Viitorii experţi nutriţionişti - Revista Ferma
3 minute de citit

Viitorii experţi nutriţionişti

Deşi au participat şapte universităţi – Iaşi, Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Târgovişte, Chişinău şi Odessa -, premiile au fost împărţite între două centre universitare, Iaşi şi Timişoara. ”A fost dificil de departajat, mai ales locul 1 de locul 2, unde s-a ajuns la baraj. Bugetul total al competiţiei a fost de 15 mii de euro”, preciza Radu Marţi, director general Biomin România.

Concursul Naţional de Nutriţie Animală de la Iaşi
Unii dintre câştigătorii concursului vor fi selectaţi pentru a lucra în reţeaua de producere a nutreţurilor combinate, ca nutriţionişti în ferme/complexe, lucrători în reţeaua de desfacere a nutreţurilor combinate şi a aditivilor furajeri.

Validarea ocupaţiei de nutriţionist
Noutatea cu relevanţă pe termen mediu şi lung este legată de începerea consultărilor în privinţa solicitării publice ca, în viitor, studenţii premianţi să primească un atestat de expert în nutriţie animală. ”Perspectiva pentru această idee ar fi foarte frumoasă, dacă am găsi înţelegere la Ministerul Agriculturii, funcţia de expert existând în nomenclatorul MADR. Punem la punct demersurile pentru ca tinerii câştigători ai acestei competiţii naţionale – unica, pe nutriţie animală-, să poată primi atestat de experţi în domeniu, spre a fi utilizaţi în reţeaua de producere şi difuzare a nutreţurilor combinate”, preciza Ioan Văcaru Opriş, expert al Camerei Europene de Experţi.
Propunerea de a promova această ocupaţie de nişă este susţinută inclusiv de către conducerea USAMV Iaşi.”Pe piaţa muncii, este nevoie de o asemenea ocupaţie. De activitatea nutriţionistului depind foarte multe în economia unei ferme şi nu doar din perspectivă economică, ci mai ales din punct de vedere al sănătăţii animalelor, cu efecte asupra sănătăţii alimentelor şi a oamenilor”, argumenta Vasile Vântu, rectorul USAMV Iaşi.
”Aş vrea să îi putem încuraja pe toţi cei care ating anumite performanţe, dar care continuă să studieze, pentru că zi de zi trebuie să fii pus la punct cu noutăţile acestui domeniu extrem de dinamic şi permanent cu noutăţi”, explica Lucian Popovici, directorul Avitop Iaşi.

DOUĂ MARI CENTRE UNIVERSITARE ŞI-AU ADJUDECAT PREMIILE
Câştigătorii celei de a patra ediţii a Concursului Naţional de Nutriţie Animală sunt: Premiul I – Andrei-Cristian Matei şi Premiul II – Bianca Mădescu, de la USAMV Iaşi, Premiul III – Mihaela Zdrelea, de la USAMV Timişoara. Menţiuni au primit Iordana Stoica, Alexandru Iliescu şi Ioana Mardari, de la Iaşi, şi Alexandra Şeran şi Petruţa Gherescu de la Timişoara.

Articol publicat in revista Ferma nr. 10 (193) din 1-15 iunie 2017

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →