Viorel Oltenacu, SCDP BĂNEASA: „Suntem foarte prinși cu lucrări de altoit, culesul fructelor, întreținerea speciilor pomicole!” - Revista Ferma
4 minute de citit

Viorel Oltenacu, SCDP BĂNEASA: „Suntem foarte prinși cu lucrări de altoit, culesul fructelor, întreținerea speciilor pomicole!”

Viorel Oltenacu director SCDP BANEASA Viorel Oltenacu, SCDP BĂNEASA: „Suntem foarte prinși cu lucrări de altoit, culesul fructelor, întreținerea speciilor pomicole!”
Credit foto background @iStock.com/Robert Bodnar

La Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură – SCDP Băneasa, e activitate de vârf. Echipele de muncitori, organizate și îndrumate de specialiștii unității, sunt angajate la efectuarea lucrărilor curente.

În aceste zile, gospodarii livezilor nu au timp de odihnă. Sunt prinși cu treburile de sezon ce nu suferă amânare: culesul fructelor, stropiri, tăierile în verde, altoiri, aprovizionarea cu apă…

„Noi suntem foarte prinși cu lucrări de altoit, avem cea mai mare pepinieră din rețeaua ASAS și avem de altoit în jur de 150 mii de plante din toate speciile pomicole; le-am împărțit în funcție de ramurile altoi pe care am reușit să le achiziționăm.

De asemenea sunt specii pomicole în care se fac tăierile în verde, și aici dau exemplul cireșului, tratamentele fitosanitare și irigarea culturilor”, ne-a declarat dr. ing. Viorel Oltenacu, directorul SCDP Băneasa.

CULESUL FRUCTELOR: PRODUCȚIE SLABĂ, PREȚ NESCHIMBAT

Potrivit acestuia, în fermele unității se desfășoară lucrările de strângere a fructelor la anumite specii pomicole, continuând cu efectuarea tratamentelor și a unor lucrări specifice.

„Am început recoltatul de prune și piersici mai devreme cu două săptămâni, fructele culese le valorificăm la magazinul de la poarta unității sau le vindem achizitorilor care merg în piețe, prețurile sunt în jur de 2-2,5 lei kilogramul.

Ne grăbim pentru că se anunță iar temperaturi ridicate și riscăm să pierdem din fructe, deja au început să cadă foarte multe pe jos”, a precizat Oltenacu.

Producția este diminuată cam cu 20 la sută, comparativ cu cea de anul trecut, cu pierderi din cauza temperaturilor extraordinar de mari.

„Recoltatul nu va dura mult, vom finaliza lucrearea în cel mult 10 zile, că nu avem suprafețe foarte mari iar echipele de cules și-au dovedit hărnicia. Cu altoitul ne întindem pe o perioadă destul de lungă, aproape trei săptămâni”, a mai spus Viorel Oltenacu.

Potrivit directorului unității, la ferma Băneasa sunt în jur de 32 de hectare (atât au putut fi intabulate din peste 60 ha), din care efectiv pe rod sunt undeva la 6-7 ha.

Diferența sunt terenuri în litigiu pentru că se dă o bătălie cruntă cu „rechinii imobiliari” pentru fiecare mp de teren, având în vedere poziționarea fermei.

DEFRIȘĂRI pentru REDAREA ÎN CIRCUIT a terenurilor pomicole

„La Baza Experimentală de la Moara Domnească stăm ceva mai bine. Aici avem 24 de hectare, din care 18 ha sunt plantații pe rod, restul terenurilor sunt în pregătire.

Am reșit să defrișăm săptămâna trecută 20 ha (din totalul de 201) și ușor, ușor începem să redăm în circuitul agricol și celelalte suprafețe. Evident, după ce lăsăm terenul o perioadă de odihnă de trei-patru ani înainte de replantare. Sunt lucrări de durată, costisitoare și sperăm ca în anii următori să readucem întreaga fermă la capacitatea de producție”, a susținut directorul SCDP Băneasa.

PROIECTE DE SUCCES: “Robo-fermier”, Robotul Oz, stație meteo

Viorel Oltenacu a evidențiat ultimele realizări notabile prin implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene.

Între acestea, platforma modulară robotică autonomă “Robo-fermier”, executată prin SubMăsura 16.1, cu activități dedicate pomiculturii ecologice, a fost un proiect de succes, recunoscut și de AFIR drept exemplu de bune practici sau Robotul Oz, făcut în colaborare cu francezii, special conceput pentru lucrările de întreținere în pepiniere și plantații: îndepărtarea buruienilor, spargerea crustei, afânarea stratului superficial al solului.

De asemenea, stația de monitorizare ce colectează date precise despre factorii de mediu: temperatura, umiditatea, precipitațiile, radiația solară și viteza vântului ca și un senzor inovator care măsoară wireless factori pentru sănătatea solului și a plantelor, inclusiv nivelul de nutrienți (azot, fosfor, potasiu), temperatura, umiditatea, conductivitatea electrică și pH-ul.

PROIECTE HORTIVOLTAICE cu parteneri străini

Dr. ing. Viorel Oltenacu: „În continuare dezvoltăm proiecte comune cu universități din Egipt (pentru aclimatizarea unor specii pomicole, în contextul schimbărilor climatice ireversibile și agresive) și din Taiwan, vizând implementarea de tehnologii emergente care combină panourile solare semitransparente (ce produc energie) cu producția de fructe (crearea unui microclimat în care plantele să se dezvolte în optim), proiecte sub inovatorul concept de tip hortivoltaic.”

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →