Vremea extremelor meteo. Pregătiţi pentru seceriş? - Revista Ferma
4 minute de citit

Vremea extremelor meteo. Pregătiţi pentru seceriş?

Fermierii care au scăpat de fenomenele climatice extreme aşteaptă coacerea lanurilor de orz.

 

PREGĂTIŢI PENTRU SECERIŞ

 

În sudul dobrogean, pregătirile sunt în toi.

Mihaita Moldovan_b

„Avem 1.000 ha cu grău, orz şi rapiţă. Am fost atent la buruieni, boli şi dăunători şi am aplicat tratamentele la timp”, spune Paul Mihăiţă Moldovan , fermier din Albeşti. 

Pentru seceri, sunt pregătite două combine performante și într-o săptămână vor să aducă recolta evaluată la 7 tone/ha.

recoltare 2022 start_b 

RECOLTE AFECTATE DE SECETĂ

În Giurgiu, culturile evoluează prost! „Din cauza secetei agresive vom obține recolte scăzute: la grău mai puțin cu circa 25-30%, la rapiță cu 10-15%, iar la orz la fel, pentru că nu s-au folosit regulatori de creștere. Plantele au peste 1 metru și în mare parte sunt culcate, cu efecte negative asupra producției și a calității acesteia. În cel mult 10 zile, va începe secerişul; combinele sunt pregătite, revizuite și reglate”, ne-a declarat Nenu Tudor , directorul Cooperativei Agricole Vlașca 2008.

Cooperatorii lucrează 50.000 ha și au înființat doar culturile care pot aduce profitul maxim, cu minim de cheltuieli.  

 

GIURGIU: DEZASTRU ÎN CÂMP!

În mai multe judeţe din sudul ţării grindina, furtunile şi ploile torenţiale au făcut ravagii. Într-una dintre primele zile de vară s-a pornit o furtună, urmată de averse şi căderi de grindină care a traversat vreo 10 comune din Giurgiu, distrugând tot ce a întâlnit în cale.

„Boabele de grâu şi de orz au fost scuturate de pe spic în proporţie de 60-70%, tulpinile de floare au fost frânte de la jumătate, rapiţa a pierdut jumătate din silicve, iar porumbul a fost făcut franjuri. Cred că au fost afectate vreo 7 mii de hectare de culturi”, spune fermierul Cătălin Nenu.

Soluţiile de moment ar fi să se intre la semănatul direct la floarea soarelui distrusă, grâul unde nu se poate recolta nimic să fie balotat şi terenul eliberat să fie reînsămânţat cu floare. Porumbul mai poate aştepta câteva zile în speranţa că-şi mai reveni; oricum nu se poate intra în solă, din cauză că terenul e moale.

 

MÂHNIT CĂ L-A EVITAT PLOAIA

daniel rusu_b

Şi Daniel Rusu, din Călăraşi, estimează că va intra la jumătatea lunii în lanurile coapte de orz. „Am combina pregătită şi reglată pe care lucrează Alexandru Vasilică, un băiat harnic şi devotat muncii câmpului. Orzul ocupă 40 ha şi promite o recoltă în jurul a 6 tone/ha”, explică tânărul agronom.

Secerişul nu va dura mai mult de 3-4 zile, depinde foarte mult de necazurile pe care le poate cauza  transportul recoltei sau chiar condiţiile meteo.

 

O SECETĂ SEVERĂ CA-N 2020?!

„Nu aş vrea să se repete anul 2020, dar, deocamdată, precipitaţiile căzute de la 1 ianuarie – 1 iunie a.c. în zona costieră a Litoralului au fost de 175 mm, faţă de 161, în urmă cu doi ani”, ne-a declarat dr. ing. Dumitru Manole, fermier din Amzacea.

Specialistul crede că, iniţial, cultivatorii dobrogeni au ajustat tehnologiile de cultivare a cerealelor păioase pentru 6 tone/ha. „Sunt convins că mediile vor fi între 4 şi 5 tone/ha. Norocul nostru a fost că pe 5 iunie au venit între 14 şi 35 mm de precipitaţii, acestea fiind un credit nerambursabil care mai potolit din setea plantelor”.

dumitru manole 2_b

Dumitru Manole prognozează că recoltarea orzului va debuta nu mai devreme de jumătatea lunii iunie, iar a grâului după încă o săptămână.

 

VA INTRA PRINTRE PRIMII LA ORZ

Dacă vremea extrem de călduroasă va mai ţine, în jurul datei de 10 iunie va începe secerişul orzului în fermele Grupului Agromad Crops din Ilfov, Giurgiu şi Teleorman.

„Cultura ocupă 800 ha, este frumoasă şi arată mai bine decât grâul, pentru că a evadat din secetă. Eu zic să vom obţine undeva spre 8 tone/ha. Soiul Su Ellen de la Saaten Union ar fi putut da şi 9 tone pentru că are un randament superior pentru grupa de maturitate extratimpurie”, a precizat fermierul Ion Olteanu Constantin.

Fermierii din partea de vest a Hexagonului anunță că au intrat primii din Europa la strânsul, transportul și depozitarea recoltei de orz din producția 2022. În acest sezon, campania franceză la orz sa declanșat mai devreme cu cel puțin zece zile față de anul tecut, din cauza secetei.

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →