Vom fi țară liberă de pestă peste 6 luni. Condiții export ovine ACUM! - Revista Ferma
4 minute de citit

Vom fi țară liberă de pestă peste 6 luni. Condiții export ovine ACUM!

Singurul focar de pesta micilor rumegătoare (PMR) care mai este activ în România va fi stins până la finalul acestui an, a declarat Cristian Mortasivu, director general în cadrul ANSVSA.

pesta export ovine
Imagine cu rol ilustrativ. Credit foto @iStock.com/Elena Safonova

Nu mai avem decât un singur focar pe care nu am reuşit să îl stingem datorită unor întârzieri în procesul de intervenţie. (…) Acum aşteptăm să se îndeplinească termenul calendaristic impus de regulamentul european pentru a fi stins”, a declarat Cristian Mortasivu, director general al Direcţiei Generale de Sănătate şi Bunăstarea Animalelor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), citat de Agerpres.

”Zilele trecute am avut o întâlnire la nivelul Uniunii Europene iar restricţiile au fost reduse la 10 km, în loc de 25 km, cât au fost iniţial şi ca durată în timp, deşi am avut decizie cu durata restricţiilor până la sfârşitul anului, am reuşit să apropiem acest termen pentru începutul lunii decembrie, probabil doi-trei decembrie, vom reuşi să stingem şi acel focar.

În felul acesta vom deveni ţară fără focare, iar pentru a redobândi statutul de ţară indemnă va trebui să mai treacă un termen de şase luni, undeva estimăm că aprilie, poate mai, la anul, vom reuşi să ne redobândim statutul de ţară liberă de pestă”, a explicat Mortasivu.

Condiții export ovine

Potrivit acestuia, ANSVSA s-a concentrat pe susţinerea exportului de animale vii nu numai în Europa ci şi pe alte pieţe, precum şi pentru deschiderea altor noi pieţe pentru export ovine.

”Eforturile pentru susţinerea exportului din perspectiva ANSVSA sunt constante. (…)

Din perspectiva exportului de animale vii, am reuşit pe şase luna aceasta (6 noiembrie – n.red.), să reluăm comerţul pe ovine, de exemplu, cu toată Europa fără condiţii suplimentare, pentru că la apariţia bolii noi am instituit o serie de teste suplimentare pentru a garanta pieţei europene că animalele care sunt exportate din România sunt sănătoase.

Am avut şi exporturi în acea perioadă, dar condiţionat de anumite teste prealabile. Acum am înlăturat acea obligativitate de testare şi exportul se desfăşoară la liber şi începem pe plan internaţional să ne recăpătăm pieţele pe care le-am avut în mod tradiţional, dar şi să deschidem alte pieţe”, a subliniat Cristian Mortasivu.

ANSVSA a organizat săptămâna trecută, la Palatul Parlamentului, o conferinţă pentru sărbători 20 de ani de activitate.

Câți bani se plătesc pentru despăgubiri pestă ovine

pesta export ovine
Imagine cu caracter ilustrativ. Credit foto @https://english.alarabiya.net/

Suma totală pe care ANSVSA trebuie să le-o plătească drept despăgubiri pestă crescătorilor de ovine ale căror animale au fost sacrificate în această toamnă din cauza pestei micilor rumegătoare depășește 160 de milioane de lei.

Potrivit ANSVSA, au fost sacrificate un număr de 210.973 capete de ovine din cauza pestei micilor rumegătoare, pentru care comisia de evaluare a stabilit o valoare a despăgubirii în cuantum de 160,442 milioane de lei și au fost distruse 267.860 kg de furaje, pentru care comisia de evaluare a stabilit o valoare a despăgubirii în cuantum de 329.000 de lei.

Banii pentru plata despăgubirilor către crescătorii de ovine afectați de pesta micilor rumegătoare au fost aprobați de Guvern la jumătatea lunii noiembrie.

Vezi detalii AICI:

Aproape 211.000 ovine ucise. Termen plată despăgubiri pestă ovine!

Crescătorii de ovine s-au întâlnit săptămâna trecută cu ministrul Florin Barbu pentru a discuta problemele cu care se confruntă fermieri din acest sector, precum și câteva propuneri de soluționare a acestora. Detalii AICI:

NOU: Ajutor ovine de reproducție 60 euro/animal!

În ceea ce privește pesta porcină africană (PPA), reprezentantul ANSVSA a declarat că România mai are doar 25 de focare active de pestă porcină africană.

Detalii aici:

Șef ANSVSA: Nu avem un orizont predictibil pentru un vaccin împotriva PPA!

România mai are doar 25 de focare de pestă porcină africană (PPA)!

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →