Vremea în 2021: pentru unii mumă, pentru alţii ciumă! - Revista Ferma
3 minute de citit

Vremea în 2021: pentru unii mumă, pentru alţii ciumă!

Ploile şi vijeliile, dar şi căderile de grindină şi îngheţurile târzii au provocat pagube însemnate unor fermieri români, cu precădere celor din sectorul pomicol şi legumicol.

 

Flori îngheţate, cireşe putrezite

 

Un pomicultor din judeţul Cluj, Ioan-Dorel Creţa, care cultivă în comuna Călăraşi peste 300 de cireşi, şi-a văzut pomii atacaţi de îngheţurile târzii, tocmai când erau în floare. I s-a rupt inima văzând cum frumuseţea de flori albe a fost afectată de frig. În consecinţă, producţia i-a fost mult diminuată şi nu a mai prea avut ce vinde la taraba din piaţă.
Fermierul nu a anunţat primăria să facă o evaluare a pagubelor şi nici nu are vreo poliţă de asigurare.
În judeţul Buzău, fermierul Marian Tudor a văzut cu tristeţe cum schimbările bruşte de temperatură, noapte frig, ziua caniculă, i-au afectat cireşele, care au crăpat şi au putrezit pe ram.

 

30% pierderi la măr

 

În Moldova, mai exact în judeţul Bacău, căderile de grindină şi-au făcut de cap în plantaţiile de meri ale organizaţiei de producători S.C. Asociaţia Pomicolă Iteşti, ai cărei membri deţin 70 ha de livezi, din care 64 ha de măr. Pomicultorii din Iteşti livrează producţia unor hypermarketuri. Potrivit unei evaluări proprii, recolta va fi afectată în proporţie de 30%.
În ceea ce priveşte obţinerea unor despăgubiri din partea statului, pomicultorii sunt sceptici.

 vremea CANVA_b


Secetă cruntă

 

Pe de altă parte, sunt şi zone unde seceta loveşte din nou, ca anul trecut. De pildă, un oier din judeţul Bihor, Alexandru Csokasi, s-a plâns către agroinfo.ro: ”noi ne confruntăm cu o secetă cumplită, bâta de cioban intră în crăpăturile din pământ, fir de iarbă verde nu mai este pe păşune. Producţia de lapte a scăzut la jumătate, mulgem 75 de litri şi anul trecut, în vremea asta, mulgeam cel puţin 200 de litri de lapte”.

 

Cultura mare zâmbeşte în soare

 

În schimb, în fermele de cultura mare, situaţia pare să fie una entuziasmantă. Chiar ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a susţinut într-un interviu acordat TVR 1 că ”producţiile la cereale vor fi foarte mari anul acesta”. Ministrul a estimat că fenomenele meteo nefavorabile, ploile incontinente şi grindina au afectat până în 36.000 ha la nivel naţional. În rest, spicul cât vrabia.

un articol de
STELIAN RĂDESCU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →