În luna martie cele două companii germane dezvăluiau în premieră proiectul lor comun privind dezvoltarea unui vehicul autonom suficient de puternic, dar şi destul de agil pentru a îndeplini o serie de sarcini care ar uşura foarte mult munca celor care exploatează terenuri agricole. Atunci au apărut pentru prima dată în spaţiul public imagini cu doi roboţi vopsiţi în verde, respectiv albastru, culorile Krone şi Lemken, care îndeplineau funcţiile unui tractor (fără cabină), fiindu-le ataşate în faţă sau în spate diferite implemente.
Efectul puterii combinate
“Combined Powers”, cum a fost denumit acest proiect colaborativ, pentru a pune în evidenţă sinergiile dintre cele două entităţi, a fost prezentat presei internaţionale pe data de 19 mai, într-un demo show desfăşurat la Hopsten, în nord-vestul Germaniei. Un adevărat eveniment de gală şi un răsfăţ mediatic la care am avut plăcerea să asist, alături de jurnalişti de la cele mai importante publicaţii de specialitate din Europa.
Roboţi 100% autonomi
Identici ca structură, însă echipaţi cu diferite module tehnologice pentru a exprima capabilităţile de lucru specifice fiecărei companii, aceşti roboţi 100% autonomi sunt de fapt nişte unităţi de proces concepute pentru a efectua operaţiunile de cultivare, arat, semănat, cosit, tuns şi greblat, ca o opţiune inovatoare pentru metodele tradiţionale, având o abordare holistică în ceea ce priveşte respectul pentru mediul înconjurător şi preocupările legate de deficitul forţei de muncă.
Propulsie diesel-electrică
Cele două tractoare-prototip funcţionează cu un motor diesel cu acţionare electrică ce dezvoltă 230 CP (170 kW) şi au tracţiune integrală pe cele patru roţi, care sunt de aceeaşi dimensiune (38 inch în diametru). Viteza maximă de deplasare a fost limitată la 20 km/h. Întrucât vehiculele gemene au fost gândite pentru a circula doar pe câmp, acestea nu sunt echipate cu sistem de reglare a presiunii aerului. Potrivit producătorilor, transportul rutier se face deocamdată doar pe platformă. Tractorul este ghidat până la punctul de lucru din câmp cu o telecomandă prin unde radio, după care poate trece pe modul autonom. Pentru aceasta a fost dezvoltat un software ce presupune conexiunea la internet, cu ajutorul căruia sunt create limitele parcelei, benzile de deplasare şi sunt planificate lucrările.
Productivitate: 5-6 ha/oră
Extrem de compact, având o lungime de 5,5 m, lăţimea de 2,7 m şi înălţimea de 2,6 m, prototipul creat de Krone şi Lemken cântăreşte între 7,5 şi 8 tone (în funcţie de implementele ataşate), are o capacitate de ridicare de 3,5 tone, rază de întoarcere minimă de 6,5 metri şi o autonomie de lucru de până la 10 ore, datorită rezervorului de combustibil de 360 litri. Poate acoperi o medie de 5-6 hectare pe oră.
Tehnologie adaptată pentru orice tip de lucrări
Demonstraţiile practice au constat în efectuarea mai multor lucrări.
• Unitatea celor de la Krone a fost echipată mai întâi cu o cositoare EasyCut F 400 CV Fold, după care a urmat operaţiunea de împrăştiere a materialului vegetal proaspăt tăiat cu ajutorul greblei de răvăşit Vendro 820.
• Robotul albastru şi-a demonstrat abilităţile de cultivare într-o parcelă adiacentă folosind echipamente Lemken, respectiv un cultivator Karat 10 adaptat şi, mai apoi, o semănătoare de precizie Azurit 10 K 8 pe 8 rânduri.
Implementele controlează tractorul, nu invers
În mod surprinzător, tractorul autonom este controlat de implement şi nu invers, cum se întâmplă de obicei. Această abordare a fost esenţială în dezvoltarea proiectului. Tehnicienii ambelor companii au dorit astfel să se asigure că cele două componente se comportă ca o unitate inteligentă.
Senzori şi inteligenţă artificială
Maşina este echipată cu sisteme multiple şi extinse de senzori care monitorizează împrejurimile imediate şi implementul ataşat, pentru a garanta siguranţa şi performanţele de lucru, în timp ce operatorul vizualizează în timp real, pe un dispozitiv mobil, tot ce se întâmplă în câmp. Fiecare obstacol întâlnit este analizat cu ajutorul inteligenţei artificiale şi a camerelor care acoperă 360 de grade. Vehiculul poate astfel identifica dacă se apropie de un animal, de un om sau de orice alt obiect. Acesta dispune de radar, scanner LiDAR şi două antene GPS cu semnal RTK, pentru că foloseşte un sistem modular redundant pentru o poziţionare cât mai precisă.
Cu gândul la producţia de serie
Şi chiar dacă nu a fost anunţată o dată oficială de lansare a produţiei de serie, reprezentanţii celor două companii estimează că în următorul an se vor angaja în construirea a nu mai puţin de cinci noi astfel de unităţi, pentru a le testa în diferite medii şi condiţii de lucru. De asemenea, cele două prototipuri deja existente vor fi trimise încă de anul acesta să lucreze în fermele partenere, cu scopul de a culege cât mai multe date relevante pentru dezvoltările ulterioare, dar şi pentru a obţine feedback de la fermieri şi prestatorii de servicii. Iar dacă lucrurile decurg conform aşteptărilor, în 2025 sau 2026, primele vehicule autonome purtând sigla Krone şi Lemken ar putea ajunge să fie comercializate.
PARTAJAREA DATELOR
Beneficiind de o experienţă îndelungată în aplicarea sistemelor de conectare ISOBUS şi TIM (Tractor Implement Management) pe echipamentele Krone şi Lemken, unitatea de antrenare şi utilajul comunică şi interacţionează, partajând tot felul de date. Comenzile de lucru şi documentaţia sunt transmise prin modulul de comunicare şi binecunoscuta interfaţă de date Agrirouter.
CARACTERISTICI TEHNICE:
– Dimensiuni: 5,5 x 2,7 x 2,6 m;
– Greutate: 7,5 – 8 t (în funcţie de aplicaţie);
– Propulsie: motor MTU cu patru cilindri care generează energie electrică;
– Putere: 230 CP (170 kW);
– Sistem de rulare: 4 roţi egale de 38 inch;
– Posibilitatea tragerii şi a împingerii de implemente;
– Software de management;
– Monitorizarea mediului de lucru.
un articol de
LIVIU GORDEA