VEŞTI PROASTE! Vor fi pagube majore! - Revista Ferma
2 minute de citit

VEŞTI PROASTE! Vor fi pagube majore!

seceta 2024 europa VEŞTI PROASTE! Vor fi pagube majore!
foto:@canva/colaj

Din cauza valului de căldură, care durează mai mult decât era preconizat, culturile de vară din Europa de Est şi din Balcani se confruntă cu cele mai mari riscuri. Specialiştii avertizează cu privire la pierderile uriaşe de recoltă.

„Ne apropiem de un stadiu critic. O săptămână de caniculă a dus deja la scăderea producţiei. Dacă mai sunt încă două săptămâni de căldură excesivă, vor fi pagube majore”, a apreciat Vincent Braak, analist la compania de consultanţă Strategie Grain, citat de Reuteurs.

În ţara noastră situaţia este la fel de dramatică, cel puţin în sudul şi estul ţării plantele de porumb şi floarea soarelui s-au ofilit iremediabil.

„La nivel naţional se estimează o producţie de aproximativ 9 milioane de tone de cereale păioase (faţă de aproape 11 tone, anul trecut), 6,5 – 7 milioane tone (faţă de 8,52 tone, anul trecut) de porumb boabe şi încă 3,2 – 3,3 tone de oleaginoase. În total, aproape 19 milioane de tone, adică în jur de o tonă/cap de locuitor. (…). Dincolo de munţi a plouat, totul este verde. Situaţia este total diferită şi cred că în Transilvania vor fi producţii bune. ”, a declarat Jean Ionescu, Country manager pentru România şi Republica Moldova al Corteva Agroscience, în cadrul unei întâlniri recente cu jurnaliştii de la tomisnews.ro.

Anul trecut, care nu a fost un vârf, recolta totală s-a ridicat la 20,57 milioane tone de cereale şi oleaginoase. Rapoartele privind randamentele ridicate din Rusia au dus la creşterea cotaţiilor la grâu pe plan global, acestea ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni.

Meteorologii prognozează întreaga lună iulie temperaturi extrem de ridicate în cea mai mare a ţării noastre.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →