Vie sănătoasă. Vinuri bune. Fermieri mulțumiți - Revista Ferma
3 minute de citit

Vie sănătoasă. Vinuri bune. Fermieri mulțumiți

Foto 1 AdobeStock Vie sanatoasa. Vinuri bune. Fermieri multumiti_b

  Sursa: AdobeStock 

Multe soiuri internaționale s-au aclimatizat foarte bine în țara noastră. Însă avem multe povești de succes despre soiurile românești, obținute cu pricepere și pasiune de vinificatori pe „terroir”-ul propriu, cel care oferă personalitate fiecărui vin creat aici.

Foto 2 AdobeStock Vie sanatoasa. Vinuri bune. Fermieri multumiti_b

Sursa: AdobeStock

 

OBSTACOL MAJOR: MANA VIȚEI-DE-VIE


Până la gusturi desăvârșite și recompense binemeritate, vița-de-vie trebuie să parcurgă mai multe stadii, în care fermierul întâmpină provocări majore, cum este mana viței-de-vie (Plasmopara viticola). Patogenul este atât de agresiv, încât poate ataca toate organele plantelor: lăstari, frunze, flori, ciorchini, cârcei, chiar și boabele în formare. Pagubele economice pe care boala le produce sunt semnificative.

 

CUM APARE BOALA ÎN PLANTAȚIE?


Apariția bolii este favorizată de perioadele cu umiditate crescută și de persistența apei pe organele plantei, precum și de neefectuarea la timp a lucrărilor. Boala nu afectează doar producția curentă, ci și pe cea din următorul an, iernând în resturile vegetale de la sol. Frunzele afectate prezintă pe față pete brune, ca de arsuri, iar pe spate un puf albicios. Petele brune se extind și la organele învecinate (lăstari, ciorchini, flori), care se opresc din evoluție, se usucă și cad. Atacul târziu asupra boabelor conduce la o acumulare scăzută a zaharurilor și la o ca­­­litate slabă a vinului.

Foto 3 Mana viței-de-vie (Plasmopara viticola)_b

Foto: Mana viței-de-vie

 

KUPFER FUSILAN, COMBATANT DE ÎNCREDERE

 

Fungicid cu notorietate în viticultura românească, Kupfer Fusilan s-a remarcat prin faptul că este un produs specializat pentru perioadele cu presiune mare de infecție cu mana viței-de-vie. Produsul este eficient în toate stadiile de evoluție ale bolii și are avantajul că aplicarea sa reduce riscul de reinfectare. Acțiunea puternică împotriva manei se datorează combinației între cele două substanțe active:

  • Cimoxanil (43 g/kg), substanță cu sistemie locală, care pătrunde rapid în frunză (în maxim 3 ore de la aplicare) și se repartizează uniform în interiorul acesteia, oprind evoluția infecției. Datorită caracterului său puternic antisporulant, cimoxanilul reduce riscul de reinfectare a viței-de-vie cu mană, chiar și în condiții de presiune ridicată a bolii.
  • Oxiclorura de cupru (781 g/kg), recunoscută pentru caracterul său fungicid-bactericid, menține igiena plantației la un nivel ridicat și susține cicatrizarea organelor vegetale vătămate în urma accidentelor climatice (de exemplu, grindina), asigurând și protecția antifungică ulterioară.

 

MOD DE APLICARE


Tratamentele cu produsul Kupfer Fusilan, la vița-de-vie, se aplică de maxim 4 ori pe sezon, la intervale de minim 7 zile între tratamente, în doză de 2,5 kg/ha, urmărind realizarea unei distribuiri uniforme a soluției pe fiecare plantă, în parte. Momentele optime pentru tratament sunt în intervalul dintre creșterea boabelor și compactare, cu timp de pauză până la recoltare de 28 de zile.

 

un articol de

KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →