6 minute de citit

Utilaje pentru o agricultură conservativă

Fie că vorbim de condițiile de mediu sau de aplicarea noilor norme europene, din ce în ce mai mulți fermieri adoptă practici agricole sustenabile și conservative. Cum pot fi ele realizate și ce utilaje necesită?

Marius Mitra, reprezentantul în România al brandurilor Ovlac, Pastò, Falc și Toselli, împreună cu echipa distribuitorului de utilaje agricole TechFarm Agro au organizat, pe 12 septembrie, o demonstrație practică prin care au arătat fermierilor cum pot aborda lucrările agricole dintr-o perspectivă conservativă.

Evenimentul s-a derulat pe două sole, una având cultură premergătoare grâu și cealaltă rapiță, situate în Lunca Prutului, ce aparțin exploatației BOSBO SEM, administrată de inginerul Ciprian Prodan, din localitatea Fălciu, județul Vaslui.

Ciprian Prodan fermier 1 scaled Utilaje pentru o agricultură conservativă

De la arătura convențională…

Primul utilaj pe care l-am văzut în lucru a fost un plug clasic, cu 4 trupițe, de la Ovlac. Producătorul spaniol este recunoscut la nivel internațional pentru utilizarea materialului Hardox, un oțel special ce oferă acestor utilaje o mai bună rezistență și fiabilitate în timp, dar și pentru sistemul de prindere prin care plugul urmează întocmai tractorul, un avantaj mai ales atunci când terenurile sunt neregulate sau există obstacole în interiorul parcelei care trebuie ocolite.

Deși arătura rămâne o bună soluție de combatere mecanică a buruienilor și dăunătorilor, noile norme europene, prin condiționalitățile impuse, limitează realizarea acestei lucrări, fapt care implică adoptarea altor practici.

Utilaje pentru o agricultura conservativa4 scaled Utilaje pentru o agricultură conservativă

… la arătura conservativă

O primă alternativă propusă de compania Ovlac o reprezintă plugul MINI, un utilaj special conceput pentru agricultura ecologică și conservativă, după cum ne-a declarat Marius Mitra:

„Ovlac MINI a fost dezvoltat pentru a răspunde cerințelor fermierilor care activează în agricultura bio, având o certificare din partea fabricii în acest sens. Utilajul realizează o arătură conservativă, la o adâncime de 15-20 cm, fără să întoarcă brazda. Se lucrează doar în stratul superficial, păstrând aceleași beneficii ca și în cazul arăturii clasice: combaterea buruienilor, a dăunătorilor și încorporarea reziduurilor în sol”.

Ovlac mini lucru 2 scaled Utilaje pentru o agricultură conservativă

Gama MINI cuprinde pluguri plecând de la 5 până la 12+1 trupițe (versiunea tractată) și poate fi folosită de tractoare începând de la 100 CP. Totodată, ținând cont de necesarul de doar 20 CP per trupiță și de adâncimea de lucru, consumul de motorină este mai redus față de arătura clasică.

FALC, un plug pentru situații extreme

Pe același segment, cei de la FALC au conceput un plug rotativ capabil să facă față celor mai dure condiții de sol: terenuri excesiv de uscate și tari, respectiv terenuri foarte umede și moi. Modelul utilizat în demonstrație, un FREELAND ce necesită 200 CP, are o lățime de lucru de 3 metri și acționează la o adâncime maximă de 35 cm. Deși viteza de înaintare este redusă (circa 5-6 km/oră), capacitățile tehnice și viteza mică de rotație (60 de rotații/minut) îi permit plugului rotativ FALC să prelucreze uniform solul acolo unde nici un alt utilaj de pe piață nu poate fi folosit.

Utilaje pentru o agricultura conservativa1 scaled Utilaje pentru o agricultură conservativă

Versatill în lucru

Normele de aplicare ale GAEC 6 prevăd ca în perioada 15 iunie – 30 septembrie, 80% din terenul arabil al unei exploatații să rămână acoperit, însă acest lucru nu înseamnă că sunt interzise toate tipurile de lucrări ale solului. Cei de la APIA au anunțat în luna iulie că prelucrarea superficială a solului, prin care este stimulată răsărirea vegetației secundare și a samulastrei, permite în egală măsură păstrarea apei în sol.

XLander lucru 3 scaled Utilaje pentru o agricultură conservativă

Pentru o astfel de abordare, Marius Mitra și echipa TechFarm Agro au propus fermierilor utilajele Ovlac Versatill și XLander, două cultivatoare adaptabile care pot lucra la adâncimi începând de la 5 cm și până la 35 cm, respectiv 25 cm. Ambele utilaje au trei rânduri de organe active, reglaj hidraulic și pot fi configurate special pentru activitatea de mulcire a solelor, la o adâncime de 10-15 cm.

În plus, modelul Versatill poate fi dotat cu 7 variante de tăvălugi, dintre care cel mai greu este cel cu disc dublu. Lățimea de lucru maximă este de 6 m pentru Versatill și 10 m pentru XLander.

Utilajul greu care redă fertilitatea solului

Agricultura conservativă nu exclude utilajele pentru prelucrarea în profunzime a solului, iar drenatorul Apache de la Pastò Agriculture este cel mai bun exemplu. Cu o adâncime de lucru de până la 65 cm, acest utilaj a fost dezvoltat pentru a rezolva problemele generate de băltiri, dar și de supra-compactarea solului, fenomen ce poate apărea după mai mulți ani în care se lucrează fără arătură.

APache lucru 1 scaled Utilaje pentru o agricultură conservativă

Apache vizează creșterea porozității solului fără să amestece straturile de pământ între ele. În acest sens, utilajul este dotat cu ancore verticale, care taie solul în linii, fără să îl întoarcă.

Acest tip de drenator este produs în versiuni de la 3 la 8 ancore, fiind destinat tractoarelor puternice, care pot acoperi un raport de peste 70-80 CP per ancoră.
Cu excepția băltirilor, drenatorul Apache nu este destinat unei prelucrări anuale, însă el se dovedește aproape indispensabil în practicile conservative.

Toselli, pentru cele mai exigente cerințe

Demonstrația din Lunca Prutului nu se putea încheia fără a vedea la lucru și tehnologia de pulverizare de precizie AirSpray Dualcone de la Tosseli. Cunoscută și sub denumirea „mânecă de aer”, aceasta este una dintre cele mai eficiente soluții împotriva fenomenului de derivă a substanței, fiind atestată de Institutul Julius Kühn din Germania pentru capacitatea ei de a reduce cu 75% deplasarea substanței în afara locului țintă.

Toselli lucru 11 scaled Utilaje pentru o agricultură conservativă

Tehnologia este excelent integrată pe mașinile de erbicidat Marvel Plus, care reprezintă la rândul lor un vârf de gamă al segmentului, modelul testat fiind echipat cu un rezervor de 3000 de litri, rampă de 24 m, lumini de lucru LED, sistem de curățare cu recuperarea substanței rămase (Toselli Fullrec) și presetare pentru ISOBUS.
Mașinile Marvel Plus pot dispune de rampe supuse tratamentului de cromare T-nox, pentru care producătorul oferă garanție pe viață împotriva ruginii și coroziunii.

Foto 2 Echipa TechFarm si Mitra scaled Utilaje pentru o agricultură conservativă

Marius Mitra (mijloc) și echipa TechFarm: Andrei Taradaciuc (dr.) și Puiu Ştefan Andronache (stg.)

FIABILITATE TESTATĂ ȘI DEMONSTRATĂ

„Filosofia noastră este aceasta: înainte de a achiziționa un utilaj trebuie să îl vezi cum lucrează, de aceea facem an de an demonstrații în toate județele pe care le deservim: Botoșani, Suceava, Neamț, Iași, Vaslui, Vrancea și Galați. Lucrăm cu Ovlac, Pasto, Falc, Toselli, Eurospand și încă un producător spaniol pentru partea de remorci. Sunt companii ale căror utilaje le-am testat și care ne-au convins că sunt fiabile și eficiente în lucru”, ne-a declarat Andrei Taradaciuc, Administrator TechFarm Agro.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Citește mai multe știri →