3 minute de citit

Vasile Priceputu: lucernă de calitate superioară produsă şi procesată la Brăila!

Statie procesare lucerna Vasile Priceputu Vasile Priceputu: lucernă de calitate superioară produsă şi procesată la Brăila!

Brăileanul Vasile Priceputu, cunoscut om din agribusinessul românesc, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al IMM-urilor, cea mai mare confederaţie patronală din sud-estul Europei, a finalizat investiţia în fabrica de procesare a lucernei de la Dropia (Însurăţei, jud Brăila) şi a livrat primele mii de tone de lucernă. Destinaţia: Qatar.

Acesta cultivă o suprafaţă de 420 ha cu lucernă. „Vorbim despre cultura de lucernă înfiinţată anul trecut şi care a avut o producţie medie de peste 14 tone la hectar, dar şi de lucerna înfiinţată în acest an, la care nu mă pot raporta ca şi producţie, însă, per ansamblu, am făcut vreo 3.700 de tone, ceea ce e rezonabil. De remarcat şi apreciat calitatea soiului Letizia, produs de compania 100% românească, RodBun”, ne-a declarat antreprenorul.

Producţia este vândută la licitaţie celor care plătesc cel mai bine!

„Calitatea lucernei produse şi procesate de noi se plăteşte cel mai bine la export. Am vândut unei companii din Qatar şi mai avem pe stoc aproximativ 2.000 tone de lucernă deshidratată pe care o vom vinde după ce vom face licitaţia. Lansăm invitaţiile celor interesaţi de produsul nostru, să vină, să ia probe pentru analize şi cel mai bun preţ oferit, câştigă.

Marele nostru avantaj este că avem o echipă foarte tânără, dinamică şi pasionată de lucernă, produsul obţinut de noi fiind catalogat drept unul de top”, a susţinut Vasile Priceputu.

Săptămâna trecută, compania Pricons Agriculture, administrată de omul de afaceri brăilean, a primit Premiul Special pentru calitate la export, în cadrul  Topului Naţional al Firmelor!

Investiţie iniţială de 4 milioane de euro în procesarea lucernei

Vasile Priceputu a investit, iniţial, 4 milioane de euro într-o fabrică de deshidratare a lucernei cu o capacitate de procesare de aproximativ 10-11 tone pe oră.

De asemenea, pentru extinderea şi modernizarea capacităţii de producţie va mai aloca încă două milioane de euro până la sfâşitul anului viitor.

„Am visat la afacerea asta! Am făcut fabrica pentru a procesa cât mai multă lucernă. Îmi doresc să preiau producţia şi de la alţi fermieri, pentru ca anul viitor să ajungem la 600 ha, iar in 2025 la 800 ha de lucernă”, a precizat el.  

„La grâu, am fost mulţumit de producţie, dar nu şi de preţ!”

Un succes remarcabil l-a obţinut şi la grâu, cultură la care unii fermieri din zonă au ieşit în pierdere. „Am produs 8.050 kg în medie pe hectar, de pe o suprafaţa de 60 ha, cu o tehnologie de top. Costurile de producţie au fost rezonabile şi am avut un profit bun. A fost un an complicat, dar nu pot să mă plâng; nu sunt un fermier clasic”, a susţinut antreprenorul din Brăila.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Citește mai multe știri →