7 minute de citit

Vezi şi nu-ţi vine să crezi – „HolsteinRo Progressive Tour” în Ungaria

„Intenţia noastră este să arătăm că în fermele HolsteinRo se pot produce animale de calitate, dar în primul rând sănătoase”, a spus Ionuţ Lupu, director executiv al Asociaţiei, chiar la începerea turului.
La vizita de documentare din acest an au participat şefi de ferme membre ale HolsteinRo şi ziarişti, precum şi directorul Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie (ANZ), Lelior Iacob, şi Nagy Peter Tamas, care are două ferme de Angus negru şi roşu, şi cunoaşte bine atât sectorul zootehnic din Ungaria, cât şi limba maghiară. Pe parcursul a două zile, am vizitat laboratorul unde se fac analizele pentru COP la lapte, ne-am întâlnit cu reprezentanţii Asociaţiei crescătorilor de vaci Holstein Ungaria, am vizitat Centrul de tauri Bos-Genetic Kft., unde este găzduit tăuraşul Panifmont, şi am vizitat o fermă de vaci de lapte, desemnată ferma anului în Ungaria, în 2017, şi a cărei întreagă producţie de 30.000 de litri de lapte pe zi este exportată în România.

Ungaria are 170.000 de vaci Holstein, cu o producţie medie de 9.919 litri/cap
Ungaria are 450 de ferme de Holstein, cu o medie de 396 capete pe fermă. Din 280.000 de vaci din rase de lapte şi mixte, 170.000 de capete sunt Holstein. Din acestea, 160.000 de animale sunt înscrise în COP. Producţia medie a unei vaci Holstein în 2017 a fost de 9.919 litri, cu 3,67% grăsime şi 3,33% proteină. Tot anul trecut, ajunseseră la un număr mediu de 2,1 lactaţii pe animal. În 2017, Ungaria avea înregistrate 82 de vaci cu producţii totale de peste 100.000 kg de lapte.
Crescătorii de bovine din Ungaria sunt organizaţi în opt asociaţii de rase. Acestea sunt unite într-o federaţie naţională a crescătorilor de bovine. Fiecare asociaţie deţine, pe rând, conducerea federaţiei, care, la rândul său, face parte dintr-o organizaţie naţională ce reuneşte toate federaţiile crescătorilor de bovine, ovine, porcine şi cai din Ungaria.
Asociaţia crescătorilor de vaci Holstein din Ungaria exportă anual 100.000 de juninci gestante. Cele mai multe animale pleacă în ţările est-sovietice, am aflat de la Tamás Sebők, director regional al Asociaţiei Holstein Ungaria.

Laborator unic pentru calitatea laptelui!
V-aţi revenit din şoc după ce aţi citit cele de mai sus? Continuăm: În Ungaria există un singur laborator pentru determinarea calităţii laptelui (Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft.), unde se fac şi analize pentru calitatea furajelor, şi ai cărui proprietari majoritari sunt asociaţiile crescătorilor de bovine. Laboratorul este situat în Gödöllő şi este acreditat atât la nivel naţional, cât şi de către ICAR. A fost iniţial al statului maghiar, dar când au fost externalizate cărţile de rasă către asociaţiile crescătorilor de bovine, acum 15 -16 ani, laboratorul a fost privatizat. Statul şi-a păstrat o parte din acţiuni, însă numărul acestora a scăzut an de an. Asociaţiile crescătorilor de bovine au cea mare parte din acţiuni, iar o cotă mai mică este deţinută de către angajaţi. Sunt 24 de angajaţi doar în laboratorul de determinare a calităţii laptelui.
Anual, aici se fac analize pentru 160.000 de vaci Holstein şi 55.000 de capete de Bălţată Ungurească, câte sunt înscrise în COP. Un fermier maghiar plăteşte 3.550 de forinţi (cca. 55 lei) pe an pe cap de vacă pentru analizele standard pentru COP.
Pe lângă analize pentru determinarea calităţii laptelui, în laborator se mai fac determinări speciale, cum ar fi analize de aflatoxină în lapte sau de diagnostic al gestaţiei. Au, de asemenea, un laborator de microbiologie, unde determină patogenii din lapte. De anul acesta fac analize şi pentru bolile infecţioase ale bovinelor, precum şi antibiograme pentru determinarea rezistenţei la antibiotice.
În laboratorul pentru determinarea calităţii furajelor se pot procesa atât furaje uscate, cât şi umede. Rezultatele sunt interpretate în Olanda, în laboratorul din Wageningen, ne-a spus Kenéz Árpád, directorul laboratorului de testare a calităţii laptelui din Gödöllő, Ungaria.

HolsteinRo Progressive Tour_b

Bos-Genetic: Genetică de top pentru fermele de lapte!
În Ungaria există trei centre de testare a taurilor, iar Centrul Bos-Genetic Kft., din Martonvásár, are o istorie de 38 de ani. Au început cu tauri germani, iar în prezent au tauri din Germania, Franţa, Italia şi Ungaria. Mai nou, au un tăuraş şi din România. Unul dintre taurii din centrul Bos-Genetic a dat viţeaua campioană la Expoziţia Naţională de Holstein desfăşurată în această primăvară la Hódmezővásárhely.
Centrul din Martonvásár a găzduit, la un moment dat, 150 de tauri. Au decis însă să păstreze doar taurii de top, aşa că acum mai au doar 50 de tauri. Exportă material seminal în 50 de ţări. Cheltuielile de testare pentru un taur încep de la 300.000 de dolari americani. Statul maghiar subvenţionează achiziţia de material seminal obţinut de la taurii naţionali cu 2 euro/doza de MSC, în limita a 1.000 de doze, ne-a dezvăluit Monostori István, directorul Centrului Bos-Genetic.

HolsteinRo Progressive Tour_b

Panifmont: Viitorul arată bine!
Tăuraşul Panifmont a ajuns în centrul din Ungaria în aprilie 2018, după multiple analize realizate în Germania şi Spania, care au arătat că este perfect sănătos, şi evaluări genomice realizate în Scoţia şi interpretate în SUA. Va împlini un an pe 8 octombrie 2018, iar la sfârşitul lunii septembrie se vor efectua primele recoltări de material seminal ce vor fi testate pentru a vedea calitatea acestuia. În primul an vor fi recoltate o mie de doze pentru testare.
Panifcom Iaşi, ferma din care provine Panifmont, are, în prezent, 650 de vaci la muls, dintr-un efectiv total de aproape 1.500 de animale şi exploatează 4.000 ha de teren. „Media fermei este de 40 litri de lapte pe zi. }inta este să ajungem la o mie de vaci la muls.
Străbunica lui Panifcom este de origine olandeză, iar bunica este din ferma noastră, dintr-un taur american. Mama tăuraşului Panifcom a avut aproape 14.000 de litri de lapte la prima lactaţie şi sigur încheie lactaţia a doua cu peste 16.000 de litri. Tatăl lui Panifcom este taurul american Montana, fiu de Montross, un taur foarte bun la producţia de lapte, şi o vacă ce provine din taurul Uno, care a fost numărul unu mondial la caractere de exterior şi sănătate”, ne-a spus Lucian Chelariu, şeful de fermă de la Panifcom.

Citiţi în ediţiile următoare ale Revistei Ferma cum şi de ce a ajuns Panifmont în Ungaria, detalii despre ferma din care provine şi ce alte planuri are Asociaţia HolsteinRo.

HolsteinRo Progressive Tour_b

Ferma anului din Ungaria vinde toată producţia de lapte în România!
Ferma Lakto Kft din Dabas are 900 de capete de vaci Holstein la muls, plus tineret, şi exploatează 1.200 ha de teren. În ultimii trei ani a fost pe primul loc în Ungaria la productivitate, cu o medie de 13.860 de litri de lapte pe lactaţie standard. Toată producţia, de 30.000 de litri de lapte pe zi, o exportă în România, către fabrica Olympus din Braşov, iar recent au început negocieri şi cu Lactalis.
„Urmărim să fim rentabili fără subvenţii”, spune Kővágó Ignác, managerul şi proprietarul fermei, desemnat Fermierul Anului 2017 de către Asociaţia Holstein Ungaria.

Citiţi detalii despre fermă în ediţiile următoare ale Revistei Ferma.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 13/218 (ediţia 1-14 august 2018)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției

11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă

11 sfaturi pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă:
1. Efectuați verificările de rutină.
2. Spălaţi şi curăţaţi temeinic tractorul.
3. Goliți rezervorul și folosiți un combustibil de iarnă.
4. Verificaţi echipamentele de cauciuc.
5. Verificaţi presiunea şi umflaţi suplimentar anvelopele.
6. Gresaţi fiecare rulment/bucşă.
7. Scoateți bateriile în cazul “parcării” pe termen lung.
8. Parcați tractorul sub un şopron sau într-un garaj închis.
9. “Ajutaţi” tractorul să pornească în timpul iernii.
10. Nu uitaţi că iarna este momentul perfect pentru a face lucrările de întreținere şi reparaţiile.
11. Utilizați greutăți suplimentare, anvelope de zăpadă sau lanțuri pentru anvelope.

piata tractoarelor b 11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă
Ultimele articole
Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Citește mai multe știri →