La aproape 2 ani de la apariția ei pe piața americană, tehnologia See & Spray de la John Deere vine în Europa, iar România este țara de lansare a noului sistem inteligent de erbicidare. Cum funcționează și ce beneficii aduce acesta?
În 1837 produceau primul plug din lume cu lamă de oțel, în 1918 lansau primul tractor, iar în perioada în care internetul era încă la începuturi, dezvoltau primul sistem de ghidaj electronic pentru tractoare, denumit ulterior AutoTrac. Astăzi, apetitul pentru inovație al celor de la John Deere nu s-a schimbat, iar din această toamnă vom vedea primele mașini de erbicidat autopropulsate din Europa care folosesc camerele video pentru recunoașterea buruienilor și aplicarea localizată a substanței.
Noua tehnologie se numește See&Spray, iar lansarea ei pe bătrânul continent a avut loc, pe 22 septembrie, în România, la Fermele Iliuță din localitatea Dragoș Vodă, județul Călărași.
Vârf de lance al agriculturii de precizie
Dezvoltat pentru a eficientiza lucrările destinate protejării culturilor, See&Spray integrează funcțiile tehnologiei ExactApply (evitarea suprapunerilor, adaptarea ratei de pulverizare la specificul solelor și al culturilor, reglarea automată a presiunii pe rampă și a duzelor în funcție de viteza de lucru și de condițiile din teren), cu un sistem computerizat de monitorizare și identificare video a solului, a plantelor de cultură și a buruienilor.
Rezultatul este o pulverizare precisă și punctuală (spot spray), centrată exclusiv pe zonele ocupate de buruieni, chiar și atunci când utilajul rulează cu o viteză de 20 km pe oră.
Dacă ar fi să facem o paralelă, până acum, oricât de bine tehnologizate ar fi fost mașinile de erbicidat, ele funcționau ca un om orb, fiind dependente de ghidajul operatorului, al semnalului GPS și al hărților de prescripție. Sistemul See&Spray este cel care oferă „ochi” utilajului, permițându-i acestuia să vadă și să discearnă, în timp real, unde și când trebuie să aplice substanța.
Vorbim de o inovație care ne arată că „astăzi, nu doar caii putere și mărimea utilajelor contează, ci și inteligența acestora, adică tehnologia de care dispun”, după cum a declarat, în deschiderea evenimentului, Bogdan Drăghiceanu – coordonatorul tehnic al departamentului de agricultură de precizie din cadrul IPSO Agricultură.
205 metri pătrați analizați într-o secundă
„Tehnologia See&Spray are 5 niveluri de sensibilitate, camerele video putând recunoaște buruieni a căror dimensiune pleacă de la 1 cm. Deci, ce vedem noi cu ochiul liber, vede și utilajul. Doar că, în loc de o pereche de ochi, sunt 36 de camere, integrate în rampă din metru în metru, care permit celor 5 unități de control să analizeze într-o secundă 205 metri pătrați la o viteză de 20 de km la oră. Este o putere de procesare enormă, care echivalează cu ceea ce pot vedea 6000 de oameni.
Odată identificate buruienile, sistemul stabilește ce duze pornesc și ce duze nu, astfel încât erbicidul să fie aplicat doar deasupra buruienilor. Comenzile sunt executate prin intermediul ExactApply, care lucrează la 30 de pulsații pe secundă, pe baza unor electrovalve plasate în corpul de duze. În total sunt 6 tipuri de duze diferite care pot fi folosite fie concomitent, fie independent, în funcție de condițiile de lucru. Dacă este necesar, sprayerul poate fi comutat de la Pulverizare Direcționată la Pulverizare Difuză, caz în care se acoperă o suprafață mai mare de teren și se activează mai multe duze”, ne-a explicat Adrian Călin, specialist produs pentru portofoliul de Crop Care în cadrul IPSO Agricultură.
Economie de substanță, economie de bani
În plan practic, sistemul See&Spray permite o economie de substanță de până la 40% pentru modelul Select (Green on Brown) și până la 77% pentru modelul Ultimate (Green on Green), procentul fiind corelat cu gradul de înierbare al solei și cu setările utilajului.
„Tehnologia pe care o lansăm azi în România și în Europa este Green on Brown, adică face distincția între culoarea terenului și cea a plantelor. Ea poate fi folosită în pre-emergență sau post-emergență timpurie pentru erbicidare de contact. Testele noastre efectuate în mai multe ferme din țară ne-au arătat o economie de substanță de 38,4% într-un câmp cu o presiune a buruienilor la nivel mediu. Însă, chiar și acolo unde nouă ni se părea că terenul este complet verde, acoperit de buruieni, am obținut o economie de aproape 20%. Deci See&Spray este o tehnologie care permite fermierilor să își optimizeze costurile cu protecția plantelor. Trebuie să ținem cont de faptul că veriga de Crop Care este cea mai costisitoare verigă din lanțul agricol. De la arat la recoltat, partea de îngrijire a plantelor, aplicat tratamente, erbicide și îngrășăminte este cea mai scumpă”, a adăugat Adrian Călin
„Astăzi, în Europa sunt doar 3 astfel de utilaje, iar două dintre ele sunt aici în România. Dacă vii cu o tehnologie avansată, trebuie să o oferi cuiva care știe să opereze astfel de utilaje” – THOMAS VESEL, Specialistul John Deere pe segmentul de protecție a plantelor
Fermierii români sunt deschiși la tehnologii noi
Pentru moment tehnologia See&Spray este disponibilă doar pentru mașinile de erbicidat autopropulsate, urmând ca de anul viitor să poată fi montată și pe sprayerele tractate produse în Europa.
În cadrul evenimentului de lansare noi am avut ocazia să vedem în lucru modelul John Deere 612R, o mașină de mari dimensiuni, dotată cu o rampă de 36 de metri și bazin de 4800 de litri din inox (adaptat și pentru aplicarea azotului lichid), ce dispune de un motor de 9 litri cu 355CP și sistem ExactApply cu corpuri de duze situate la distanță de 50 cm între ele. Însă, conform reprezentanților companiei, sistemul See&Spray se poate regăsi și pe modelele cu rampe mai mici, de 30 sau 24 de metri, păstrându-se distanța de 1 metru între camerele video.
Trebuie spus că alegerea României ca loc de lansare a See&Spray în Europa reprezintă, din perspectiva celor de la John Deere, o recunoaștere a deschiderii pe care fermierii români o au în a adopta noi tehnologii, după cum ne-a declarat Thomas Vesel, specialistul John Deere pentru Europa Centrală pe segmentul de protecție a plantelor: „Fermierii români, cu care colaborăm de peste 25 de ani prin intermediul IPSO Agricultură, au și terenul, dar și cunoștințele care le permit să aprecieze și să înțeleagă ce înseamnă agricultura de precizie și o astfel de tehnologie, precum See&Spray”.
PE CÂND ȘI ÎN ROMÂNIA?
„Momentan versiunea See&Spray Ultimate (Green to Green) este disponibilă doar în SUA, iar pentru dezvoltarea și perfecționarea ei lucrăm cu o companie specializată în AI și Machine Learning, numită Blue River. John Deere a preluat această firmă acum câțiva ani și este un proces mai îndelungat până când poți avea o bază de date exactă, care să îți permită să diferențiezi cu o precizie de peste 98% planta de cultură de buruieni, în toate stadiile lor de dezvoltare. În SUA avem doar 3 module: porumb, soia și bumbac. Porumbul s-ar putea prelua și în Europa, doar că aici avem alte buruieni, iar modulele trebuie adaptate. Totuși, eu sper ca în 2025 să ne reîntâlnim pentru lansarea viitoarei versiuni a See&Spray”, declara Thomas Vesel.