2 minute de citit

VARIETĂŢI ŞI ECOTIPURI ALE RASEI ŢURCANĂ

1. ŢURCANA BUCĂLAIE este specifică jud. Hunedoara şi Gorj dar, în ultimii 10 ani s-a răspândit în centrul și nordul Transilvaniei și chiar în Moldova, fiind preferată pentru producția de carne datorită rezistenței, vigorii, vitezei bune de creștere și dezvoltării corporale. Specific acestei varietăți este părul (jarul) maro închis spre negru de pe față și picioare, precum și masivitatea.
Are două tipuri, unul acoperit cu şuvițe de lână până la bot, tipul de Bucălaie buhoasă, care dețin ponderea și tipul de Bucălaie cu față liberă, fără lână pe bot.
Dintre expozanți s-au evidențiat: Dumitru Andreşoi din Costești, Gheorghe Emil Bodea (loc. Târsa), Ioan Bruzan din Târsa, Ionel Toncea din Bătălar, Petru Toncea din loc. Subcetate, Dorin Tătulea din Balomir, Ioan Toncea Ioan din Strei şi Ioan Stoicoi din loc. Ludești.

2. VARIETATEA BREAZĂ a fost admirată de mulți oieri dornici să se orienteze spre producția de lapte și brânzeturi specifice. Specific pentru această varietate este dunga albă care pornește de la creștetul capului până la gură, ugerul globulos și sfârcurile mai mari, tipice pentru mulsul mecanic.
La această varietate s-au remarcat ovinele aduse de: Nicolae Trăilă din Câmpa, Izvorel Sălășan din Pietrosu, Gheorghe Barbu – loc. Uricani, Marinel Alb din Sibişel, Dorin Demean din Lunca, Iulian Răduca din Burdești.

3. ŢURCANA BĂLĂ (albă, belă) dă producții mixte (lapte, carne, lână, pielicele), având o ținută elegantă, jarul alb, lucios și fin, lâna și usucul albe.
Au expus ovine Bălă: Dumitru Andreșoi, Ioan Lal din Sâncrai, Daniel Alionescu din Bucium, Rodica Elena Diniș din loc. Hărţăgani.

4. ŢURCANELE OACHEŞE se disting de cele băle prin conturul negru și îngust din jurul ochilor și buzelor.
Au adus Ţurcane Oacheşe: Dumitru Andreșoi, Constantin Demean, Ion Dobrotă din Sântuhalm, Dumitru Dăncilă din Bârcea.

un articol de
IOAN PĂDEANU
ACO Dacia

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →