5 minute de citit

VRANCEA. Pe cine dau vina fermierii afectaţi de secetă?

În județul Vrancea este activ Sistemul Național Antigrindină, prin Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea, cu 20 puncte de lansare a rachetelor antigrindină. Unitatea acoperă 150.000 ha.

 

FERMIERII S-AU REVOLTAT!

Toate bune și frumoase, dar fermierii vrânceni acuză că activitatea acestui sistem a afectat regimul de precipitații și le-a expus secetei culturile agricole.

Pentru a risipi ostilitatea fermierilor, care au solicitat chiar stoparea tragerilor cu rachete pe frontul atmosferic, prefectul de Vrancea, Nicușor Halici, a fost nevoit să intermedieze, luna trecută, o întâlnire între agricultorii județului şi reprezentanţii Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor şi ai Societăţii Meteorologice Române.

dezastru vrancea 1_b 

NU DISPAR NORII CU PLOAIE!

Directorul Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, Căunei Florescu, le-a explicat fermierilor că, dimpotrivă, bombardarea norilor nu sistează precipitații: ”Cei care stau pe ogor şi văd că dispar norii… nu dispar norii! Balanţa de apă nu se schimbă. Noi urmărim numai norii care produc grindină. Dacă nu acţionăm, acolo, în zona respectivă, va cădea grindină şi va produce distrugeri. Dacă acţionăm, cade numai apă. Dar numai acolo, nu în altă parte. Veţi fi ajutaţi, pentru că prin dumneavoastră suntem şi noi ajutaţi. Dumneavoastră produceţi hrana pe care o consumăm noi. Este interesul general, politic, să creăm acele condiţii de a produce hrana şi să avem apă”.

 

ACESTA ESTE DOAR ÎNCEPUTUL

Preşedintele Societăţii Meteorologice Române, Ion Sandu, a fost mai tranșant, ba chiar apocaliptic în previziunile sale, citate de AGERPRES: ”Vreau să vă spun că vor veni vremuri grele. Eu vă înţeleg disperarea. Secetele vor fi atât de cumplite… Dar faceţi foarte mult rău dacă anulaţi acest plan antigrindină. (…) Sistemul antigrindină şi creştere a precipitaţiilor este o componentă din măsurile anti-secetă pe care trebuie să le ia guvernele pentru perioadele care vor veni. Mai este şi investirea banilor în cercetare, să alegem soiuri rezistente la secetă. Sunt reguli generale. Dacă nu le respectăm şi nu le implementăm toate odată, ne întâlnim şi la anul, şi la anul, fără folos”.

 

IRIGAŢIILE, UN OBIECTIV RATAT

Câteva obiective din județul Vrancea au fost cuprinse însă în Programul Național pentru Reabilitarea Infrastructurii Principale de Irigații 2016-2020, dar investițiile nu au fost respectate. Numai două amenajări, din 86 la nivel național, au fost reabilitate până acum! Un eșec total al statului român în încercarea de a reabilita infrastructura principală a SNI.

În județul Vrancea, în etapa I, ar fi trebuit reabilitată amenajarea Ciorăști – Măicănești. Potrivit ANIF, în august 2021, lucrările erau realizate în procent de 71%. În etapa a doua, ar fi trebuit reabilitate amenajările Biliești- Slobozia Ciorăști și Suraia – Vadu Roșca. În raportul ANIF nu există date despre procentul de proiectare sau de execuție, ceea ce înseamnă că nu s-a mișcat nimic…

În etapa aIII-a a fost cuprins și canalul Siret – Bărăgan, de la km 0 la 14,700 km.

dezastru vrancea 2_b 

NU E LEGE PENTRU CALAMITATE

Neîndeplinirea acestor obiective nu însemnă că nu există irigații în județul Vrancea. Potrivit ANIF, în sezonul 2022 au fost pregătite pentru irigații 4.230,30 ha, care au şi fost contractate. Canalele au fost umplute cu apă pe o distanță de 37,20 km. Este activă o singură stație de bază şi sunt utilizate 8 motopompe.

Amenajările unde se fac irigații sunt: Ruginești Pufești Panciu și Putna (gravitațional). 4000 ha înseamnă prea puțin față de suprafața agricolă totală a județului. Seceta a mușcat puternic din culturile de primăvară.

Prefectul Nicuşor Halici spune că, la acest moment, nu există pârghii legislative pentru declararea judeţului calamitat. Acesta a dat însă asigurări că vor fi centralizate toate rapoartele de evaluare a terenurilor calamitate din Vrancea, care vor fi trimise, apoi, la Ministerul Agriculturii, pentru decontare.

 

SECETA ŞI RACHETA ANTIGRINDINĂ

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Vrancea, circa o treime din culturile agricole de toamnă din judeţ sunt calamitate. Potrivit statisticilor, în Vrancea au fost utilizate, de la începutul anului şi până în prezent, 182 de rachete antigrindină. În comparaţie, cu anul 2021, prin Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea au fost trase 709 rachete antigrindină. 

 Ion Sandu_b

Ca să reducem efectele secetelor care vor veni trebuie făcute irigaţii. Şi dumneavoastră sunteţi într-o zonă binecuvântată. Pe fiecare râu mijlociu trebuie un mini-baraj. Trebuie făcute perdele de protecţie agricolă…

ION SANDU

Preşedinte Societatea Meteorologică Română

 

Fermierii vrânceni i-au cerut prefectului Nicuşor Halici să facă demersurile necesare pentru ca judeţul Vrancea să fie declarat judeţ calamitat!

Seceta pedologică accentuată şi prelungită din ultimele luni a produs pagube fermierilor vrânceni. E un dezastru în tot judeţul şi anul agricol este compromis total!

Până va reuși să reabiliteze în întregime Sistemul Național de Irigații, Ministerul Agriculturii a decis să experimenteze provocarea ploii artificiale cu ajutorul avioanelor! Află cum!

 

un articol de

STELIAN RĂDESCU

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →