6 minute de citit

Utilajele Sky pentru minim-till și no-till în portofoliul Sigma România

SEMANATOAREA SKY MAXIDRILL 6020W2 Utilajele Sky pentru minim-till și no-till în portofoliul Sigma România

De anul trecut, Sigma România are în portofoliu și brandul Sky Agriculture, utilaje dezvoltate special pentru lucrări de minimum tillage și no tillage. Am văzut două dintre aceste utilaje în câmp, într-o fermă din județul Timiș.

Ferma Rusu Brothers din județul Timiș exploatează aproape 1.000 ha de teren arabil și are și un efectiv de cca. 450 capete de bovine de carne din rasele Bălțată Românească, Angus și Wagyu. ”Am reușit să comasăm o mare parte din terenul pe care îl lucrăm. Aproape trei sferturi din teren sunt parcele peste 50 de hectare și avem parcele chiar și mai mari de 100 de hectare, așa că avem în plan să facem un proiect cu fonduri europene pentru achiziția de utilaje de dimensiuni mai mari, cu care să facem lucrările mai rapid și să reducem numărul de treceri pe sol, dar și să păstrăm apa în sol, pentru că deja, din anii trecuți, este o problemă tot mai mare”, spune Florin Sârca, care este responsabil de ferma vegetală și de mecanizare în ferma Rusu Brothers.

Florin Sarca sef ferma vegetala si mecanizare in ferma Rusu Brothers jud. Timis stg. si Andrei Cosma manager regional Vest Sigma Romania dr Utilajele Sky pentru minim-till și no-till în portofoliul Sigma România
Florin Sârca, șef fermă vegetală și mecanizare în ferma Rusu Brothers, jud. Timiș (stg.) și Andrei Cosma, manager regional Vest Sigma România (dr.)

Pe unul din terenurile fermei am fost, la începutul lunii octombrie, la o demonstrație de lucru cu grapa cu discuri Mathys, de 6m, împreună cu un tractor Massey Ferguson de 400 CP și cu semănătoarea Sky MaxiDrill 6020W de 6m de la Sky Agriculture împreună cu tractorul Massey Ferguson 8740 S Dyna VT de 350 CP, achiziționat de ferma Rusu Brothers tot de la Sigma România și utilizat la lucrările grele din fermă.

SKY AGRICULTURE – UTILAJE PENTRU AGRICULTURA CONSERVATIVĂ

Utilajele Sky Agriculture sunt dezvoltate de producătorul francez Sulky-Burel, care are în portofoliu mărcile Sulky, Sky și Prolog, cunoscute deja fermierilor români. De la finalul lunii august 2023, toate cele trei branduri au fost reunite sub brandul Sky Agriculture, cu o nouă imagine vizuală și noi culori – alb și gri, sub conceptul ”Farming Together”.

FOTO 2 SIGMA SKY CORNEL CHIUARU Utilajele Sky pentru minim-till și no-till în portofoliul Sigma România

“Utilajele Sky Agriculture sunt dezvoltate pe baza experiențelor din câmp. Producătorul francez deține o fermă de 300 de hectare care lucrează în sistem ecologic și după principiile agriculturii conservative. Toate utilajele sunt dezvoltate pentru sistemul minimum tillage și no tillage, cu scopul de a reface structura solului” – CORNEL CHIUARU, Teritory manager România Sky Agriculture

GRAPA CU DISCURI SKY METHYS

”Discul Sky Methys este un utilaj pentru cultivație superficială, ce asigură masa vegetală de suprafață, cu rol de a constitui o barieră naturală împotriva evaporării apei din sol și mărunțirii și mixării resturilor vegetale în solul activ, unde bacteriile aerobe au rolul de a descompune materia vegetală, cu scopul de a îmbunătăți materia organică din sol”, explică Cornel Chiuaru.

Adâncimea de lucru optimă recomandată este de 10-12 cm. Sky Methys este prevăzut cu discuri individuale pe braț cu protecție de cauciuc pentru preluarea șocurilor din timpul lucrului. Discul poate lucra în miriște după orice cultură, fie floarea-soarelui, rapiță sau porumb.

GRAPA CU DISCURI SKY METHYS4 Utilajele Sky pentru minim-till și no-till în portofoliul Sigma România

”La porumb este foarte importantă talia de recoltare și cât de uscate sunt resturile vegetale. Discurile concave și crenelate au rolul de mărunțire și de încorporare a resturilor vegetale în sol, dar dacă tulpina porumbului recoltat este încă verde, atunci discul nu reușește să o taie, ci doar o îndoaie. Înălțimea resturilor vegetale după recoltare nu trebuie să depășească 50 de centimetri”, adaugă reprezentantul Sky Agriculture.

GRAPA CU DISCURI SKY METHYS2 Utilajele Sky pentru minim-till și no-till în portofoliul Sigma România

ECHIPARE ȘI LĂȚIMI DE LUCRU DE LA 4 LA 12 M

Discurile Methys sunt disponibile în varianta purtată, cu lățimi de lucru de 4m, 5m sau 6m și în variantă tractată, cu lățimi de lucru de 5m, 6m, 8m și 12m.

În județul Timiș, am văzut la lucru un disc Methys tractat, de 6m, cu două baterii de discuri dispuse la 12,5 cm distanță între discuri pe linie și 25 cm distanța pe câmpul de lucru între prima și a doua linie de discuri.

Utilajul poate fi echipat cu tăvălug cu roți pentru o prelucrare superficială a solului sau cu tăvălug cu două inele cu profil U, pentru a crea șanțuri care acumulează apă. În partea din spate, discul este echipat cu grapă de acoperire, pentru a nivela urmele lăsate de discuri și a închide capilaritatea solului.

SEMĂNĂTOAREA SKY MAXIDRILL 6020W

Semănătoarea de cereale păioase Sky MaxiDrill 6020W cu pregătirea patului germinativ face parte din gama de utilaje minimum tillage. Este o semănătoare mecanică, purtată, echipată cu două baterii de discuri dispuse în V și cu sistem de semănat disc cu patină, care îi asigură o putere de penetrare mai mare decât sistemul clasic de dublu disc.

SEMANATOAREA SKY MAXIDRILL 6020W1 Utilajele Sky pentru minim-till și no-till în portofoliul Sigma România

”Acest sistem de semănat are avantajul că poate lucra în resturi vegetale fără să se înfunde și are putere de penetrare mai mare, iar în terenul umed, roțile tronconice din metal au rolul de a rupe marginea de pământ creată de disc și de a acoperi sămânța cu pământ”, explică Cornel Chiuaru.

SEMĂNAT RAPID

Semănătoarea Sky MaxiDrill 6020W poate semăna grâu, rapiță, orz, orzoaică, muștar și chiar și porumb siloz și sorg. Are o productivitate de 60-70 de hectare pe zi, dacă lucrează într-o solă compactă.

”Fertilizarea se aplică pe același rând cu sămânța, la diferite adâncimi, în funcție de tipul de îngrășământ aplicat, dar semănătoarea poate fi echipată și cu două buncăre suplimentare pentru semănarea covoarelor verzi”, detaliază reprezentantul Sky Agriculture.

Capacitatea buncărului este de 4.800 de litri și acesta poate fi compartimentat în funcție de tipul de sămânță semănată și de îngrășământul aplicat. Buncărul este dimensionat pentru autonomie de 18-20 ha.

ȘI DIRECT

”În anumite condiții, în funcție de cantitatea de apă din sol și de lucrările efectuate anterior, semănătoarea Sky MaxiDrill 6020W poate semăna direct în miriște. De asemenea poate lucra în teren semi pregătit după o grapă cu discuri sau un utilaj de pregătit terenul cu colți. În echiparea standard, semănătoarea are roți frontale, care asigură pretasarea și nivelarea solului, pentru ca discurile de semănat să lucreze într-un teren nivelat uniform, ceea ce asigură constanța adâncimii de semănat”, mai spune Cornel Chiuaru.

Pentru acest model de semănătoare, lățimile de lucru sunt între 3 m și 6 m, iar puterea necesară a tractorului este 45-55 CP pe metru.

logo SIGMA Utilajele Sky pentru minim-till și no-till în portofoliul Sigma România

DATE DE CONTACT

Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4,
013981, București, Romania
T: + 40 21 233 10 64;
office@saracakis.ro;
www.saracakis.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Citește mai multe știri →