Voi cum vă păziţi recolta? Sperietoare clasică, plase sau laser... - Revista Ferma
4 minute de citit

Voi cum vă păziţi recolta? Sperietoare clasică, plase sau laser…

sperietoare traditionala vs sperietoare laser Voi cum vă păziţi recolta? Sperietoare clasică, plase sau laser...

În fiecare an, fermierii suferă pierderi economice semnificative din cauza daunelor provocate de către păsări. Există o varietate de modalități de a feri sau „păzi” grădinile şi livezile împotriva păsărilor, cele mai des folosite fiind clasicele sperietori, plasele de protecţie şi, mai nou, sperietorile cu laser!

De multe ori, chiar înainte de cules, munca unui an poate fi devastată în câteva ore sau minute de către păsări sau alţi dăunători. Exemplu clasic: primele cireşe care se coc sunt culese de grauri. Tradiţionalele sperietori, cu stil şi obiecte de vestimentaţie ieftine, din gospodărie, pot să aibă succes. Principala problemă a sperietorilor clasice este aceea că păsările/dăunătorii se obişnuiesc cu acestea şi nu mai sunt deranjate de prezenţa lor.

Într-un studiu recent publicat în Pest Management Science, cercetătorii de la Universitatea din Florida și de la Universitatea Rhode Island din SUA subliniază eficiența sperietorilor cu laser în reducerea daunelor provocate culturilor de porumb dulce de către grauri.

Cercetătorii au testat eficiența sperietorilor care emit un fascicul de lumină focalizat, coerent, la o singură lungime de undă şi au observat o reducere de peste 20% a daunelor în parcelele testate. Experimentând diverse grafice de împrăștiere și răspândire a laserului pentru a face cât mai dificilă evitarea expunerii comportamentale a păsărilor la razele laser.

O sperietoare „robotică” portabilă, alimentată de baterii, proiectată de Rebecca şi David Brown emite continuu un fascicul cu diametrul de 14 mm, cu o lungime de undă de 532 nm de la un laser de 50 mW. Sperietoarea a fost testată pe câmpurile de porumb dulce din Rhode Island, SUA, timp de trei ani.

Speritorile laser folosite în studiu au efectele pe o rază de 30 m. Cercetătorii au descoperit un efect de descurajare foarte puternic până la 20 m și puțin sau deloc la 30 m. Cu toate acestea, potrivit cercetătorilor, efectul distanței este mai puțin important sau inaplicabil în condiții reale, deoarece în teren întregul stol nu se va mai așeza pe câmp după detectarea unui laser.

Diferențele de vulnerabilitate a culturilor

Cercetătorii au subliniat că, la fel ca și în cazul altor mijloace de descurajare neletale, evitarea laserului poate scădea odată cu expunerea repetată, deoarece animalele se obișnuiesc cu disconfortul și distragerea atenției cu condiția ca descurajarea să nu fie periculoasă.

Cu toate acestea, porumbul dulce sau anumite specii de fructe sunt culturi potrivite pentru descurajarea cu laser, deoarece au o fereastră temporală îngustă de vulnerabilitate la atacul păsărilor.

Cercetătorii au subliniat, de asemenea, că în cazurile în care laserele sunt folosite pentru o perioadă lungă de timp pentru a descuraja păsările este importantă identificarea probabilității de evitare sau toleranță şi obişnuinţă.

URI Laser Scarecrow scaled Voi cum vă păziţi recolta? Sperietoare clasică, plase sau laser...

Cum construim o speritoare clasică?

Cea mai grea sarcină este aceea de a vă asigura că sperietoarea „va lucra zi de zi” pentru a speria orice păsări nedorite!

Pe lângă materialele textile, clasice, care nu se degradează ușor, nu uitaţi să adăugaţi pungi sau saci din material plastic care să „fluture” în vânt şi să producă zgomot. Eventuale materiale reflectorizante, aşa cum sunt CD-urile, folie de aluminiu sau doze de băuturi pot îndeplini cu succes acest rol.

O altă tehnică benefică este schimbarea constantă a aspectul sperietorii, la fiecare câteva zile. Există o varietate de abordări: fie prin modificarea poziţiei şi a accesoriilor de îmbrăcăminte.

Păsările și alte animale sunt foarte sensibile la modificările din mediul înconjurător. Ca atare, orice modificare subtilă a mediului lor poate fi suficientă pentru a-i ține departe cel puțin câteva zile. Odată ce pasările devin conștiente că o sperietoare nu se mișca, nu se vor mai teme de aceasta. Pentru a vă menține sperietoarea să funcționeze corect, se recomandă să mutați sperietoarea cel puţin în fiecare săptămână.

sperietoare ciori Voi cum vă păziţi recolta? Sperietoare clasică, plase sau laser...

Cisteste si...

plug tras de cal scaled Agricultura cu UN CAL putere

Agricultura cu UN CAL putere

În Bucovina, agricultura de subzistenţă pare să se bazeze încă pe metode de lucru rudimentare şi pe cunoştinţe transmise de […]

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →