WUXAL® Macromix la pomii fructiferi. Aport de nutrienți esențiali în livezi - Revista Ferma
4 minute de citit

WUXAL® Macromix la pomii fructiferi. Aport de nutrienți esențiali în livezi

Foto 2 K Apple 2 WUXAL® Macromix la pomii fructiferi. Aport de nutrienți esențiali în livezi
Deficiență de potasiu la măr, foto: IPNI, Bruce Scott

Fertilizarea foliară cu WUXAL® Macromix susține necesarul de macronutrienți NPK și furnizează un conținut echilibrat de micronutrienți, indispensabili pomilor fructiferi în perioadele critice de dezvoltare.

Rolul tratamentelor cu WUXAL® Macromix este de a preveni și corecta carențele acute sau latente, printr-o absorbție superioară a nutrienților la nivelul țesuturilor plantei. Produsul are un rol major în creșterea rezistenței pomilor fructiferi la stresul fiziologic sau termic.

Aportul optim NPK: macrobeneficii în livezi

Efectele deficienței de azot la pomii fructiferi sunt vizibile printr-un număr mai mic de muguri florali și, drept urmare, printr-o cantitate redusă de fructe. Acestea au dimensiuni mai mici, coajă sau pieliță sensibilă, o culoare mai pală și gust fad. La pomii fructiferi tineri, o nutriție deficitară în azot determină dezvoltarea slabă a lăstarilor laterali și primari, obținându-se la maturitate o arhitectură firavă.

  • Nutriția echilibrată cu azot susține supraviețuirea pomilor în timpul perioadelor reci, având o oarecare influență și în sezonul următor, deoarece pomii constituie rezerve ce vor fi utilizate prioritar la ieșirea din repausul vegetativ. Mărul, părul sau piersicul „reciclează” azotul: îl extrag din frunzele ajunse la maturitate și îl translocă în trunchi, rădăcini, ramuri. Studiul academicNitrogen Nutrition of Fruit Trees to Reconcile Productivity and Environmental Concerns”, by Corina Carranca, Gustavo Brunetto, Massimo Tagliavini, arată că la piersic, 50% din cantitatea de azot din frunze poate fi stocată înainte de căderea acestora. În primăvară, pomul fructifer utilizează mai întâi aceste rezerve, pentru reluarea vegetativă, înainte de a absorbi noi cantități utile de azot din alte surse.
  • Pe lângă azot, livezile trebuie să beneficieze și de fosfor, întrucât deficiența acestui macronutrient poate genera un sistem radicular slab dezvoltat, defolierea prematură sau scăderea capacității pomilor de a susține fructele.
  • De asemenea, un rol esențial în livadă îl are potasiul, care reglează regimul hidric în plantă, ajutând pomul fructifer să reziste mai ușor la stresul hidric. Potasiul conduce la creșterea cantității de zahăr, îmbunătățind gustul, culoarea, textura și aroma fructelor. Deficiența de potasiu determină încetinirea creșterii, apariția de cloroze pe marginea frunzelor, soldată cu uscarea acestora și, în final, defoliere. O aprovizionare bună cu potasiu permite plantei să folosească mai multe resurse pentru a-și repara țesuturile afectate de stresul biotic sau abiotic și pentru a-și consolida sistemul imunitar. Potasiul în cantități suficiente ajută sinteza unor compuși cu masă moleculară mare (proteine, celuloză etc.) și a fenolilor, ceea ce conduce la o creștere a rezistenței țesuturilor, cu o incidență mai mică a bolilor.

WUXAL® MACROMIX. CÂND ȘI CUM SE APLICĂ?

Tratamentele cu WUXAL® Macromix sunt recomandate indiferent de regimul pluviometric, în doză de 4-5 l/ha, începând în perioada imediat următoare înfloririi. Se vor efectua maximum 5 aplicări, la intervale de 10-14 zile între ele. Este compatibil cu majoritatea produselor de protecție a plantelor și reglează pH-ul soluției de tratat, de aceea trebuie să fie primul produs adăugat în echipamentul de stropit. Tratamentul cu WUXAL® Macromix se efectuează separat de cel cu WUXAL® Microplant. Click AICI și află toate detaliile despre acest produs!

Foto 1 N apple 1 WUXAL® Macromix la pomii fructiferi. Aport de nutrienți esențiali în livezi
Deficiență de azot la măr, foto: Bergmann, Jena
Foto 2 K Apple 2 WUXAL® Macromix la pomii fructiferi. Aport de nutrienți esențiali în livezi
Deficiență de potasiu la măr, foto: IPNI, Bruce Scott
Foto 3 K Peach 2 WUXAL® Macromix la pomii fructiferi. Aport de nutrienți esențiali în livezi
Deficiență de potasiu la piersic, foto: Bergmann, Jena
Foto 4 AdobeStock 383452793 WUXAL® Macromix la pomii fructiferi. Aport de nutrienți esențiali în livezi
Deficiență de fosfor la coacăz negru, foto: Adobe Stock

 

un articol de

KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă

www.kwizda-agro.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →