Vocea fermierilor din Teleorman: “Noul PNDR a devenit un program social” - Revista Ferma
3 minute de citit

Vocea fermierilor din Teleorman: “Noul PNDR a devenit un program social”

dezbatere111 m Vocea fermierilor din Teleorman: “Noul PNDR a devenit un program social”

Au participat fermieri italieni și francezi, stabiliți în județele Teleorman și Ialomița, alături de reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și ai instituțiilor bancare.

George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, și Mihai Puțintei, șeful APIA, au fost cei mai în măsură să vorbească despre cele șapte scheme de plată din noul PNDR. 

Potrivit datelor expuse de George Turtoi, 50% din suprafața agricolă a României este exploatată de 2% dintre fermieri. Vorbim de marii fermieri care lucrează mii de hectare și care, cu timpul, îi vor “înghiți” pe micii fermieri. Iar cealaltă jumătate este fărâmițată, deținută de 98% dintre fermieri – micii fermieri. 

 

Plafonarea sumelor sau plata redistributivă?

Ideea că polarizarea României devine o problemă socială și că nu vor mai exista locuri de muncă în agricultură a stârnit o replică dură din partea fermierilor francezi și italieni. 

Fermierul Piero Francisci a lansat cea mai virulentă replică. “Suntem în 2015 și avem o Românie săracă. Vom ajunge în 2020 și va fi și mai săracă. Noul PNDR a devenit un program social. Dumneavoastră vreți să distrugeți fermele mari și le sprijiniți doar pe cele mici. Trebuie aduse concerne în România care să se transforme în locomotive pentru economie. Credeți că noi, marii fermieri, vom crește cu acea plată redistributivă de 45 de euro în plus pe hectar?! Nu putem să dăm copy-paste la programele europene pentru că nu sunt valabile pentru România”, a acuzat fermierul. 

George Turtoi nu s-a lăsat intimidat. El i-a răspuns răspicat fermierului că nici în Franța și nici în Italia nu există proiecte gigant ale marilor fermieri, finanțate cu 4 milioane de euro din bani europeni. “Plafonarea sumelor sau plata redistributivă? Nouă ni s-a dat de ales și noi am ales să nu distrugem fermele mari. Am ales plata redistributivă. Pe Pilonul I de plăți nu există plafonare! Cât privește industria, este ilegal ca prin PNDR să finanțăm proiecte din acest segment. Există programe pe dezvoltare regională. Sunt alte instrumente de finanțare. Noi ne ocupăm de agricultură“, a răspuns George Turtoi. 

Italianul Piero Francisci, care la întâlnirea cu autoritățile și-a asumat rolul de reprezentant al fermierilor din Teleorman, este stabilit în țara noastră din 1992. Fermierul exploatează 400 ha în comuna teleormăneană Băbăița. De câte ori are prilejul, fermierul își face cunoscut discursul incisiv. Anul trecut, chiar i-a sugerat ministrului Daniel Constantin să-l consulte în elaborarea unui plan național pe care să fie trasate nevoile regionale ale României și să decidă împreună strategiile. 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →