VASLUI: A început campania la orz. Recolte puternic afectate de secetă! - Revista Ferma
4 minute de citit

VASLUI: A început campania la orz. Recolte puternic afectate de secetă!

Pe acest fundal, fermierii moldoveni au început campaniade recoltare la cultura de orz. În primele două zile, s-a recoltat puţin: 399 de hectare din cele 7.660 ha, raportate la nivelul judeţului,. „Lucrările se derulează în condiţii optime; media producţiilor este acceptabilă; deocamdată suntem la început şi nu putem trage o concluzie finală. Cu siguranţă se va diminua, ţinând cont că în judeţul nostru a plouat foarte puţin în ultima perioadă şi există un mare deficit de apă în sol provenit din anul precedent”, ne-a declarat ing. Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui. 

seceta in lan 02_b 

Estimări de producţii scăzute, culturi în suferinţă

 

Şi la culturile care urmează a se recolta (grâul şi rapiţa), estimările de recoltă sunt mai scăzute, comparativ cu anul agricol 2021, un an de excepţie în privinţa randamentelor la hectar. 

De exemplu, la cultura de grâu producţia medie a fost de 4.551 kg/ha, faţă de 1.311 kg/ha în 2020.

De asemenea, în judeţul Vaslui, atât culturile de toamnă, cât şi de primăvară sunt în mare suferinţă din cauza secetei pedologice extreme. Fermierii spun că este absolut nevoie de precipitaţii în următoarea perioadă! Altfel, vor înregistra pierderi de producţie semnificative.

seceta in lan 01_b 

„Ne-am bucura să scoatem 3 tone de grâu la hectar!

 

În Roşieşti, comună situată în partea central-estică a judeţului, ploile au ocolit sistematic zona. „Săptămâna viitoare va trebui să începem secerişul; culturile sunt proaste, vă daţi seama noi recoltam la jumătatea lui iulie! Nu ne-a plouat de o lună de zile. Azi (21 iunie a.c.) a dat 3 litri! Insuficient! Ne-am bucura dacă vom scoate 3 tone de grâu la hectar!”, ne-a declarat Daniel Nica, administratorul fermei MicroProNic.

Culturile de păioase, însămânţate pe 450 de hectare au început prost din toamnă – susţine agricultorul – şi au avut răsărirea în primăvară; nu au întrunit condiţii optime de creştere şi dezvoltare. Mai bine s-au comportat la secetă hibrizii de rapiţă.

Fermierul din Roşieşti are semănate 300 de hectare cu floarea soarelui şi 200 cu porumb. „Culturile de primăvară până acum sunt bine, dar sunt îngrijorat de modul cum vor evolua în continuare. Au de chinuit, vă daţi seama, luna asta e critică şi plantele sunt în aşteptarea precipitaţiilor să-şi dea drumul la vegetaţie”, a explicat Daniel Nica.

alin luculeasa 03_b În comuna Costeşti, aceeaşi situaţie dezastruoasă. „E un an agricol foarte greu. Nu a plouat în zona noastră, iar culturile de grâu, de floarea soarelui, de porumb şi rapiţă sunt în pericol. Pe fondul secetei au apărut şi dăunători, zeci de hectare cu grâu au fost întoarse. Potrivit calculelor noastre, preconizăm o producţie de 6.000 sau 7.000 kg grâu/hectar. Nu vom obţine mai mult de o tonă”, a declarat inginerul Alin Luculeasa, reprezentantul unui distribuitor de inputuri agricole din zonă.

 

Nădejdea e doar în puterea rugăciunilor!

 

Seceta persistentă din judeţul Vaslui afectează culturile agricole; fântânile, puţurile, ca şi râurile, au secat în multe localităţi. Disperaţi, oamenii caută îndurare la divinitate, nădejdea lor în curmarea uscăciunii şi venirea binecuvântatei ploi rămânând doar în puterea rugăciunilor preoţilor şi ale credincioşilor.

La Bogdăniţa, comună din sudul judeţului, s-a săvârşit o procesiune religioasă pentru că – spun localnicii citaţi de presa locală – din aprilie până la această dată a plouat doar 5 litri pe metrul pătrat!   

“Nu se anunţă precipitaţii prea curând în zona noastră, dar credinţa în Dumnezeu e mare şi poate ne aude Cel de Sus!”, speră vasluienii loviţi de pârjol.

 

Marian MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →