3 minute de citit

Vara caniculară și secetoasă. Atenție la acarieni!

Printre efectele negative ale secetei și temperaturilor ridicate, se numără și creșterea populațiilor de acarieni în livezi.

Foto 1 - Paianjenul rosu (Panonychus ulmi) la mar_b

Foto 1: Păianjenul roșu (Panonychus ulmi) la măr, Sursa foto: arhivă internă Kwizda Agro Romania

Efectele atacului păianjenului roșu în livezi

Condițiile actuale favorizează dezvoltarea păianjenului roșu (Panonychus ulmi), care, la temperaturi ridicate, are un ciclu de viață mai scurt. Drept urmare, se înmulțește mai rapid și produce mai multe generații pe parcursul sezonului, fapt care mărește incidența pagubelor. Datorită dimensiunilor foarte mici (sub 0,5 mm), sunt dificil de observat cu ochiul liber, de aceea, trebuie verificată și simptomatologia frunzei. În cazul mărului sau prunului, frunza capătă un aspect și o textură pergamentoasă, ușor albicioasă pe spate.

Trebuie analizat atent dacă s-a atins pragul economic de dăunare de 3-5 forme mobile pe o frunză, pentru că, de la acest nivel trebuie intervenit obligatoriu cu un acaricid capabil să controleze eficient păianjenul roșu, cum este ORTUS® SC.

Foto 2 - Oua hibernante de Panonychus ulmi pe scoarta marului_b

Foto 2: Ouă hibernante de Panonychus ulmi pe scoarța mărului, Sursa foto: Alamy.com

Consecințe pe termen lung

În caz contrar, pe lângă afectarea fotosintezei și uscarea frunzelor, procese care determină incapacitatea pomilor de a susține fructele, atacul acarienilor are efecte negative asupra maturării lemnului, slăbind rezistența acestuia în timpul iernilor geroase. Mai mult, ouăle acestor dăunători iernează în crăpăturile scoarței și în jurul ramurilor, ducând la atacuri timpurii asupra mugurilor de rod în primăvara următoare.

Foto 3 - Atac de Tetranychus urticae la castraveti_b

Foto 3: Atac de Tetranychus urticae la castraveți, Sursa foto: Alamy.com

Spațiile protejate, vizate de păianjenul roșu comun

Și păianjenul roșu comun (Tetranychus urticae) are acum un ritm evolutiv mai rapid, ce dăunează frunzelor de tomate, castraveți, vinete sau ardei, din care extrag sucul celular, limitând aportul de substanțe nutritive în plantă. Ca urmare, aceasta stagnează în evoluție, iar fructele vor avea dimensiuni reduse, de calitate slabă.

Foto 4 - Paianjenul rosu (Panonychus ulmi)_b

Foto 4: Păianjenul roșu (Panonychus ulmi), Sursa foto: Adobe Stock Photos

ORTUS®: Efect de șoc pentru larve și adulți

Pe bază de fenpiroximat 51,2 g/l, acaricidul ORTUS® acționează prin contact și ingestie, afectând respirația celulară și producția de energie a păianjenului roșu (Panonychus ulmi) și a păianjenului roșu comun (Tetranychus urticae), care încetează să mai producă pagube în livezi și în spații protejate la o zi după tratament.

 

FLEXIBLITATE LA APLICARE

Unul dintre beneficiile majore ale ORTUS® este momentul flexibil de aplicare, atunci când PED-ul este de 3-5 forme mobile pe o frunză.

Se recomandă doza de 1 l/ha și calibrarea atentă a mașinii de stropit, astfel încât soluția să acopere și partea inferioară a foliajului, acolo unde acarienii populează frunza și unde depun ouăle.

Produsul poate fi depozitat în ambalajul original chiar și la temperaturi de 38º C, are efect de lungă durată și nu emite vapori, iar, în combinație cu un surfactant (DESIGNER®), va prezenta și o rezistență mai bună la spălare.

Foto 5 - Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae)_b

Foto 5: Păianjenul roșu comun (Tetranychus urticae), Sursa foto: Adobe Stock Photos

 

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .

 

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →