Uragano tratează câmpul - Revista Ferma
3 minute de citit

Uragano tratează câmpul

Maşinile de stropit autopropulsate Maschio Gaspardo sunt realizate în trei variante: Uragano 2000, Uragano 3000 şi Uragano 4000. Ele se folosesc atât pentru stropitul preemergent, cât şi postemergent, la porumb, grâu, rapiţă, trestie de zahăr, soia, floarea-soarelui, sorg şi tutun. La expoziţia EIMA de la Bologna din 2016 a fost lansată varianta autopropulsată „Black Edition” (foto 1).

MaÅŸinile de stropit autopropulsate Maschio Gaspardo

Caracteristici tehnice şi funcţionale
Transmisia este oleodinamică, având pompă dublă şi circuit dublu pe cele 4 roţi motrice, viteza maximă de deplasare este de 36 km/h, garda la sol în partea centrală este de 1400 mm, garda la sol între rânduri este de 2900 mm, transmisia este hidrostatică, 4×4 cu două viteze, fiecare roată fiind dotată cu câte un motor hidrostatic şi cu sistem de reglare a ecartamentului de tip „ARS” electro-hidraulic de la 1700 la 3050 mm, acţionat de la postul de conducere. Sistemul de direcţie este controlat electronic astfel: hidraulic la roţile din faţă, electronic la roţile din faţă, electronic în cerc şi electronic „crab”.
Rezervoare de diferite capacităţi. Maşinile Uragano sunt dotate cu două rezervoare laterale din oţel-inox cu o capacitate totală de 2200 litri la varianta Uragano 2000, 3000 l la Uragano 3000 şi 4000 l la modelul Uragano 4000. Dispune de un rezervor pentru spălarea instalaţiei, de 200 l la varianta 2000 şi de 325 l la variantele 3000 şi 4000, precum şi un rezervor pentru motorină de 150 l pentru modelul 2000 şi de 200 l pentru Uragano 3000 şi 4000. Alt rezervor este pentru amestecarea soluţiei, „mixer”, cu capacitatea de 30 litri. Reumplerea şi golirea rezervoarelor se face automat.
Maşina este dotată cu: o pompă cu membrană cu debitul maxim de 280 l/min., o pompă de amestecare a soluţiei cu debitul de 70 l/min. şi cu o pompă de autoamorsare pentru reumplerea rezervorului, având debitul de 300 l/min. Pentru furtunul de aspiraţie, aceasta dispune de un tambur hidraulic prevăzut cu 10 m de furtun cu diametrul de 60 mm şi cu un filtru plutitor.
Rampele sunt realizate din module şi au comandă electro-hidraulică. Suspensia este pneumatică, iar ridicarea se face atât pe verticală, hidraulic sau prin intermediul unui sistem de comandă hidraulic tip paralelogram deformabil. Deschiderea modulelor şi a extremităţilor se face independent pe rampă. Au şi un corector de reglare a poziţiei. Duzele, cu corpul din plastic (polimer) cu inserţie de ceramică, au diferite unghiuri de pulverizare. Fiecare duză dispune şi de un filtru, necesar pentru a nu se înfunda orificiul. Duzele TeeJet, în variantele AIR MIX 02, XR04 şi 06VK, sunt oferite la alegere.
Cabina este dotată cu instalaţie de încălzire, sistem de aer condiţionat cu filtru din carbon activ, colivie exterioară de protecţie, sistem de ridicare cu comandă electro-hidraulică, grup de comandă pentru supapele electrice, dotată cu monitor, joystick şi radio de tip „auto” dotat cu CD/MP3 player.
La cerere, maşina mai poate fi echipată şi cu: pompă cu autoamorsare, din inox, cu dispozitiv hidraulic pentru spălarea exterioară a maşinii, GPS MATRIX, marcator de rânduri „cu spumă”, cameră video posterioară cu computer în cabină (în acest caz fiind obligatorie utilizarea GPS-ului), oglinzi retrovizoare electrice şi kit de fertilizare cu lichid, pe element (este obligatorie în acest caz utilizarea pompei de autoamorsare).

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 9 (192) din 15-31 mai 2017

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →