7 minute de citit

Vantage sau ce înseamnă agricultura de precizie

Echipa Vantage_b

În ultimii ani, conceptul de agricultură de precizie a câştigat o popularitate crescândă atât în rândul fermierilor, cât şi în rândul companiilor care operează în domeniul agriculturii. Toţi jucătorii din agribusiness caută să comercializeze servicii sau produse legate de agricultura de precizie, deoarece pentru fermieri a devenit evident că numai folosindu-se de beneficiile tehnologiei pot face economii şi pot obţine eficienţă şi rezultate mai bune.
Sunt companii care oferă o serie de produse, software-uri sau programe care susţin că duc la implementarea agriculturii de precizie, dar folosite individual, sub eticheta „agricultura de precizie“, nu sunt suficiente pentru reţeta succesului. Ceea ce contează este de fapt combinaţia potrivită de produse şi soluţii. Puţine companii din piaţă au experienţa necesară şi know-how-ul pentru a fi în măsură să ofere soluţii personalizate de agricultură de precizie pentru fiecare agricultor şi în combinaţia potrivită nevoilor lui.
În ultimii ani, o companie a adus treptat conceptul de agricultură de precizie în fermele românilor şi angajaţii acestei firme au ajuns să fie cunoscuţi ca fiind „dedicaţi agriculturii de precizie“: Vantage Balkans. Vantage a venit în ajutorul fermierilor români la momentul potrivit oferind o combinaţie unică de soluţii de agricultură de precizie.
Cine se află în spatele ideii Vantage şi cum oferă soluţii pentru agricultura de precizie în România, şi nu numai, aflăm de la domnul Kaloyan Kumanov – Manager Vantage Balkans SRL.

Kaloyan Kumanov_b

Reporter: Domnule Kumanov, cine se află în spatele ideii Vantage şi cum este să conduceţi o companie românească în sectorul agricol?
Kaloyan Kumanov: De fapt, Vantage face parte dintr-un grup de companii care operează în Bulgaria şi în România, cu un număr total de angajaţi de aproximativ 180 de persoane, care sunt specializaţi, dar mai ales devotaţi ideii de agricultură de precizie. Grupul include o companie de software pentru dezvoltarea unor produse dedicate pentru agricultură, un laborator agrochimic (cu cea mai mare capacitate din Europa de Sud-Est), un centru de instruire tehnică, o fermă de 1300 de hectare, în care ne testăm soluţiile promovate înainte de a le lansa pe piaţă, şi o firmă care oferă echipamente, maşini şi utilaje „deştepte”.
În Bulgaria, compania noastră NIK activează în domeniu de peste 17 de ani şi îndrăznesc să spun că suntem lideri în industrie şi principalii „vinovaţi“ de introducerea conceptului de agricultură de precizie în Bulgaria şi pentru implementarea unor soluţii inteligente în majoritatea fermelor bulgare.
Acum aproximativ patru ani, compania americană producătoare de echipamente GPS, Trimble, ne-a propus să devenim distribuitor unic autorizat şi pentru România, ideea fiind aceea de a implementa aici know-how-ul nostru şi modelul reuşit de activitate pe care îl aplicăm deja cu succes. Desigur că noi am acceptat, iar primul pas a fost să preluăm o firmă locală (Agritronic) ce funcţiona pe piaţa din România în acelaşi domeniu de activitate, scopul nostru fiind s-o dezvoltăm şi să creştem echipa. Cea mai importantă provocare pentru noi era şi este în continuare să selectăm şi să instruim oamenii potriviţi. Membrii echipei Vantage trebuie să fie pregătiţi în mod adecvat, în aşa încât să găsească mereu cea mai bună soluţie pentru fermieri, dar şi să le schimbe noţiunea despre cum se practică agricultura de precizie. Conducerea unei companii româneşti are provocările sale, dar experienţa noastră din Bulgaria ne ajută în planificarea activităţilor şi a proceselor de lucru în cadrul companiei, precum şi în definirea nevoilor fermierilor români şi găsirea combinaţiei potrivite de produse şi de servicii pentru aceştia.

Reporter: Se poate spune că aveţi o privire de ansamblu asupra dezvoltării agriculturii de precizie în ambele ţări – România şi Bulgaria. Ce tendinţe vedeţi pe ambele pieţe?
Kaloyan Kumanov: În general, condiţiile de practicare a agriculturii în cele două ţări sunt foarte similare, aşa cum sunt şi problemele agricultorilor.
Una dintre principalele probleme cu care se confruntă fermierii români şi bulgari este lipsa forţei de muncă calificată. Din acest motiv, în nordul Bulgariei, compania a investit în deschiderea unui centru de instruire modern – NIK Academy, unde oferim pregătire teoretică şi practică pentru agricultori, agronomi şi operatori. Scopul nostru este să îi învăţăm să lucreze cu noile tehnologii utilizate în agricultura de precizie, care în mod inevitabil pătrund în activităţile zilnice din fermă.
În România, este al doilea an de când, înainte de începerea campaniei de primăvară, organizăm, inclusiv şi la NIK Academy, cursuri gratuite pentru clienţi din toate regiunile ţării. În Bulgaria, procentul agricultorilor care au implementat deja soluţii pentru agricultura de precizie este mai mare. Prin comparaţie, în Bulgaria aproape 75% din agricultorii cu o suprafaţă de peste 200 ha sunt clienţii NIK şi utilizează mai multe tehnologii de agricultură de precizie. Însă terenurile din Bulgaria sunt comasate în mai mare măsură, ceea ce contribuie şi la o mai rapidă penetrare a tehnologiilor moderne în agricultură.
Pe de altă parte, fermierii români au bune practici în folosirea soluţiilor de irigaţie şi adoptă foarte repede noile tehnologii, astfel încât am reuşit în scurt timp să modernizăm şi aici multe ferme şi din ce în ce mai mulţi fermieri au început să se bazeze pe expertiza noastră.

agricultura de precizie_b

Reporter: Puteţi menţiona câteva dintre proiectele importante pe care le-aţi desfăşurat aici, în România?
Kaloyan Kumanov: Vantage a dezvoltat parteneriate destul de interesante şi a contribuit la implementarea tehnologiilor inovatoare în multe dintre cele mai importante ferme din România. De exemplu, la Agricost am implementat programul de monitorizare a culturilor GeoScan, prin care managementul firmei reuşeşte să urmărească starea de dezvoltare a culturilor şi calitatea operaţiunilor executate. În plus, anul acesta vom echipa cele 40 de tractoare noi marca Fendt cu sisteme de autoghidare Trimble şi vom furniza peste 20 de staţii meteo. De asemenea, companiile de producere a seminţelor din grupul Monsanto lucrează în întregime cu echipamente GPS Trimble, iar multe dintre semănătoarele lor sunt echipate de noi cu sistemul de semănat cu precizie Precision Planting. Suntem mândri că am reuşit să facem cartare agrochimică pentru aplicarea cu VRA (Rata de aplicare variabilă a îngrăşămintelor) pe suprafeţe foarte mari la mulţi clienţi. Pentru alţi beneficiari, dezvoltăm soluţii complexe pentru urmărirea activităţilor din câmp şi accesul la date meteo precise. Proiectele interesante sunt numeroase, clienţii sunt numeroşi iar soluţiile oferite sunt variate. Sunt convins că odată cu extinderea portofoliului nostru, numărul parteneriatelor reuşite va creşte.

Vantage_b

Reporter: Cum vedeţi viitorul agriculturii de precizie şi în ce direcţie se va dezvolta Vantage?
Kaloyan Kumanov: Maşini autonome, inovaţii în domeniul monitorizării utilajelor agricole şi al operaţiunilor din câmp, inovaţii în monitorizarea dezvoltarii culturilor, implementarea pe scară din ce în ce mai largă a tehnologiei VRA.
Cred că Vantage a pornit deja în direcţia bună. Eforturile şi investiţiile noastre vor continua să fie direcţionate spre formarea echipei noastre, pentru a oferi în continuu servicii de suport tehnic de calitate şi în timp util, dar şi consultanţă profesională pentru clienţi. În acelaşi timp, planificăm mărirea portofoliului, pentru a oferi soluţii adecvate nevoilor cât mai multor fermieri din România. Cred că, fiind o echipă de 35 de persoane în România, abordăm agricultura de precizie din partea de hardware, software şi servicii agronomice – în ansamblu, nu doar ca o bucată dintr-un puzzle.

Echipa Vantage_b

Cisteste si...

piata tractoarelor b 11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă

11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă

11 sfaturi pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă:
1. Efectuați verificările de rutină.
2. Spălaţi şi curăţaţi temeinic tractorul.
3. Goliți rezervorul și folosiți un combustibil de iarnă.
4. Verificaţi echipamentele de cauciuc.
5. Verificaţi presiunea şi umflaţi suplimentar anvelopele.
6. Gresaţi fiecare rulment/bucşă.
7. Scoateți bateriile în cazul “parcării” pe termen lung.
8. Parcați tractorul sub un şopron sau într-un garaj închis.
9. “Ajutaţi” tractorul să pornească în timpul iernii.
10. Nu uitaţi că iarna este momentul perfect pentru a face lucrările de întreținere şi reparaţiile.
11. Utilizați greutăți suplimentare, anvelope de zăpadă sau lanțuri pentru anvelope.

Recomandările redacției

11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă

11 sfaturi pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă:
1. Efectuați verificările de rutină.
2. Spălaţi şi curăţaţi temeinic tractorul.
3. Goliți rezervorul și folosiți un combustibil de iarnă.
4. Verificaţi echipamentele de cauciuc.
5. Verificaţi presiunea şi umflaţi suplimentar anvelopele.
6. Gresaţi fiecare rulment/bucşă.
7. Scoateți bateriile în cazul “parcării” pe termen lung.
8. Parcați tractorul sub un şopron sau într-un garaj închis.
9. “Ajutaţi” tractorul să pornească în timpul iernii.
10. Nu uitaţi că iarna este momentul perfect pentru a face lucrările de întreținere şi reparaţiile.
11. Utilizați greutăți suplimentare, anvelope de zăpadă sau lanțuri pentru anvelope.

piata tractoarelor b 11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă
Ultimele articole
Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Citește mai multe știri →