Valbon – Asul din mânecă împotriva pericolului nevăzut din cultura de cartof! - Revista Ferma
3 minute de citit

Valbon – Asul din mânecă împotriva pericolului nevăzut din cultura de cartof!

De cele mai multe ori, însă, prevenţia acestei boli este calea cea mai sigură pentru păstrarea recoltei în parametrii vitali şi certitudinea producţiei estimate.
Deşi România a fost mult timp ţinutul perfect pentru cultivarea cartofului, accidentele climatice din ultimii ani au favorizat dezvoltarea unor boli extrem de grave. Dintre acestea, Phytophtora infestans, mai cunoscută sub denumirea de mana cartofului, a început să îşi facă simţită prezenţa în cazul succesiunii perioadelor de secetă cu cele de umiditate excesivă.

Se ştie că, o dată instaurată, mana are o perioadă de incubaţie de 3-5 zile, iar în cazul în care cultura nu este tratată corespunzător, distrugerea este rapidă şi totală. Trebuie menţionată şi situaţia lăstarilor afectaţi de boală, care, în majoritatea cazurilor, nu îşi recapătă vigoarea iniţială chiar şi după aplicarea tratamentului antifungic.

rec-aplicare-valbon_b

În funcţie de momentul atacului, fungicidul aplicat trebuie să aibă substanţa activă suficient de puternică astfel încât să blocheze imediat infecţia, cu repetitivitatea utilizării în conformitate cu indicaţiile aferente produsului. Chiar şi în aceste condiţii, boala poate să reziste pe anumite suprafeţe şi să se răspândească ulterior, de aceea specialiştii recomandă anumite produse care au la bază formulări complexe cu eficacitate sigură şi de lungă durată.

Valbon este un fungicid de nouă generaţie, având la bază o formulă inovatoare, pe bază de bentiavalicarb – izopropil, oferind produsului un efect translaminar. Datorită acestei substanţe, Valbon asigură culturii de cartof şi ceapă o activitate preventivă sau, după caz, curativă, rezistentă în cazul ameninţării cu reapariţia bolii. În plus, Valbon blochează infecţia imediat după penetrarea frunzei şi oferă protecţie superioară lăstarilor, fiind unul din puţinele produse din această categorie cu efect atât de profund.

Valbon se prezintă ca un fungicid cu efect sistemic local, cu caracter puternic antisporulant, care acţionează indiferent de stadiul de dezvoltare al agentului patogen. Acţiunea se manifestă inclusiv în cazul dezvoltării manei pe lăstari, care este cunoscută ca fiind una din cele mai păgubitoare.

advertorial valbon_b

Substanţa activă conţinută de Valbon oferă un efect rezidual de lungă durată, chiar şi în cazul în care suprafaţa frunzei este spălată, datorită penetrării fungicidului atât la suprafaţa frunzei, dar şi în interiorul acesteia. Prin asocierea substanţei active cu mancozeb, se formează o combinaţie foarte puternică ce anulează rezistenţa manei la produsul Valbon.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →