Pe 22 iunie, Comisia Europeană şi-ar putea dezvălui propunerile privind pesticidele şi biodiversitatea.
CE trebuie să dezvăluie, înainte de vacanţa de vară, propunerile privind pesticidele şi biodiversitatea, stabilind strategia Farm to Fork care urmăreşte, până în 2030, reducerea la jumătate a utilizării pesticidelor în UE, cu 20% a îngrăşămintelor şi să dedice un un sfert din teren agriculturii organice.
„Avem nevoie de o propunere realistă, având în vedere intervalul de timp de implementare şi de menţinere a profitabilităţii fermelor”, a cerut ministrul spaniol Luis Planas Puchades, potrivit căruia reducerea pesticidelor, îngrăşămintelor şi antibioticelor în hrana animalelor reprezintă un lucru absolut necesar, dar complicat!
Mai multe state, în frunte cu Franţa, au adoptat în ultimele luni poziţii diferite faţă de La Ferme à la fork, temându-se de o scăderea a producţiilor agricole, – scenariu respins de Bruxelles!
„Trebuie să împiedicăm creşterea radicală a cerinţelor de sănătate şi de mediu din agricultură să conducă la o reducere a capacităţii noastre de producţie, cu riscul de a perturba aprovizionarea cu alimente”, a susţinut ministrul italian Stefano Patuanelli.
Vizând în mod specific legislaţia în pregătire privind pesticidele, zece state, între care: Austria, Polonia, Ungaria, ţările baltice… au trimis săptămâna trecută o scrisoare prin care cer o flexibilitate semnificativă vizavi de subiect.
Specificul naţional luat în considerare!
„Este esenţial să existe o abordare proporţională, pentru a evita sarcinile birocratice excesive şi pentru a ţine cont de specificităţile naţionale, în condiţiile în care ţinta de -50% priveşte UE în ansamblul său”, a punctat ministrul estonian Urmas Kruuse.
Mai mult, Irlanda solicită ca obiectivele obligatorii stabilite pentru fiecare ţară să fie adaptate în funcţie de eforturile deja depuse, argumentând că ratele de utilizare a pesticidelor pe solul său sunt „printre cele mai scăzute din Europa”.
Comisia, a cărei propunere era aşteptată iniţial în martie şi care ar putea-o dezvălui pe 22 iunie, se străduieşte să liniştească lucrurile.
„Nu este vorba de interzicerea utilizării pesticidelor, ci de evitarea utilizării lor excesive acolo unde este posibil (…) pentru a proteja sănătatea umană, mediul şi biodiversitatea”, a subliniat comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides.
Bruxelles-ul „va ţine cont de specificităţile naţionale”, de „punctele de plecare” ale fiecărei ţări şi de cantitatea pesticidelor la hectar în funcţie de nevoile naturale, în timp ce „accelerează” procesul de evaluare a substanţelor alternative „eficiente şi accesibile”, a continuat Kyriakides.
În replică, comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a promis o „abordare corectă” care nu dezavantajează ţările virtuoase, în comparaţie cu consumatorii mari de pesticide.
Marian MUŞAT
Sursa: Terre-net