Vicențiu Cremeneanu face monocultură de porumb. Mazărea în covor verde aduce un plus de 128 euro/ha/an. Floarea soarelui în no till și neirigată rezistă bine la secetă - Revista Ferma
4 minute de citit

Vicențiu Cremeneanu face monocultură de porumb. Mazărea în covor verde aduce un plus de 128 euro/ha/an. Floarea soarelui în no till și neirigată rezistă bine la secetă

Vicențiu Cremeneanu: ”Nu poți avea monocultură decât 3 ani consecutiv, maxim, în condiția în care ai cultură intermediară”

Vicențiu Cremeneanu face monocultură de porumb. Credit foto: Canva.com/ Facebook - Alcedo

Vicențiu Cremeneanu practică monocultura de porumb trei ani la rând. Iarna intercalează o cultură care îi aduce un plus de 128 euro/ha/an la subvenție, iar floarea soarelui o seamănă în no till la neirigat.

După ce a lucrat ani buni și rodnici în agribussines, Vicențiu Cremeneanu s-a dedicat afacerii de familie și împreună cu fratele său lucrează circa 900 hectare de teren la Deveselu – județul Olt.

Anul acesta, a ales să însămânțeze 300 hectare cu cereale păioase și vreo 30 hectare de rapiță. „Culturile de toamnă au recuperat foarte bine (atât orzul, cât și grâul comun), chiar dacă la noi au venit precipitațiile foarte târziu, la sfârșitul lunii noiembrie; am reușit să facem și erbicidarea în ferestrele din iarnă”, precizează cultivatorul.  

VICENȚIU CREMENEANU FACE MONOCULTURĂ DE PORUMB

Vicențiu Cremeneanu nu cultivă porumb decât pe terenurile irigate, care însumează 400 de hectare. „La irigat avem numai cultura de porumb, facem monocultură, dar între cele două culturi principale de porumb avem covor vegetal. Practic, îndeplinim și acea cultură intermediară, impusă de normele de bune practici agricole”, explică fermierul.

Vicențiu Cremeneanu: ”Nu poți avea monocultură decât 3 ani consecutiv, maxim, în condiția în care ai cultură intermediară – și avem cultura de mazăre. Pentru campania de primăvară folosim hibrizii de porumb de la Corteva: P 9911 și P0710”.

FLOAREA SOARELUI ÎN NO TILL ȘI NEIRIGATĂ REZISTĂ BINE LA SECETĂ

„La neirigat facem, în general, culturi de toamnă (grâu comun, grâu dur, rapiță, mazăre și orz), iar pentru primăvară nu punem decât floarea soarelui la neirigat, pentru că valorifică bine solul în condiții de secetă. Vom semăna direct floarea soarelui undeva la sfâșitul lunii martie – prima decadă a lunii aprilie hibrizii: P64 LE162 și P64 LE280”, explică fermierul. Va alege o densitate mică pentru maxim 52 mii de plante recoltabile pe hectar.

RISCUL ROTAȚIEI SCURTE FLOARE – RAPIȚĂ

„Nu ne grăbim cu semănatul, deoarece cu cât semințele de floarea soarelui stau mai mult în sol până la germinat, cu atât își pierd și protecția fitosanitară. Noi, fermierii, făcând această rotație scurtă cu aceste plante cu boli comune, cum e rapița și floarea soarelui, vom avem presiune foarte mare de mană și chiar sclerotinia, boli care reduc foarte mult potențialul de producția al hibrizilor”, susține agricultorul oltean.

Floarea soarelui în no till și neirigată rezistă bine la secetă
Credit foto: Facebook/Patrick Valmary

MAZĂREA ÎN COVOR VERDE ADUCE UN PLUS DE 128 EURO/HA/AN

În aceste zile, fermierul va trece la „întoarcerea” în sol a culturii de mazăre semănată din toamnă. „Conform cerințelor APIA, trebuie facem o distrugere mecanică a covorului verde, avem un combinator cu care nu lucrăm mai jos de 5-7 cm. În cazul acesta am respectat și cerința privind monocultura, incluzând o cultură intermediară între cele două culturi principale de porumb și cu această ocazie noi accesăm și Măsura 10 Pachetul 4 – Culturi verzi, ținând terenul acoperit pe perioada iernii și mai primim de la UE încă 128 euro/ha/an”, precizează producătorul oltean.

TEHNICĂ NOUĂ PENTRU LUCRĂRI MINIME ȘI SEMĂNAT DIRECT

„Noi suntem un grup de firme, fondator al Cooperativei Agricole Ceres Deveselu (firma mamă, cea mai veche și apoi două II ale copiilor noștri, care sunt și ei în meseria noastră)”, ne spune Vicențiu Cremeneanu.

Gurpul de firme a depus și câștigat două proiecte de 500 mii de euro pe Măsura 4.1.1. Astfel, a achiziționat echipamente pretabile pentru lucrările minime sau semănatul direct. S-au dotat cu tractoare de 310 CP de la John Deere, seria 8R și semănători de la Great Plains pentru culturi de cereale și prășitoare, gama Spartan, care să semene direct și concomitent să aplice și îngrășăminte chimice.

Vicențiu Cremeneanu: ”De asemenea, vom implementa un proiect pe irigații de 1,5 milioane de euro pentru a extinde suprafața la irigat (400 ha sunt astăzi irigate) și vom introduce în rotație cultura de soia”.

CITEȘTE ȘI: Când semănăm floarea soarelui? ATENȚIE la semănatul TIMPURIU! De ce e bine să evitați MONOCULTURA?

Când semănăm floarea soarelui? ATENȚIE la semănatul TIMPURIU! De ce e bine să evitați MONOCULTURA?

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →