare din sistemele de informaţii de gestionare a fermei conectate (CLAAS API). Capacitatea de a crea automat mai multe linii de referinţă pe câmp asigură sporirea eficienţei, iar funcţia de gestionare a rândurilor nesemănate reduce, de asemenea, în mod semnificativ volumul de lucru.

COMPETIŢIA SE ÎNTEŢEŞTE

Numeroase inovaţii sunt disponibile pe noile tractoare Xerion (12.650 şi 12.590), pornind de la designul spectaculos, transmisia continuu variabilă CMATIC de ultimă generaţie, sistemul de asistenţă pentru operator şi optimizarea proceselor, bazat pe dialog şi auto-învăţare CEMOS (instalat pentru prima dată pe un Xerion), şi până la noile şenile Terra Trac 400 proiectate de la zero în uzina Claas Industrietechnik din Paderborn.

Cu aspectul său grandios şi dotările de top, Xerion 12 a fost conceput pentru a face faţă celor mai grele şi solicitante sarcini dintr-o fermă de dimensiuni considerabile, cum ar fi prelucrarea terenurilor cu implemente care au lăţimi mari de lucru sau transportul remorcilor de cereale. De altfel, reprezentanţii companiei nu au ascuns faptul că acest tractor ţinteşte marile pieţe din America de Nord şi Australia, unde ar putea concura cu John Deere şi Case IH pe acest segment. Cu menţiunea că în acest caz sunt disponibile şi versiunile cu roţi duble, ceea ce nu intră deocamdată în discuţie pentru piaţa europeană.

 

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →