Viţa-de-vie în siguranţă - Ortus 5 SC. Vorbim despre acarieni la trecut - Revista Ferma
3 minute de citit

Viţa-de-vie în siguranţă – Ortus 5 SC. Vorbim despre acarieni la trecut

Acarienii: obstacolul dintre fermier şi producţia ridicată! Acarienii au o acţiune puternică asupra producţiei, diminuând-o atât cantitativ, cât şi calitativ, prin scăderea conţinutului de zahăr. Una dintre cele mai importante grupe este reprezentată de acarienii tetranichizi, ce pot fi combătuţi cu ajutorul acaricidului Ortus 5 SC. Aceştia pot fi percepuţi cu ochiul liber sau cu ajutorul unei lupe, iar atacurile pot fi observate de timpuriu, din perioada dezmuguritului, provocând necroze la nivelul ciorchinilor, a primordiilor foliare, precum şi necroze ale lăstarilor. Există şi tipuri de acarieni folositori, prădători ai speciilor ce atacă via.
Tetranychus urticae (păianjenul roşu comun) este cel mai des întâlnit acarian ce afectează via, dar şi legumele, pomii, zmeurul, murul etc. Tetranychus urticae prezintă femele şi masculi diferenţiaţi morfologic. Femelele au o culoare ce variază între verde-deschis şi cărămiziu şi prezintă pete mai închise la culoare. Masculii sunt mai mici şi mai deschişi la culoare. Se întâlnesc pe faţa inferioară a frunzei şi pe buruieni. Iernează la baza coardelor sau în sol. Primăvara se manifestă pe plantele din apropierea butucilor.
Panonychus ulmi koch. Habitatul său este reprezentat de frunze, putând fi observat pe ambele feţe. Aceşti acarieni pot fi recunoscuţi după forma globuloasă şi culoarea roşie, prezentând şi două rânduri de tuberculi albi purtători de peri. Iernează la baza mugurilor, iar ecloziunea larvelor coincide cu perioada dezmuguritului. Atacurile se manifestă prin înţeparea şi sugerea sevei din ţesuturi. În aceste locuri, apar pete alb-brune, care cu timpul se unesc şi schimbă culoarea frunzei, ce devine albicioasă. În timp, frunzele cad.

Vie_b

Ortus 5 SC – pentru o vie fără acarieni tetranichizi
Ortus 5 SC este un insecticid pe bază de fenpiroximat 5%, ce inhibă complexul mitocondrial 1 de transport al electronilor (METI), adică afectează respiraţia celulară şi producţia de energie.
Ortus 5 SC acţionează prin contact şi ingestie şi conduce la moartea acarienilor. Acest insecticid are influenţă asupra tuturor formelor mobile de dezvoltare ale acarienilor, cu efect rapid şi sigur.
Deoarece Ortus 5 SC are acţiune de contact, este necesară acoperirea totală a plantei cu substanţă activă. În acest sens, vă recomandăm să utilizaţi acest insecticid împreună cu adjuvantul Designer, care conduce la o aplicare uniformă şi de durată a substanţei active pe epidermă.
Pentru detalii, vă invităm să contactaţi Reprezentanţii de Vânzări Kwizda Agro Romania.

Text şi foto: Kwizda Agro Romania

DENSITATEA ACARIENILOR ŞI DECIZIA APLICĂRII INSECTICIDULUI
Pentru acarienii tetranichizi, se examinează lăstarii cu 3 frunzuliţe adevărate. La această grupă, pragul economic este de 25 acarieni pe un lăstar. Tratamentele ulterioare sunt recomandate la 2-3 acarieni pe o frunză, până la faza de înflorit, şi o densitate de 4-6 acarieni pe o frunză, la fenofazele ulterioare. Momentul ideal de aplicare este atunci când populaţia de acarieni începe să crească, dar datorită persistenţei sale foarte bune, Ortus 5 SC are un efect excelent şi atunci când este aplicat preventiv.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →