Acesta a adăugat: A fost chiar un record de când lucrăm. Eu pun în exclusivitate hibrizi de la Corteva şi campionul a fost P275, hibrid semitimpuriu, cu potenţial productiv de neegalat.
Proporţional şi costurile au fost pe măsură. „Vorbim de o cheltuială undeva la 4.000 lei/ha; mare pentru că anul bogat pluviometric a impus aplicarea a şase tratamente fitosanitare. Am avut în exclusivitate toată sămânţa tratată cu insecticidul Lumiposa, soluţie optimă ce asigură o protecţie, atât faţă de viermele sârmă, cât timp sămânţa este în sol, dar şi în primele faze de vegetaţie când apar probleme cu fungii”.
Fermierul susţine că aproape jumătate din recoltă a vândut-o pe contracte forward, la preţuri între 2 şi 2,6 lei/kg, iar diferenţa, în campanie la 2,5 lei/kg. Pe medie a ieşit undeva la 2,35 lei/kg preţ de valorificare.
GRÂUL îşi aşteaptă preţul!
Deşi aşteptările erau mult mai mari, media celor 350 ha cultivate cu grâu a fost de 7.050 kg/ha. Fermierul susţine că având 4 tratamente făcute (unul în toamnă şi următoarele pe vegetaţie, în primăvară), dar şi cu o fertilizare echilibrată, cheltuiala s-a dus undeva către 3.500 lei/ha.
„Lucrurile mergeau într-o direcţie mai bună, dar vijeliile şi ploile torenţiale au dus la deprecierea producţiei. Pe un contract forward, am vândut 800 t cu 0,90 lei/kg, iar ce a rămas se află în spaţiile de depozitare. Ni se oferise chiar şi un leu/kg; sincer să fiu, mă bătea gândul să vând, dar în continuare preţul grâului are tendinţă de creştere”, consideră Cosmin Iancu.