Foto: Lăstar de viță-de-vie – stadiu de aplicare a acaricidului ORTUS 5 SC (sursa foto Adobe Stock Photos)
Ou, larvă și adult – 3 stadii, un singur acaricid
Acarienii pot produce pagube asupra părților aeriene ale viței-de-vie în orice stadiu de dezvoltare și pe tot parcursul sezonului. Primăvara, lăstarii sunt o pradă sigură pentru adulții care au hibernat în resturile vegetale sau pe scoarța pomilor din apropiere. Aceștia depun ouăle pe spatele frunzelor tinere sau pe muguri, organe pe care le înțeapă ca să le extragă seva pentru a se hrăni, oprind astfel dezvoltarea plantei. Părțile atacate se usucă, organele florale nu se mai formează, vița-de-vie își încetinește evoluția, iar producția este afectată.
Foto 2: Atac de păianjen roșu comun (Tetranychus urticae) pe frunze tinere (sursa foto Adobe Stock Photos)
Măsuri de siguranță
O măsură de siguranță pentru viticultor este stabilirea unui plan de alternanță al produselor de protecție a plantelor, cu aplicarea, în primă fază, a unui acaricid pe bază de fenpiroximat, care să protejeze vița-de-vie în fața atacurilor din primăvară.
ORTUS 5 SC, acaricid care conține substanța activă fenpiroximat 51,2 g/l, este recomandat atunci când lăstarii ajung la 5-7 cm. Aplicat în doză de 0,5 l/ha, acționează prin contact și ingestie asupra acarienilor în toate stadiile de dezvoltare ale acestora (ouă, larve, adulți). Prezintă acțiune rapidă, de șoc asupra dăunătorilor, prin blocarea respirației celulare a lor și, ca urmare, încetează să mai producă energia necesară pentru a se hrăni. Astfel, acarienii încetează să mai facă daune în plantație la o zi după tratamentul cu acaricid.
ORTUS 5 SC în faza de lăstar. De ce?
Știm despre acarienii viței-de-vie, mai exact despre păianjenul roșu comun (Tetranychus urticae) și păianjenul roșu (Panonychus ulmi), că, în funcție de condițiile climatice, pot avea chiar și 10 generații pe an, iar o generație se dezvoltă complet într-un interval de 15-28 zile. Din experiența utilizatorilor, efectele acaricidului ORTUS 5 SC se resimt în plantație timp de 3-4 săptămâni, avantaj considerabil dacă ne referim la controlul ridicat pe care acest produs îl asigură asupra unei generații întregi de acarieni (sau chiar două).
Semnele atacului
Semnele de atac pentru ambele specii sunt reprezentate de punctele roșii apărute pe fața frunzelor (adulți) sau și de punctele albicioase de pe spatele frunzelor (depuneri de ouă). Deși preferă zonele de-a lungul nervurilor, pentru a-și facilita extracția sucului celular, în caz de populații mari, frunza este colonizată integral.
CÂND FACEM TRATAMENTUL?
Monitorizarea atentă și periodică a viței-de-vie este obligatorie, pentru ca tratamentele să se efectueze înaintea atingerii unui PED de 3-5 acarieni pe frunză sau lăstar. Pentru ca soluția de tratat să reziste mai bine la precipitații, tratamentul cu ORTUS 5 SC se poate combina cu adjuvantul DESIGNER, care mărește aderența soluției pe frunză și sporește eficacitatea acaricidului.
Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania
un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA
Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro